5 viikkoa vegetaristina! – Lifted testaa

5 viikkoa vegetaristina

Nykyään kuulee monien tunnettujen vegetaristien ja vegaanien laajentaneen ruokavaliotaan hakeakseen kaipaamiaan ravinteita eläinkunnan tuotteista ja samalla jättäneen entisen varsin tarkkaan määritellyn ”ruokavalioboksinsa” hypätäkseen seuraavaan leiriin. Viimeisimpänä tunnetut puhtaan kasvisruokavalion puolestapuhujat ex-presidentti Bill Clinton ja näyttelijä Anne Hathaway kääntyivät paleo-ruokavalion puoleen palauttaakseen entisen elinvoimansa. Myös erittäin tunnetut eläinkunnan tuotteiden syömisen advokaatit Daniel Vitalis ja Dave ”Bulletproof” Asprey ovat aikoinaan olleet tarkkoja vegaaneja, mutta sittemmin siirtyneet ns. toiseen ääripäähän.

Vegetaristina IntiassaLiftedin valmentajatiimi ei vanno yhdenkään tietyn koulukunnan puoleen vaan yritämme aina löytää tutkimukseen ja kokemukseen perustuen parhaat puolet kaikista mahdollisista koulukunnista. Oppikirjat on luettu, mutta tämä kokemus puuttuu – siksipä meidän olikin testattava mistä tämä kaikki johtuu, mikä kokemuksellinen ero kasvisruokavaliolla ja sekaruokavaliolla todella on? Lihansyönti on varsin tuttua puuhaa, mutta siitä kieltäytyminen ei riittävän. Otin kokeilujaksoksi 35 päivää, mitä tapahtuu viidessä viikossa ilman lihaa?

Kokeilun aikana noudatin perinteisiä vegetarismin rajoja, joten kaiken lihan syöminen meni pannaan nisäkkäiden lihasta kalaan ja aina mereneläviin asti. Eläinkunnantuotteet kuten kanamunat ja maitotuotteet saivat kuitenkin pysyä lautasella. Kokeilun suoritin Hindu-valtaisessa Rishikesh-kaupungissa Pohjois-Intiassa, jossa kasvisruokaa on tarjolla runsain mitoin.

Teksti keskittyy kokemukseen ja tutkimustieto sekä koulukuntien näkemykset on jätetty pois. En myöskään puhu eettisistä tai sosioekonomisista tekijöistä.

 

Lisää kasviksia!

Kasvisten syömisen lisääminen on yksi harvoista ravintosuosituksista, joita yksikään ravintovalmentaja ei kiistä. Kasvisruokavalion yksi suurimmista hyödyistä onkin yleisesti juuri kasvisten syömisen lisääminen. Omalla kohdallani jo värikäs lautaseni ei kokenut dramaattista muutosta kasvisten puolesta, mutta sai toki hieman lisätäytettä muutamista kasviperäisistä tuotteista, riisistä, perunasta ja palkokasveista, joita en normaalisti ole syönyt juuri lainkaan. Saatavuuden ja hygieniatason tason vuoksi jouduin vähentämään tuoreiden kasvisten määrää ja nostin kypsennettyjen vihannesten määrää. Suosikkini, salaatit, tippuivat ruokavaliostani valitettavasti miltei kokonaan pois. Tuoreiden vihannesten puutetta kompensoin muun muassa useilla erilaisilla viherjauheilla (Amazing grass, spirulina, chlorella, moringa).

Kasviksia vegetaristille

Mistä proteiini?

”Mistä sitten saat proteiinin?” on yksi yleisimmin kysytyistä kysymyksistä, joita vegetaristit ja vegaanit joutuvat kohtaamaan. Kokeilun aikana suurin yksittäinen proteiininlähde minulle oli ehdottomasti palkokasvit kuten pavut, linssit ja kikherneet. Söin myös silloin tällöin kanamunia (n. 3 kanamunaa viikossa) ja maitotuotteita sisältäviä ruokia, kuten paikallisia juustoruokia (n. 1-2 viikossa) ja vuohen heraproteiinipalkkareita (1 viikossa). Proteiinin määrää pyrin kasvattamaan myös päivittäisellä viherjauheiden ja pähkinöiden syömisellä. Kaiken kaikkiaan proteiinin osuus ruokavaliossani pieneni normaaliin tasoon verrattuna.

