BULLETPROOF®-kahvi eli voikahvi – tehokkuusboosteri vai terveyden vihollinen?

bulletproof kahvi eli "voikahvi" on herkullista!

Viime aikoina Suomeenkin saapunut villitys BULLETPROOF®-kahvi eli rasvakahvi tai voikahvi herättää ristiriitaisia mielipiteitä. Voiko olla, että voin ja MCT-öljyn lisääminen kahvin sekaan on oikeasti paras tapa nostaa aamun energiatasot kattoon, vai viekö tämä typerä temppu sinut vain sydäntautiriskin rosvosektorille? Me selvitimme!

BULLETPROOF®-kahvi – mistä on kyse?

BULLETPROOF® coffee eli BULLETPROOF®-kahvi on alunperin amerikkalaisen IT- ja terveysalan yrittäjä Dave Aspreyn brändäämä ja rekisteröimä nimi hyvillä rasvoilla tehostetulle, hyvälaatuiselle kahvijuomalle. Suorituskykyä parantava kahvi vie helposti nälän tunteen jopa puoleksi päiväksi, miksi se toimiikin erityisen hyvin aamupalan korvikkeena. Antamalla nopeasti hyvälaatuista energiaa aivoille se auttaa tietotyöläisiä maksimaaliseen suoritukseen ja pitää nälän lisäksi väsymyksen loitolla aina lounaaseen saakka.

Viralliseen BULLETPROOF®-kahvireseptiin lisätään Aspreyn itse brändäämiään ja myymiään tuotteita. Resepti voidaan kuitenkin helposti tiivistää seuraavanlaisesti:

Ainesosat

2 dl mahdollisimman hyvälaatuista kahvia
1 rkl suolatonta grass-fed (eli ulkona vapaana ruohoa syöneen lehmän) luomuvoita
1 rkl MCT-öljyä

Ainekset sekoitetaan blenderissä ja tuloksena on lattea muistuttava kahvijuoma. Koska täysin suolatonta voita voi olla vaikea löytää, on myös kevyesti suolattu voi ihan ok. Kahvihifistelijät suosivat tällä hetkellä erityisesti AeroPress-laitteella uutettua kahvia, johon myös Lifted on hurahtanut sen helppokäyttöisyyden sekä sen avuin valmistetun kahvin herkullisuuden vuoksi.

Kahviko terveysjuoma?

Kahvin piristävät ja kohtuullisesti käytettynä (alle 4 kuppia päivässä) positiiviset terveysvaikutukset lienevät kaikille tuttuja. Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia; paahdettua kahvia kuluu suomalaisten keskuudessa jopa 10 kilogrammaa henkilöä kohden per vuosi. Kahvi yhdistetään muun muassa pienentyneeseen riskiin sairastua Alzheimeriin, diabetekseen, Parkinsonin tautiin ja syöpään. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja riippuvat ihmisen kehon kyvystä metaboloida kofeiinia.

BULLETPROOF®-kahvin kehittäjä Dave Asprey perustelee itse myymänsä kahvimerkin käyttöä laadulla. Omien sanojensa mukaan siinä on vähemmän sienimyrkkyjä (engl. mycotoxins), joita saattaa esiintyä heikompilaatuisissa kahveissa. Kahvipapuja kasvatetaan kosteilla, trooppisilla alueilla, jolloin ihmisen terveydelle potentiaalisesti erittäin haitallinen sienivaara on olemassa siinä tapauksessa, että sienimyrkkyjä syötäisiin todella isoja määriä. BULLETPROOF®-kahvin kohdalla kyse taitaa kuitenkin olla ennemminkin markkinointitempusta, sillä normaaleissakaan kahveissa ei yleensä ole sienimyrkkyjä – ainakaan suuria määriä. Kahvin paahtaminen ja filtteröinti tuhoaakin suurimman osan myrkyistä, jos sellaisia kahvissa vielä on. Nokipannukahvissa on potentiaalisesti eniten sienimyrkkyjäämiä, metallifiltteröidyssä vähemmän (esim. pressopannu) ja suodatinpussin läpi tehdyssä vähiten.

ohjeet etätyöhön

BULLETPROOF®-kahvin rasvat: Voi ja MCT-öljy

Voi

BULLETPROOF®-kahvin ehkä erikoisin ainesosa on tietenkin voi, josta juontaa myös sen suomalainen nimi eli voikahvi. Vaikka voin lisääminen kahviin saattaakin kuulostaa 2010-luvun nettisensaatiolta, on kyseessä itse asiassa vanha muun muassa saamelaisten, mongolien ja etiopialaisten käyttämä tapa saada energiaa päivään. Myös Japanissa on kuultu lisättävän voita teen joukkoon. Niin tai näin, sekä voi että MCT-öljy ovat joka tapauksessa mielenkiintoisia, sillä ovathan molemmat sataprosenttisesti tyydyttynyttä rasvaa ja näin aikamoisia kaloripommeja – jo yksi gramma rasvaa sisältää 9 kcal (vrt. proteiinin ja hiilihyraatin 4 kcal/g).

