Joogaopettajakoulutus Rishikeshissa, Intiassa

Joogaopettajakoulutus Rishikesh

Namaste Intiasta! Monet ovat kyselleet parhaillaan menossa olevasta joogaopettajakoulutuksestani, joten tässä hieman selvennystä näihin mystisiin meininkeihin!

Vuosi sitten suoritin 9 viikon intensiivisen ja erittäin loistavaksi osoittautuneen Bikram-joogaopettajakoulutuksen Kaliforniassa. Kurssi opetti minulle erittäin paljon etenkin joogasta, opettamisesta ja itsestäni. Sain valmiit eväät opettamiseen ja aloinkin opettaa saman tien Bikram Helsinki –joogastudiolla. Opetettuani joogaa useita kertoja viikossa vuoden ajan nälkäni joogaopettajana alkoi kuitenkin kasvamaan ja kasvamaan. Halusin tietää ja ymmärtää enemmän. Halusin ymmärtää enemmän perinteisestä Hatha-joogasta, anatomiasta, joogan filosofiasta ja joogisesta elämäntavasta. Ja siksipä päädyinkin tänne Intiaan joogan syntysijoille Gangesin varrelle ja Himalajan juurelle Rishikeshiin suorittamaan Hatha-joogaopettajakoulutusta!

Joogaopettajakoulutus Rishikesh Ganges

Vastaavia RYT200-joogaopettajakursseja järjestetään myös Suomessa, mutta halusin ehdottomasti juuri Intiaan ymmärtääkseni joogaa syvemmin ja laajemmin. Noin kuukauden kestävän joogaopettajakoulutuksen aikana olemme 24/7 kiinni kulttuurissa, josta jooga on lähtöisin. Joogan filosofia ja menetelmät ovat todella alkaneet avautumaan aivan eri tavalla täällä opiskellessani, kokeillessani menetelmiä ja eläessäni joogista elämäntapaa ympäri vuorokauden. Ymmärrän ja sovellan joogaan kattavuutta elämässäni laajemmin kuin koskaan aikaisemmin. Olen kyllä lukenut ja kuullut paljon joogan opeista jo vuosia, mutta jopa viime vuosina olen ajatellut joogaa harmittavan usein vain fyysisenä asana-harjoituksena. Nyt sana jooga on todella saanut eri merkityksen jopa teoissani.

Joogaopettajakoulutus – Tyypillisen päivän ohjelma

auringonnousu Rishikesh

Joogin päivä alkaa täällä juuri ennen kaunista auringonnousua 05:45-herätyksellä, aamutoimilla ja siirtymisellä joogakoululle 06:15 alkavaan pranayama- (hengitysharjoitus), mantra- (mantrasäkeiden yhdessä laulaminen/hokeminen) ja meditointiharjoitukseen, joka kestää noin pari tuntia. Sitten pikku teebreikki (tee maistuu aivan Yogi-teen Classic-versiolta!) ja valmistautuminen aamun asana-harjoitukseen.

 Noin puolentoista tunnin setissä harjoittelemme joogan fyysistä puolta eri fokuksilla, yleensä workshop-muodossa. Tähän mennessä olemme päässeet nauttimaan muun muassa Iyengar-, Astanga, Sivananda, Yin, Vinyasa –workshopeista sekä taaksepäin taivutuksiin, eteenpäin taivutuksiin, kiertoihin yms. keskittyvistä perinteisemmistä Hatha-jooga tunneista.

Chakrasana, silta

Noin neljä tuntia heräämisestä syömme viimein aamupalaa. UNLIMITED PORRIDGE AND FRUITS! Täytyy myöntää, että aamiaisella tulee täydennettyä ruokavaliota hieman viherjauheilla ja pähkinöillä. Aamiaisen jälkeen ohjelmassa on parin tunnin Jooga filosofian luento, joissa puhumme esimerkiksi kehon ja mielen yhteydestä, sosiaalisista ja henkilökohtaisista ohjeista ja suuntaviivoista, henkisyydestä, elämänvaiheistamme, meditaatiosta ja valaistumisesta, henkilökohtaisesta kehittymisestä sekä Intian vanhankoulun anatomiasta. Yleensä luennot ovat hyvin käytännönläheisiä sekä ymmärrettäviä ja aiheuttavatkin monesti mielenkiintoista keskustelua. Suurimman osan tunneista opettaa kokenut joogi Sushil, jolla on pitkän kokemuksen lisäksi plakkarissa myös Joogan tohtorius (Ph.D of Yoga).

Kasvisruoka, ryt200, Rishikesh

Sitten taas sattvista kasvisruokaa luonaalla ja pieni rauhoittumis/opiskelutauko. Lounaan jälkeen opiskelemme useimmiten ihmisen anatomiaa länsimaisen lääketieteen näkökulmasta. Vaikka anatomia oppia onkin vuosien saatossa tullut monesta lähteestä, olen saanut todella paljon lisää ymmärrystä ja valmentajana hyödynnettävää tietoa ihmiskehosta ja sen toiminnasta. Luennon jälkeen vuorossa on päivän toinen asana-harjoitus, jossa keskitymme enimmäkseen opettajan näkökulmaan. Pari ensimmäistä viikkoa kävimme läpi yksittäisten asanoiden opettamista, mutta nyt olemme siirtyneet kokonaisten tuntien suunnitteluun ja varsinaiseen opettamiseen. Itsellänikin jo pari erittäin onnistunutta opetuskertaa takana! Asana-tunnin jälkeen vuorossa on enää yhteisillallinen ja omatoimiset opiskelut ennen aikaista nukkumaanmenoa ja valmistautumista seuraavaan päivään!

Joogashala Rishikesh Päivät ovat pääpiirteittäin rakenteeltaan samanlaisia, mutta mukaan mahtuu myös hieman erityyppisiä päiviä, muun muassa kehonpuhdistuspäivinä, jolloin käytämme perinteisiä Shatkarma-menetelmiä elimistön puhdistamiseen. Jotkut menetelmät vievät tunnista pariin tuntiin, jotkut jopa pari päivää!

Shatkarma joogaopettajakoulutus RYT200

Päivät ovat siis erittäin työntäyteisiä ja hyvin suunniteltuja – oppia tulee erittäin paljon joka päivä. Mutta vaikka puhutaankin intensiivi-kurssista, niin Bikram-opettajakoulutukseen verrattuna tämä koulutus tuntuu melko rauhalliselta ja mukava-tempoiselta. Kroppa ja mieli eivät ole läheskään niin kovalla koetuksella ja vapaa-aikaakin on huomattavasti enemmän. Vaikka Bikram-joogaopettajakoulutus kestääkin 9 viikkoa (josta noin 540 tuntia opiskelua) ja tämä koulutus noin kuukauden (josta opiskelua 200 tuntia), koulutuksia on turha vertailla liikaa – koulutuksia on hyvä ajatella toisiaan tukevana ja täydentävinä koulutuksina.

Lähiviikkoina kirjoittelen lisää ainakin ravinnosta, kasviruokavaliosta, ayurvedasta, pranayama-hengitysharjoituksista ja jooga-filosofian soveltamista modernissa elämässämme. Todella mielenkiintoisia ja opettavia tekstejä tulossa! Kannattaa siis seurata Liftediä Facebookissa, jotta tiedät aina uusimmista kirjoituksistamme.

 

Tuliseremonia RishikeshNamaste,

Taneli

Lifted.fi