Kanamuna-curry!
Harvinainen herkku: kanamuna-curry!

Rasvakato

Normaali ruokavalioni sisältää melko runsaasti rasvaa, esim pähkinöitä, siemeniä, avokadoja, oliiviöljyä, neitsytkookosöljyä, kanamunia, lihaa, kalaa, voita ja kalanmaksaöljyä. Kokeilun aikana rasvan määrä tippuikin kenties dramaattisimmin – jäljelle jäivät pääasiassa ainoastaan pähkinät, voi ja ghee, mutta myös kanamunat ja neitsytkookosöljy antoivat kevyen panoksensa soppaan. Pitkäketjuiset Omega-3 –rasvahappot (EPA & DHA) tippuivat valitettavasti aivan minimiin kalanmaksaöljyn, kalan ja lihan poissaolon vuoksi, eikä edes syömäni pieni määrä kanamunia pystynyt millään täyttämään normaalia tarvettani, ei edes kansallista suositusta.

Ghee Intia superfood

Hiilareita, hiilareita!

Proteiinin ja rasvan osuuksien tippuessa hiilihydraatit ottivat kavereistaan selvää niskalenkkiä. Prosentuaalista muutosta vauhditti, proteiinin ja rasvan vähenemisen lisäksi, myös riisin ja perunan mukaan ottaminen. Lautaseltani löytyi vähintään toista näistä hiilaripommeista jokaisella lounaalla ja päivällisellä. Sokeristen herkkujen, viljan ja makeiden hedelmien syömisen pidin kokeilun aikana varsin pienenä, mutta normaalitasoon verrattuna niiden osuus kuitenkin kasvoi. Saatavuus ja tyrkytys olivat ehdottomasti vahvempia kuin koskaan! Makeista hedelmistä söin etenkin banaaneja, granaattiomenoita ja omenoita enemmän kuin normaalista, kaiken kaikkiaan noin 1-2 hedelmää päivässä.

granaattiomena

Vaikutukset & fiilikset

Miltä tämä kaikki sitten tuntui ja mitä merkittäviä vaikutuksia huomasin?

1. Energiatasot

Energiatasojen korkeus ja tasaisuus ovat kenties tärkeimpiä ja helpoimpia mittareita kun tarkastellaan erilaisia ruokavalioita ja verrataan kokemuksia toisiinsa. Kokeilun aikana huomasin, että energiatasoni olivat matalammat ja tasaisemmat kuin normaalisti. Merkillisen suuria tipahduksia tai heikotuskohtauksia en kokenut, mutta toisaalta myöskin voimakkaat ja minulle normaalit voimakkaan draivin ajanjaksot hävisivät melkein kokonaan. Yleisesti voin sanoa, etten pitänyt energiatasojen mataluudesta vaikka pudotus ei ollutkaan dramaattinen.

Vegetaristikokeilu

2. Ruuansulatus

Määritellessä ruokavalion henkilökohtaista sopivuutta, ruuansulatuksen toimiminen on vielä energiatasojakin tärkeämpää ja määritteleekin sitä paljon. Jos ruuansulatus ei toimi moitteita, esimerkiksi ravintoaineiden imeytyminen heikkenee merkittävästi. Monesti ruokavalion muuttuessa ruuansulatuselimistö tarvitsee monta viikkoa tottuakseen muutoksiin, jonka jälkeen ruokien sopivuutta voidaan vasta todella arvostella. 5 viikkoa olikin varsin hyvä aika vaikutusten monitorointiin.

