Joogaretriitti Hangon saaristossa

Valmentajamme Antti ja Jukka olivat kolmen päivän pituisella joogaretriitillä Hangon lähistöllä Kadermon saarella, jota voisi kutsua jopa jenkkityyliin “piilotetuksi paratiisiksi”. Joogaretriitti on muodostunut kokemukseksi, joka vetää puoleensa kerta toisensa jälkeen. Satoja vuosia vanhojen jykevien tammipuiden alla saaren rannassa lepää kaunis entinen veneenveistämö, jonka tiluksien isäntä ja joogaopettaja Stefan Engström on muuntanut joogasaliksi ja opettanut siellä jo 20 vuoden ajan astanga joogaa.

Joogaretriitti - joogasali hangon joogaretriitillä

On mieltä rahoittavaa tehdä jooga-asanoita puulattialla kun nurkassa lämmittää suuri kamina ja ikkunoista kajastaa merinäköala ja luonnonvalo. Energia salissa on huikea! Olimme samaisella joogaretriitillä viime kerran vuosi sitten ja tiesimme palaavamme kun aika olisi sopiva.

Joogaretriitille oman harrastustaustan saattelemana

Olemme harrastaneet muun liikkumisen ohella astangajoogaa jo 7 vuotta säännöllisen epäsäännöllisesti ja välillä jopa parin vuoden taukoa pitäen. Suhde joogaan on ollut kuin nuoren hulttion rakkauselämä: koko ajan on tiennyt sisimmässään mikä olisi hyväksi itselle pitkässä juoksussa (jooga), mutta veri vetää muihin villeihin huvituksiin ja hedonismiin (kuten esimerkiksi voimatreenin pariin kuntosalille).

Viimeisien vuosien aikana jooga on kuitenkin alkanut nostaa taas päätään, kun “ikää ja viisautta” on tullut lisää ja oman kehon tuntemus on herkistynyt aistimaan liikkuvuuden tuomaa hyvää oloa voiman lisäksi. Oma treeniohjelmaamme koostuu nykyisin joogan lisäksi kehonpainoharjoittelusta, joka tukee erinomaisesti voiman ja lihaskestävyyden kehittämisessä joogaa varten.

Jooga ei ole missään tapauksessa vain fyysistä harjoitusta (jota asanat edustavat), vaan liikkuvuutta ja voimaa kehitetään mm. sen takia, että keho puhdistuisi ja jaksettaisiin istua liikkumatta paikallaan meditoimassa. Tämä parantaa itsetuntemusta, rauhoittaa hektisen arjen keskelläa ja tutkimusten mukaan jopa nostaa onnellisuutta! Astangassa meditaatiota edustaa pranayama-hengitysharjoitus, joka vahvistaa keuhkoja ja tyhjentää päätä turhista ajatuksista – harjoituksen avulla “mieli alkaa viihtyä hetkessä”.

Joogaretriitti rentouttaa selkeillä rutiineilla

Retriitin päiväohjelma on mukavan verkkainen: aamulla on mahdollisuus tehdä pranayamaa tai meditoida omassa rauhassa ennen klo 9 alkavia asana-harjoituksia, jonka jälkeen puusauna lämpiää ja meri kutsuu uimaan. Iltapäivästä tehdään ohjatusti pranayamaa ja nivelkudoksia avaavaa yin-joogaa. Päivän toimien jälkeen meri-ilmaa hengittäessä unenlaatu on todellakin kohdillaan!

Joogaretriitti ohjelmaan kuuluu kaksi kasvisruoka ateriaa päivässä. Meille kasvisruoka oli hyvää vaihtelua normaaliin arkeen ja paikalla ollut kokki teki herkullisia safkoja, mutta pitää myöntää että kuljetimme omat proteiinit mukaan täydentämään ruokavaliota retriitin ajaksi. Saari näyttäisi olevan myös erittäin otollinen sienispotti, löysimme mukavan satsin mustatorvisieniä, joista pääsimme kokkailemaan muhennosta koko porukalle.

joogaretriitin aikataulu oli selkeä

IMG_3776 IMG_3797

joogaretriitti ruoka oli kasvispainoitteista ja enimmäkseen vegaanista

Liftedin suositus joogaretriitistä ja tukevasta liikunnasta

Stefanin pitkä kokemus joogasta ja syvä tuntemus ihmisen anatomiasta auttaa hyvin eteenpäin omassa harjoituksessa. Otantamme perusteella voidaan myös sanoa, että retriitille tulevat ihmiset ovat todella mukavia ja avoimia, “in the good vibes”, joten kaksi tai kolme päivää saarella kuluvat vikkelästi.  Joogaretriitti on ollut meille yksi rentouttavimmista lomista, jonka jälkeen on mukava palata seesteisissä tunnelmissa takaisin kaupunkiin. Lifted suosittaa joogaretriittiä lämpimästi kaikille astangan perusteet jo hanskaaville! Lue lisää retriitistä sen kotisivuilta tästä.

Mikäli harrasta aktiivisesti joogaa suosittelemme sinulle tukevaksi liikunnaksi kehonpainoharjoittelua. Lue lisää meidän liikkumisen filosofiasta ja kehonpainoharjoittelusta.

Antti Jokela & Jukka Joutsiniemi

IMG_3779

Myös koirat ovat tervetulleita joogaretriitille

joogaretriitin joogakahvila