Ido Portal Movement X -koulutuksessa

Osallistuimme koko valmentajakolmikon voimin hartaasti odottamaamme Ido Portal Movement X -koulutukseen Turussa 5.-6.6.2015. Tässä vihdoin postaus tuosta uskomattoman hienosta, ja ehkä jopa käänteentekevästä, workshopista.
Olemme kiertäneet kevään aikana Suomessa tasokkaita workshopeja, kuten Markku Vahtilan rengasvoimaworkshop ja Suomen Streetworkout ry:n ohjaajakoulutus. Tämä oli kuitenkin kansainvälisen tason seminaari kirkkaasti omassa luokassaan. Osanottajiakin oli yhtä paljon niin ulkomailta kuin Suomesta, kaukaisimmat jopa Uudesta-Seelannista ja Jenkeistä asti.
Vaikka eksentrinen pääkouluttaja ja “kehonpainoguru” Ido Portal, jonka nimeä koulutus kantaa, ei itse ollutkaan paikalla, vaan häntä edustivat hänen ydintiiminsä valmentajat Odelia Goldschmidt ja John Sapinoso, ei tämä menoa haitannut. Odelia ja John ovat molemmat erittäin hyviä opettamaan – omalla tyylillään – ja myös toimivat itse kuten saarnaavat. He saivat kaiken liikkeen näyttämään niin helpolta, sulavalta ja voimakkaalta, että esimerkkisuorituksia tai voisiko sanoa “ kehonpainotaidetta”, oli todella ilo katsella. Se, jos mikä, oli oikeasti inspiroivaa.
Myöhemmin kaksikko kertoikin, että he harjoittelevat päivittäin 8 tuntia, mikä on jo keneltä tahansa huippu-urheilijaltakin kova saavutus! Koulutuksessa he kävivät kaikki opetettavat tekniikat läpi juurta jaksaen ja ehtivät myös hyvin korjaamaan jokaisen meidän osanottajan ajoittaisia virheasentoja.
Seminaarista, kuten koko Ido Portalin metodista, tekee erityisen hänen liikkumisen filosofiansa. Kaikki harjoitukset ja tekeminen laitetaan sanan “liikkuminen” alle, koska mikä tahansa muu nimitys olisi liian rajoittava. Filosofian mukaan ei siis missään nimessä kannata jumittua tekemään ainoastaan esimerkiksi kehonpainoharjoittelua, streetworkoutia, kamppailulajeja, painonnostoa, voimistelua, tanssia, joogaa tai capoeiraa, koska ne ovat yksinään rajoittavia. Missään näistä edellä mainituissa lajeissa tai tyyleissä ei oteta ihmiskehon koko liikkumista tarpeeksi huomioon, vaikka ne sisältävätkin aivan loistavia harjoitteita, joita myös Ido Portalin metodissa käytetään. Tämän takia käytetään siis termiä “liikkuminen” (“movement”) – jotta emme rajoittaisi kehomme liikkumista, ja sen jatkuvaa haastamista.
Movement X on Ido Portalin koulutustarjonnan ja liikkumisen filosofian maistelumenu. Kahden päivän workshop sisälsi eri moduuleja, joissa käytiin läpi jokaisessa hyvin erilaisia tapoja liikkua. Tuli harjoiteltua voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja kehonhallintaa niin permannolla, seinää vasten, tangolla kuin renkaillakin, sekä muun muassa harjanvarsia, että leikillisiä ja tanssillisia elementtejä apuna käyttäen. Leikkisyys ja tanssi saattavat kuulostaa tämän päivän fitness/bodailu-trendiä elävässä kulttuurissamme hiukan lapselliselta, mutta antaa kuulostaa! Kyseessähän on niin syvällä ihmisessä olevat vietit, että niitä hyväksi käyttämällä voi saada ihmiset huomaamattaan liikkumaan todella monipuolisesti ja niin, että osanottajilla on aivan uskomattoman hauskaa ja aika lentää kuin siivillä. Tältä workshopissa todella tuntui.
Iso osa ensimmäisestä päivästä oli pyhitetty lapojen ja selkärangan liikkuvuudelle. Tämä on ollut itsellenikin perinteisesti heikko kohta, joten tykkäsin osuudesta todella paljon. Lapojen alueen lihakset ovat nimittäin suurimmassa osassa ylävartalon voimaa vaativista liikkeistä se heikoin lenkki, joten tätä aluetta on syytä vahvistaa monipuolisesti. Hyvään vahvistamiseen kuuluu aina ensin liikkuvuuden harjoittelu ja hermoston kunnollinen aktivointi. Vain lihasten kaikki liikeradat hyvin hallitsemalla voi tuottaa voimaa hallitusti monimutkaisissa kehonpainoliikkeissä, kuten muscle-upissa.