Olen jo vuosia sitten todennut etteivät palkokasvit sovi kropalleni kovin hyvin, mutta vasta kokeilun aikana huomasin todella, että palkokasvit aiheuttavat minulle ongelmia jopa pitkän totuttelujakson jälkeen. Kroppani ei pystynyt sulattamaan palkokasveja ongelmitta, joka oli huomattavissa esimerkiksi ilmana vatsassani – selvä merkki ruuansulatuksen toimimattomuudesta.

Tyypillinen ateria, palkokasveilla aina paikkansa tarjottimella.
Tyypillinen ateria, palkokasveilla miltei aina paikkansa tarjottimella.

Positiivisena yllätyksenä huomasin Intialaisen maidon käyttämisen sopivan kohtuullisissa määrissä kropalleni kohtuullisen hyvin (lisää Safkatutkan kirjoituksessa), normaalisti maitotuotteet sopivat minulle huonosti.

Hiilihydraattien osuuden nosto ruokavaliossani lisäsi selkeästi turvotusta ja raskauden tunnetta. Normaalisti jatkuvasta kevyestä ja vaivattomasta olosta tuli katkonaista ja se kesti vain lyhyitä aikoja ruokailuiden välillä.

Kuten kerroin, viljatuotteita söin hyvin harvoin, mutta silloin tällöin testasin paikallisia viljapohjaisia herkkuja ja leipiä. Hyvin pienet määrät olivat ok, mutta useampi puraisu toi odotetusti mukanaan suurimmat negatiiviset vaikutukset, raskauden, turvotuksen ja sekavan mahan.

3. Nälkä

Nälkä on monesti täysin aliarvostettu ja laiminlyöty tekijä. Nälän kontrolloinnilla on valtava rooli ruokavalioiden pitkäkestoisessa noudattamisessa, ja se määritteleekin hyvin paljon millaisia hyötyjä ruokavaliolla voidaan saavuttaa, varsinkin jos tavoitteet ovat kehonkoostumukseen painottuvia.

Yleisesti sanottuna hiilihydraatit (varsinkin nopeat hiilihydraatit) tuottavat heikon hormonaalisen kylläisyyden tunteen verrattuna muihin makroravinteisiin. Hiilihydraateilla on väitetty olevan myös ruokahalua nostava vaikutus . Nämä seikat voisivatkin selkeästi perustella, miksi minulla oli kokeilun aikana miltei kyltymätön nälkä. Söin määrällisesti huomattavasti enemmän, ja silti minusta tuntui, että en ole saanut tarpeeksi. Ruokailun jälkeen minulla saattoi olla raskas olo, muttei lainkaan kylläinen olo. Minun oli myös hankalampaa syödä normaaliin tapaani 3-4 ateriaa päivässä, vaan nälkä ja ruuan ajatteleminen yllättivät minut useammin päivässä. Ruoka ei selvästikään pitänyt minua kylläisenä.

Riisipulao kasviksilla

4. Aivotoiminta

Kognitiiviset kykyni pysyivät kokeilun aikana varsin hyvin uomissaan, mutta kenties energiatasojen laskemisen takia keskittymiskykyni ei ollut täysin entisellään. En pystynyt keskittymään pitkiä aikoja toivomallani intensiteetillä ja sen vuoksi esimerkiksi kykyni oppia heikentyi hieman.

5. Seksuaalivietti

Normaalisti ajoittainen hiilihydraattien suurempi nauttiminen vaikuttaa seksuaaliviettini vahvuuteen positiivisesti, mutta moista positiivista vaikutusta en kokeilun aikana huomannut lainkaan, vaikka söinkin hiilihydraatteja huomattavasti enemmän. Toisin sanoen, seksuaaliviettini tippui huomionarvoisesti kokeilun aikana. Lihan poisjättäminen vähensi luonnollisesti mm. sinkin osuutta ruokavaliossani, jolla on tärkeä rooli testosteronin muodostuksessa -> matalampi seksuaalivietti. Yksi mahdollinen syy voi myös olla toisen tärkeän sukupuolihormonien muodostuksessa vaikuttavan ainesosan, rasvojen, väheneminen ruokavaliossani.vegetarismi hedelmät

6. Kehonkoostumus

Lihansyönnillä on monissa tutkimuksissa todettu olevan positiivista vaikutusta kehon rasvattomaan painoon. Verrattain lyhyen, viiden viikon, kokeiluni aikana en kuitenkaan huomannut merkittäviä muutoksia kehonkoostumuksessani. Aktiivisuustasoni pysyi normaaliin tapaan korkeana kokeilun aikana.