MCT- tai kookosöljy

BULLETPROOF®-kahviin lisättävä toinen rasvakomponentti on monille hiukan oudompi tuttavuus, nimittäin MCT-öljy. Bodareidenkin parinkymmenen vuoden takainen “ihmeaine” on nyt tullut takaisin. MCT tulee englanninkielisistä sanoista medium-chain triglycerids. Nämä keskipitkät triglyseridit ovat hiukan erilaisia lyhyt- ja pitkäketjuisiin verrattuna; MCT kulkeutuu nimittäin kehossa suoraan maksaan ja sieltä energiaksi, eikä siten varastoidu kroppaan. Monien tutkimusten mukaan MCT voi myös kiihdyttää rasvanpolttoa sekä olla avuksi kehonkoostumuksen muokkaamisessa. Mistään taika-aineesta ei kuitenkaan tässä(kään) ole kysymys, vaikka pieniä dieettaushyötyjä voikin saada. Liftedin empiirisissä tutkimuksissa kiristelyhyötyjä on havaittu.

Myös kookosöljy on suurimmaksi osaksi MCT:tä, joten hiukan edullisemman voikahvin valmistamiseen voi käyttää myös kookosöljyä, mikäli ei halua ostaa hinnakkaampaa sataprosenttista MCT:tä.

Rasvojen riskit BULLETPROOF®-kahvissa

BULLETPROOF®-kahvissa on helposti 400 kcal enemmän energiaa kuin tavallisessa kupillisessa kahvia. Vaikka Lifted ei olekaan kalorilaskennan ystävä, antaa tämä luku kuvan siitä energiamäärästä, joka BULLETPROOF®-kahviin on pakkautunut. Karkeasti sanottuna tämä määrä täytyy siis jättää nauttimatta muilla aterioilla, ellei halua extra-energian kertyvän kehon rasvavarastoihin.

Mikäli korvaat aamiaisesi voikahvilla, pysyy energiansaantisi kuitenkin luultavasti kurissa. Silloin sinun tulee kuitenkin syödä muilla aterioilla paljon proteiinia ja vihanneksia, jotta makroravinteidesi kokonaisjakauma ja mikroravinteiden saanti olisivat hyvässä tasapainossa. Samoin kannattaa syödä muilla aterioilla hiukan vähemmän rasvaa ja keskittyä nimenomaan tyydyttymättömiin ja monityydyttymättömiin rasvoihin. Esimerkkejä tyydyttymättömistä rasvoista ovat avokadot, pähkinät ja oliiviöljy, ja monityydyttymättömistä rasvoista pähkinät, siemenet, kala- ja rypsiöljy. Jos rasvan saanti on kokonaisuudessaan tasapainossa, ei voin ja MCT-öljyn tyydyttynyttä rasvaa tarvitse pelätä.

Jokaisen perimä on kuitenkin yksilöllinen ja toisilla korkea tyydyttyneen rasvan saanti voi johtaa LDL- ja HDL-kolesterolitasojen voimakkaaseen nousuun sekä sydän- ja verisuonitautiriskiin. Tässä kannattaa konsultoida omaa lääkäriä ja mahdollisesti ottaa verikokeet – etenkin silloin, jos rasva maistuu isommissa määrin myös muuten.

Liftedin suositus voikahvin nauttimiseen

Joko olet kokeillut BULLETPROOF®-kahvia? Suosittelemme kokeilemaan voikahvia nähdäksesi, mitä itse olet mieltä sen mausta ja terveysvaikutuksista. Et välttämättä tarvitse brändättyjä erikoistuotteita, mutta suosittelemme valitsemaan parhaat saatavilla olevat ainesosat. Mikäli kuitenkin alat juoda voikahvia useamminkin, huolehdi silloin ruokavaliosi kokonaisvaltaisuudesta aiemmin artikkelissa mainittujen ohjeiden mukaisesti. Käy myös ottamassa verikokeet.

Herättääkö ruokavaliosi rasvojen ja muun ravinnon tasapaino ihmetystä? Silloin kannattaa tutustua työyhteisöille suunnattuun itsensä johtamisen valmennukseemme, jossa käymme läpi terveellisen ruokavalion perusteita osana kokonaisvaltaista hyvinvointia yli seitsenvuotisen valmennuskokemuksemme myötä kehittämämme Lifted Methodin avulla.

Artikkelin inspiraationa ja lähteenä toimi muun muuassa tämä artikkeli.

Mistä ostaa MCT- tai kookosöljyä? Löydät laadukkaan MCT- ja kookosöljyn saat Puhdistamon verkkokaupasta, josta saat oston yhteydessä Liftedin seuraajana -20% kaikista ostoksistasi alennuskoodilla ”liftedtiimi”.