Tämän jälkeen teimme huolella käsilläseisontaan johtavavia progressioita Idon metodin mukaisesti. Metodi sisälsi paljon uusia harjoitteita ja tuttujakin juttuja käytiin syvällisemmin läpi kuin aiemmilla käymillämme kursseilla. Erityisesti mieleen jäi ”fyysinen opettaminen”, kuten kaverin vatsalihasten ja pakaroiden tökkiminen, ja siten niiden tiukkana pitämisestä muistuttaminen. Onhan ihan totta, että kun joutuu keskittymään täysillä koko kehon, ja itselle ehkä “uusien lihasten”, hallintaan ja ähisee paineen alla, ei pysty käsittelemään verbaalisessa muodossa annettavaa informaatiota kovinkaan hyvin, jolloin kosketus on selkeämpi ohje.
Roikkuminen ja syväkyykky (ns. slaavikyykky) ovat myös hyvän liikkuvuuden rakennuspalikoita, joten selkää ja lapoja vahvistettiin urakalla erilaisilla roikkumisharjoituksilla ja slaavikyykyssä vietettiin aikaa varmaan yli tunti putkeen. Onneksi kyykkääminen on ollut iso osa meidänkin päivittäisiä rutiineja, muuten olisi voinut tulla piinaavat paikat kaikissa niissä kyykkyvariaatioissa!
Käytimme workshopissa myös paljon aikaa niskan ja selkärangan liikkuvuuden aktivointiin, mikä oli todella miellyttävän erilaista harjoittelua, josta keho suorastaan nautti. Tähän osioon sisältyi myös huikeita uusia pelejä ja leikkejä, jotka olivat kaivattua rentoutumista tiukkojen voimailujen välissä. Eläinliikkeitä (locomotion) harjoiteltiin myös ahkerasti toisen päivän lopulla, ja niissäkin saatiin hiottua itselle tutuissa liikkeissä suorituksia paljon paremmiksi. Yksityiskohtia hiottiin pitkään ja monista yksinkertaisinakin pitämistämme eläinliikkeistä löytyi paljon lisää syvyyttä ja kehon haastamista. Tämä alkoi olla jo haastavaa, koska keskittyminen uhkasi herpaantua ja voimat loppua loputtomien liskokävelydrillien jälkeen toisen päivän lopussa!
Renkailla treenattiin monia hyviä muscle-uppien progressioita. Mukaan tarttuikin erittäin hyviä harjoitteita ja tiukat standardit, joiden mukaan jokainen liike tulee harjoitteluvaiheessa tehdä, jotta kehitys on varmaa.
Monipuolinen movement-filosofian mukainen liikkuminen sai olon ja kehon tuntumaan joskin väsyneeltä, mutta myös mahtavalta. Vaikka kahden pitkän päivän jälkeen lihakset olivat kipeinä, oli keho silti niin auki, että olo oli todella hyvä. Seminaarin jälkeisenä päivänä olimme liikuttamassa ihmisiä 20 Knots Taster Sessionissa, ja pääsimme siinä sivussa itsekin treenaamaan. Silloin huomasin, kuinka sain aktivoitua kehoani aiempaa paremmin haastaviin kehonpainoharjoitteluasentoihin, kaikesta lihasväsymyksestä huolimatta. Pystyin siis tekemään kipeillä ja väsyneillä lihaksilla henkilökohtaisen ennätyksen bent arm planche -pidossa!
Viimeistään tässä vaiheessa koin ahaa-elämyksen, ja tajusin kuinka tärkeää on pitää keho auki ja siten hallita sitä tehokkaasti. Olo paranee ja samalla voimatkin tuntuvat lisääntyvän! Olen siirtänyt myös filosofian käytäntöön siten, että liikutan kehoani joka ikinen päivä. Myös ne päivät, jotka eivät sisällä voimaharjoittelua, ovat päiviä jolloin liikutan kehoani jollain tapaa: Aktivoin selkärankaa, haastan koordinaatioitani, availen paikkoja aktiivisilla venytyksillä tai vaikkapa treenaan tasapainoa erilaisin asennoin ja leikein. Tarkoituksena on pysyä voimakkaassa ja liikkuvassa kunnossa loppuun asti ja “lähteä saappaat jalassa” ;). Uskallan suositella Ido Portalin Movement X -seminaaria kaikille oman kehon voimistamisesta ja liikkumisen ja olon parantamisesta kiinnostuneille!