 

Ruokavalion seuraamisen helppous

Olen aikaisemmin tehnyt lyhyitä kasvisruokakokeiluja Suomessa ja kokenut sen melko hankalaksi. Kasvisruokaa alkaa löytymään jo melkein kaikista lounaskahviloista ja ravintoloista, mutta etenkin ruokien ravintosisältöä on edelleen mietitty harmittavan vähän. Poikkeuksia totta kai löytyy ja itse kokkaaminen ratkaisee suurimmat ongelmat! Nyt tein kokeilun Intiassa ja se osoittautui todella paljon helpommaksi! Herkullista ja moninpaikoin ravintosisällöllisestikin monipuolista ruokaa oli saatavilla todella laajasti. Houkutuksia ja lihan tyrkytystä ei ollut havaittavissa juuri lainkaan.

Intialainen kasvisateria

 


Kokeiluni plussat ja miinukset –yhteenveto

+ helppous ja maistuvuus

+ uusiin ruokalajeihin tutustuminen

+ kasvisten riittävä saaminen

+ minulle sopivien maitotuotteiden kirjon kasvaminen

+ kokemus & ymmärrys

 

– ruuansulatusongelmat

– raskas olo

– hallitsematon nälkä

– minulle sopivien proteiinilähteiden löytäminen

– EPA/DHA –lähteiden vähäisyys

– energiatasojen, keskittymiskyvyn, seksuaalivietin tippuminen


 

Take home!

Kokeilu oli tietysti henkilökohtainen, sinun kokemuksesi saattaa olla hyvin erilainen. Vegetaristi-kokeiluni saa varmasti sinut kuitenkin ajattelemaan eri ruokavalioiden sopivuutta juuri sinulle. Me olemme erilaisia, emmekä kaikki voi syödä täysin samalla tavalla. Itse aion hyödyntää kokeilun aikana tekemiäni uusia löydöksiä. Uusia makuja ja ruokalajeja. Tulen varmasti myös lisäämään ruokavaliooni hieman riisiä, etenkin treenien jälkeisiin aterioihin. Riisi sopii minulle kohtuullisissa määrin erittäin hyvin ja oikein ajoitettuna palvelee kehoani tehokkaasti. Voin myös myöntää nyt olevani myöntyväisempi kasvisruokia kohtaan, tulen syömään ”lihattomia” ruokia tästä lähtien varmasti viikottain. Tästä huolimatta aion pitää lihan ja kalan edelleen tärkeänä osana ruokavaliotani. Koen sekaravinnon olevan minulle huomattavasti sopivampi kuin puhdas kasvisruokavalio, saan sekaravinnosta huomattavasti laajemman kirjon ravinteita kuin kasvisruuasta, helpommin. Samaan hengenvetoon totean, että ruokavalion sopivuus riippuu kehosi ja genetiikkasi lisäksi erittäin paljon myös tavoitteistasi! Silmät auki ja stetoskooppi vatsalle – miltä sinusta tuntuu ja mihin tähtäät?

 

Taneli Rantala Lifted IntiaLämpimin terveisin,

Taneli, Lifted.fi

 

 

 

 

Liftedin valmentajatiimin osaamisesta ja kokemuksesta pääset oppimaan parhaiten lisää osallistumalla meidän viiden viikon verkkovalmennukseen! Valmennuksessamme otamme huomioon henkilökohtaiset preferenssisi, olit sitten vegetaristi tai lihansyöjä.