Hieronta – hemmottelua vai osa kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia?

Monen mielessä hieronta tarkoittaa rentouttavaa hetkeä kiireen keskellä tai jotain mitä tehdään kun ollaan viettämässä kylpyläviikonloppua. Hieronta onkin kaikkea edellä mainittua, mutta se voi olla myös paljon enemmän.

Hieronta osoittaa kuona-aineille ovea

Hieronnan tavoitteena on pääsääntöisesti rentouttaa lihaksia, lievittää kipua ja aktivoida lihassolujen toimintaa, mikä nopeuttaa rasituksesta palautumista. Hieronnalla voidaan kuitenkin myös ennaltaehkäistä rasitusvammojen syntyä ja edistää jo syntyneen vamman paranemista.

Lihasten ollessa kireitä (ja siten monessa tapauksessa kipeitä) on niiden nestekierto vähentynyt. Esimerkiksi valtimoveri sisältää happea ja ravinteita, jotka ovat välttämättömiä lihaskudoksissa olevien solujen elämiselle ja kasvamiselle. Hieronnan avulla edistetään tuon tärkeän valtimoveren pääsyä kudoksiin. Hieronnan aiheuttama paikallinen paineen nousu pehmytkudoksissa avaa kudosten kalvoihin aukkoja ja edistää siten ravintopitoisen ja hapettuneen nesteen pääsyä soluun. Vastaavasti paineen nousu antaa vauhtia kuona-aineiden, kuten maitohapon, poistumiselle kudoksista.

Vammojen seurauksena tai reaktiona toistuvista (rasituksesta johtuvista) mikrotraumoista voi kaikissa pehmytkudoksissa esiintyä arpikudosta ja ns. kiinnikkeitä. Nämä vähentävät kudosten venyvyyttä ja voivat rajoittaa sekä lihaksen että nivelten liikkuvuutta. Tätä voit itse havainnoida helposti esimerkiksi kaularangan liikkeitä eri suuntiin vertailemalla. Kääntyykö pääsi yhtä kivuttomasti oikealle ja vasemmalle normaalina pidetyn 90 astetta? Arpikudoksen ja kiinnikkeiden ”rikkomiseen” käytetään syvää kitkahierontaa, joka auttaa palauttamaan lihasten kontraktio- eli supistumisominaisuuden ja palauttaa normaalin sidekudoksen elastisuuden.

venyttely renkaat

 

Lihasten jäykkyydelle voi sokeutua

Varmasti monen tämänkin blogin lukijan harjoitusohjelma on rakennettu niin, että harjoittelun määrää ja vaativuutta lisätään vähitellen. Pitkän aikavälin kuluessa kudosten mekanoreseptorit (jotka siis aistivat reseptorin itsensä tai vieressä olevien kudosten mekaanista puristusta ja venymistä) sopeutuvat tilanteeseen, eikä urheilija enää huomaa kudoksiinsa kertyvää rasitusta. Tämän sopeutumisen johdosta hän ei ehkä havaitse huomattavaakaan jäykkyyttä tai rajoitusta nivelen liikeradoissa. Hieronnalla on mahdollista saada tämä aistinelimistä tuleva tieto ikään kuin nollattua, jolloin hieronnan jälkeen lihasjännitystä ja kipua aistitaan jälleen herkemmin. Tämä taas auttaa meitä kuuntelemaan ja ymmärtämään kehomme lähettämiä viestejä paremmin ja voimme hoitaa mahdollisia kiputiloja tarkemmin. Vastaava vaikutus voidaan havaita esimerkiksi näyttöpäätetyötä tekevällä henkilöllä, jonka niska-hartiaseudun lihakset jännittyvät vähitellen enenevässä määrin eikä erityistä kipua tunnu. Tilan jatkuessa pitkään saattaa kuitenkin alkaa esiintyä esimerkiksi huimausta tai päänsärkyä. Usein jo ensimmäisen hieronnan jälkeen lihasten todellinen tila käy kuitenkin ilmi.

ThinkstockPhotos-506976913

 

Stressiin suklaan sijasta hierontaa?

Hieronnan on todettu vapauttavan kudoksista endorfiineja, jotka ovat kivunsäätelyn ja elimistön hyvän olon tunteeseen liittyviä neurohormoneja. Endorfiinien kipua poistavan vaikutuksen lisäksi endorfiinin tiedetään saavan aikaan ainakin euforian tunnetta, lisäävän ruokahalua, vapauttavan seksihormoneja ja parantavan immuunivastettamme. Korkeiden endorfiiniarvojen ansiosta tunnemme vähemmän kipua ja stressin niin sanottuja negatiivisia vaikutuksia. Endorfiinin eritys kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti, niin hieronnan yhteydessä, kuin muidenkin tunnettujen endorfiinia vapauttavien toimintojen, kuten suklaan tai chilin syönnin yhteydessä, mutta selittänee ainakin osaltaan suklaanhimoa stressaavina aikoina. Ehkä ensi kerralla kannattaakin kokeilla hierontaa?

Olisiko täydellinen kombinaatio raakasuklaata ja hierontaa?

 

Muutakin kuin kivunlievitystä

Hieroja voi olla paljon muutakin kuin pelkkä kivunlievittäjä. Noin kuusi vuotta sitten löysin itselleni sattumalta loistavan urheiluhierojan ja voin hyvällä omallatunnolla sanoa sen mullistaneen käsitykseni kehon hyvinvoinnista ja kovasta treenistä palautumisesta. Hänen kanssaan olen lisännyt oman kehon tuntemustani ja analysoinut mitä erilaisimpia vaivoja ja tauteja, joita urheilijoilla, ihmisillä yleisesti, ja tietenkin itselläni nykyään esiintyy.  Tämä asiakassuhde vaikutti merkittävästi myös siihen, että itse hakeuduin urheiluhierojakoulutukseen. Jos jonakin päivänä voin mahdollistaa jollekin toiselle yhtä hyvän olon kuin oma hierojani on mahdollistanut minulle, voin todeta onnistuneeni uudella urallani.

 

Vierailijakirjoittajana:Screen Shot 2015-04-17 at 15.34.06

Markus Hallberg, klinikka Soigneur41:n perustaja