facebook_pixel

Onko voin lisääminen kahviin mahtava tehokkuusboosteri vaiko terveyden vihollinen?

Viime aikoina Suomeenkin saapunut villitys, bulletproof kahvi eli “rasvakahvi” tai “voikahvi” herättää ristiriitaisia mielipiteitä. Onko voin ja MCT-öljyn lisääminen kahvin sekaan todellakin paras tapa nostaa aamun energiatasot kattoon vai viekö tämä typerä temppu sinut vain sydäntautiriskin rosvosektorille? Lue alta!

Bulletproof kahvi: mistä siis on kyse?

Bulletproof Coffee on alunperin amerikkalaisen IT- ja terveysyrittäjä Dave Aspreyn brändäämä ja rekisteröimä nimi kahvijuomalle, jonka “virallisessa” reseptissä käytetään tottakai hänen brändäämiään ja myymiään ainesosia, mutta jonka resepti voidaan tiivistää myös yleisesti seuraavanlaiseksi:

– 2 dl mahdollisimman hyvälaatuista kahvia
– 1 rkl suolatonta “grass-fed” (eli ulkona vapaana ruohoa syöneen lehmän) luomuvoita
– 1 rkl MCT-öljyä

Myös kevyesti suolattu voi on ihan ok, sillä suolatonta voi olla vaikea löytää. Ainekset sekoitetaan blenderissä ja tuloksena on lattea muistuttava kahvijuoma. Kahvihifistelijät suosivat tällä hetkellä erityisesti AeroPress-laitteella uutettua kahvia ja myös Lifted on hurahtanut tähän yksinkertaiseen ja todella herkullista kahvia tuottavaan härveliin!

Mikä Bulletproof kahvissa on niin erikoista?

Bulletproof kahvi vie helposti nälän tunteen jopa puoleksi päiväksi – joten sillä voi jopa korvata aterian, yleisesti aamupalan. Lisäksi se antaa nopeasti hyvälaatuista energiaa aivoille ja auttaa tietotyöläisiä maksimaaliseen suoritukseen. Väsymys ja nälkä pysyvät vaivatta loitolla lounaaseen saakka.

Kahvi

Kahvin piristävät ja kohtuullisesti käytettynä (alle 4 kuppia päivässä) positiiviset terveysvaikutukset lienevät kaikille tuttuja. Kahvi yhdistetään mm. pienentyneeseen riskiin saada Alzheimer, diabetes, Parkinsonin tauti ja syöpä. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja riippuvat ihmisen kehon kyvystä metaboloida kofeiinia.

Bulletproofin kehittäjä Dave Asprey perustelee hänen itse myymänsä kahvimerkin käyttöä laadulla. Tässä kahvissa on kuulemma vähemmän sienimyrkkyjä (engl. mycotoxins), joita saattaa esiintyä heikompilaatuisissa kahveissa. Kahvihan kasvatetaan trooppisilla kosteilla alueilla, jolloin tällainen ihmisen terveydelle potentiaalisesti todella haitallinen sienivaara on olemassa – mikäli sienimyrkkyjä syötäisiin todella korkeitä määriä. Bulletproofin kohdalla kyse taitaa olla kuitenkin enemmän markkinointitempusta, sillä normaaleissakaan kahveissa ei ole yleensä sienimyrkkyjä, ainakaan suuria määriä. Myös kahvin paahtaminen ja filtteröinti tuhoaa suurimman osan myrkyistä. Nokipannukahvissa on potentiaalisesti eniten sienimyrkkyjäämiä, metallifiltteröidyssä (esim. presopannu) vähemmän ja suodatinpussin läpi tehdyssä vähiten.

Paulan kommentit Lifted-valmennuksista

Mitä Paula on mieltä verkkovalmennuksistamme suoritettuaan niitä vuoden aikana useamman? Minkä hän on kokenut erityisen toimivaksi itselleen? Pitääkö hän tärkeämpänä valmennustemme henkistä vai fyysistä puolta? Kaikki tämä selviää Paulan meille jättämästä videopalautteesta.

Rasvat: Voi

Bulletproof kahvin erikoisin ainesosa on tietenkin voi, josta juontaa suomalainen nimitys “voikahvi”. Vaikka voin pistäminen kahviin saattaa kuulostaa 2010-luvun nettisensaatiolta, on kyseessä itse asiassa mm. vanha saamelaisten, mongolien sekä etiopialaisten käyttämä tapa saada energiaa päivään. Myös Japanissa on kuultu laitettavan voita teen joukkoon. Voi ja MCT-öljy ovat joka tapauksessa mielenkiintoisia, sillä ovathan molemmat 100% tyydyttynyttä rasvaa sekä tietenkin aikamoisia kaloripommeja. Yhdessä grammassa rasvaa on 9 kcal (vrt. proteiinin ja hiilihyraatin 4 kcal/g).

