Lifted upgrades: Gluteenittomat punajuuripihvit

Punajuuri on yksi niistä klassisista mielipiteitä jakavista juureksista, joko siitä pitää tai ei pidä. Tässä hieman näkemystä ja fiilistelyä punajuuren terveyshyödyistä sekä tietenkin se herkullinen resepti tuttuun Lifted-tyyliin!

Punajuuri sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Punajuuresta saatava, B-vitamiineihin lukeutuva, foolihappo vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan, sekä ehkäisee verisuonten ahtautumista. Foolihapon saanti on muuten vähäistä suomalaisessa ruokavaliossa. Punajuuresta saa myös paljon tärkeää kuitua, ja se on energiasisällöltään melko kevyt 38 kcal / 100g.

Punajuurta saakin terveyshyötyjensä takia myös jauheena, jota tulee itse otettua silloin tällöin ennen aerobisia treenejä, tutkimuksen mukaan nitraateista on selkeää hyötyä kestävyysurheilussa.

Biking season 2014

 

 

Gluteenittomat punajuuripihvit (2:lle) – valmistusaika n.20 min

3 keskikokoista punajuurta
1 iso sipuli
2 rkl psyllium kuitua

1dl kuorittuja hampunsiemeniä

1.5 dl gluteenittomia tattarihiutaleita tai gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl Chia-siemen Geeliä
1tl luomu herbamarea
Ripaus luomu mustapippuria

Pese raa’at punajuuret ja poista kantapalat – ei tarvitse kuoria. Pilko kuorittujen sipuleiden kanssa blenderiin ja pyöräytä muutama kierros kunnes massa on hienoa silppua. Kaavi silppu kulhoon ja lisää päälle psyllium, tattarihiutaleet, hampunsiemenet ja mausteet ja pyöräytä puulastalla sekaisin. Lisää lopuksi chia geeli. Jätä seisomaan kymmenisen minuuttia, jotta psyllium ehtii turvota.

Biking season 2014-2Biking season 2014-3

Paista gluteenittomat punajuuripihvit pannulla kookosöljyssä tai voissa. Mieluummin  miedolla lämmöllä kuin kovalla.

Biking season 2014-4

Tein pienen salaatin gluteenittomien punajuuripihvien sivuun lehtikaalista, tammenlehtisalaatista, suomalaisista omenoista ja kurkusta. Harmittelin salaatin tehtyäni, että vuohenjuusto olisi sopinut erinomaisesti punajuuren kanssa. Sivuun tietenkin myös erittäin hyvänä suoliston bakteerikannan huoltajana itse tehtyä hapankaalia, josta juttua myöhemmin blogissamme.

Biking season 2014-6

Kaikkien terveyshyötyjensä lisäksi punajuuri on erittäin edullista safkaa ja tällä hetkellä parhaimmillaan kaudessa! Kaudessa olevaa ruokaa kannattaa syödä monesta syystä, ne ovat ravinteikkaampia, edullisempia, paremman makuisia ja niiden syöminen on ekologisempaa.

satokausi

Olen ottanut kotona käyttöön satokausikalenterin, josta tsekkaan joka kuukausi kaudessa olevat kasvikset, juurekset ja hedelmät joihin pyrin ruokailuani painottamaan.

Olemme testailleet pitkään optimaalisia komponentteja jaksamista ja suorituskykyä tukevaan ruokavalioon. Suomen laadukkaimmat superfoodit löydätkin Puhdistamon verkkokaupasta. Lisäksi meidän koodilla ”lifted” saat -10% kaikista tuotteista kassalla, tsekkaa meidän suosituksemme alla olevan linkin takaa.

 

Nautinnollista viikonjatkoa!

 

superfoodit täältä

 

-Jukka
Lifted.fi