Rasvat: MCT-öljy

Juoman toinen rasvakomponentti on hiukan oudompi tuttavuus, MCT-öljy. Bodareidenkin parinkymmenen vuoden takainen “ihmeaine” on nyt tullut takaisin. MCT tulee sanoista medium-chain triglycerids, ja nämä keskipitkät triglyseridit ovat hiukan erilaisia lyhyt- ja pitkäketjuisiin verrattuna. MCT kulkeutuu nimittäin kehossa suoraan maksaan ja sieltä energiaksi, eikä siten varastoidu kroppaan. Lisäksi monien tutkimusten mukaan MCT voi kiihdyttää rasvanpolttoa ja auttaa kehonkoostumuksen muokkaamisessa. Mistään taika-aineesta tässä(kään) ei ole kysymys, mutta pieniä dieettaushyötyjä voi saada. Liftedin empiirisissä tutkimuksissa kiristelyhyötyjä on havaittu . Myös kookosöljy on suurimmaksi osaksi MCT:tä, joten hiukan edullisemman voikahvin rakentamiseen voi käyttää myös sitä, mikäli ei halua ostaa hinnakasta 100% MCT:tä.

Rasvojen riskit bulletproof kahvissa?

Bulletproof kahvissa on helposti 400 kcal enemmän energiaa kuin kupissa tavallista kahvia. Vaikka Lifted ei olekaan kalorilaskennan ystävä, antaa tämä luku kuvan siitä energiamäärästä, joka tähän kahvijuomaan on pakkautunut! Karkeasti sanottuna tämä määrä täytyy siis jättää nauttimatta muilla aterioilla, ellei halua extra-energian kertyvän kehon rasvavarastoihin.

Mikäli korvaat aamiaisesi voikahvilla, pysyy energiansaantisi luultavasti kurissa, mutta sinun tulee syödä paljon proteiinia ja vihanneksia kaikilla muilla aterioilla, jotta makroravinteidesi kokonaisjakauma sekä mikroravinteiden saanti olisivat hyvässä tasapainossa! Samoin kannattaa syödä muilla aterioilla hiukan vähemmän rasvaa ja keskittyä nimenomaan tyydyttymättömiin (avokadot, pähkinät, oliiviöljy) ja monityydyttymättömiin (pähkinät, siemenet, kalaöljy, rypsi) rasvoihin. Voin ja MCT-öljyn tyydyttynyttä rasvaa ei tarvitse pelätä, jos rasvan saanti on kokonaisuudessaan tasapainossa.

HUOM! Jokaisen perimä on kuitenkin yksilöllinen ja toisilla korkea tyydyttyneen rasvan saanti voi johtaa LDL- ja HDL-kolesterolitasojen voimakkaaseen nousuun ja sydän- ja verisuonitautiriskiin. Tässä asiassa kannattaa konsultoida omaa tohtoria ja ottaa mahdollisesti verikokeet, etenkin jos rasva maistuu muutenkin isommissa määrin.

Siispä, Bulletproof kahviin liittyen Lifted suosittaa:

Kokeile bulletproof kahvia itse ja testaa pidätkö sen mausta ja vaikutuksista. Valitse parhaat saatavilla olevat ainesosat, et välttämättä tarvitse brändättyjä erikoistuotteita. Jos alat juoda voikahvia useammin, huolehdi tällöin myös ruokavaliosi kokonaisuudesta tässä artikkelissa mainittujen ohjeiden mukaisesti ja käy ottamassa verikokeet. Mikäli ruokavaliosi rasvojen ja muun ravinnon tasapaino herättää ihmetystä, kannattaa tutustua Lifted Lifestyle-valmennukseemme, jossa käymme terveellisen ruokavalion perusteet läpi.

Artikkelin inspiraationa ja lähteenä mm.: http://www.precisionnutrition.com/bulletproof-coffee

Laadukkaan MCT -öljyn ja kookosöljyn saat erinomaisesta Puhdistamon verkkokaupasta. Liftedin seuraajille koodilla ”lifted” oston yhteydessä -10% alennusta kaikista tuotteista.

Kaikki hyvinvointivalmennuksemme ovat myynnissä todella edullisesti perjantaina 24.11. Valmennukset löydät sivun ylävalikosta kohdasta "Valmennukset yksilöille" 

Lifted Black Friday -tarjoukset
01
Päivää
06
Tuntia
00
Minuuttia
00
Sekuntia

Lifted on valmentajatiimi, jonka tavoitteena on vapauttaa valmennettaviensa täysi potentiaali. Liftedin innostavissa valmennuksissa ihminen otetaan huomioon aina kokonaisuutena, joka hyötyy ravinnon, liikkumisen, palautumisen ja ajattelun kehittämisestä! Valmennamme sekä yksityisiä henkilöitä että työyhteisöjä, ja tunnetuimpia palvelujamme ovat tehokkaat verkkovalmennuksemme sekä innostavat live-tapahtumat, jotka ovat auttaneet jo tuhansia nostamaan elämänlaatunsa sekä suorituskykynsä uudelle tasolle. Get inspired, get Lifted!