Holtiton juhliminen

Haluaisitko tänä kesänä nauttia juhlista tasaisemmilla energioilla ja paremmalla fiiliksellä, vaikka homma lipsahtaisikin välillä alkoholin kulutuksen puolelle? Vai voisiko ilman alkoholiakin juhlia holtittomasti?

Elämän juhlistaminen on loistavaa ja mielestäni sitä tulisi tehdä useamminkin. Juhlimiskulttuurissa on kuitenkin paljon parantamisen varaa, etenkin meillä suomalaisilla, sillä siihen liittyy liian usein tarpeettoman kovaa kehon rankaisemista ja hallitsemattomia sekavuustiloja. Tässä artikkelissa kerron parhaita keinoja alkoholin vaikutusten minimoimiseksi. Jaan päivitetyn juhlimisen kolmeen tasoon:

Taso 1: Normi-päivä

Juhli yhä samalla alkoholin kulutuksella, mutta paranna alkoholin laatua.

Taso 2:  Vähemmän alkoholia, enemmän nostetta

Vähennä alkoholin kulutusta ja ota mukaan piristäviä luonnollisia buustereita.

Taso 3: Holtitonta juhlimista

Korvaa alkoholin kulutus luonnollisilla buustereilla ja täysin uudella strategialla!

Taso 1: Normi-päivä

Mennään ensimmäiseksi alkoholiin. Alkoholin nauttiminen voi olla hallituissa määrin hauskaa, mutta jälkivaikutukset ovat harvemmin yhtä hauskoja. Sunnuntaista keskiviikkoon lipuva masennus ja heikosti nukutut yöt ovat tuttuja ilmiöitä. Krapulaoireiden suurimmat syypäät ovatkin asetaldehydi ja nestehukka. Näiden vaikutuksen minimointi on avain krapulattomaan alkoholin käyttöön.

Asetaldehydi on alkoholin aineenvaihdunnassa syntyvä aine, joka on huomattavasti myrkyllisempää kuin itse alkoholi. Asetaldehydia syntyy pääasiassa silloin, kun maksa polttaa etanolia, mutta sitä on myös tietyissä alkoholijuomissa. Maksan tuottama antioksidantti glutationi neutraloi asetaldehydiä, mutta maksan glutationivarastot loppuvat jo noin kahden alkoholiannoksen jälkeen.

Strategia krapulattomaan alkoholin käyttöön

Tukemalla maksan glutationi-tasoja, vauhdittamalla alkoholin sisältämien myrkyllisten aineiden poistumista, nesteyttämällä tehokkaasti ja palauttamalla alkoholin kuluttamia ravinteita voidaan krapulaa vähentää merkittävästi. Tässä siis ohje juhlimiseen ilman krapulaa, kun käytät alkoholia.

Paranna alkoholin laatua

Kaljat, viinit ja siiderit sisältävät eniten käymisen sivutuotteena tulevia myrkkyjä (aromiyhdisteitä), joten krapulatonta ”dagen efteriä” tavoitellessa kannattaa niiden nauttimista välttää. Jos kuitenkin juot siidereitä, valitse mieluummin vähemmän sokeria sisältävä siideri. Jos juot viiniä, kannattaa valita biodynaaminen viini, joka on matalatanniininen ja optimitilanteessa myös sulfiititon. Useiden vatsalle viljatuotteet eivät sovi, joten oluita ei voi suositella krapulattomaan juhlimiseen. Mikäli kuitenkin olet oluen ystävä, suosittelen kokeilemaan perinteisiä yrttioluita kuten Buhneria.

Yleisesti kirkkaat tislatut juomat ovat puhtaimpia, kuten laadukkaat vodkat, ginit, tequilat ja viskit. Tummat juomat, kuten rommit, brandyt ja viinit tuottavat kovemman krapulan. Klassinen samppanja ja laadukas vodka, esimerkiksi Russki standard, edustavat parhaita alkoholivalintoja. Lisävinkkinä sitruunasta ja limestä voi hyötyä mikserinä, sillä ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka tehostaa asetaldehydiä neutraloivan glutationin toimintaa.

Ennen juhlia

Syö monipuolisesti kasviksia ja etenkin proteiininlähteitä. Etenkin laadukas liha on hyvä valinta, mutta jos olet kasvissyöjä, nauti joka tapauksessa proteiinin lähteitä. Hyviä vaihtoehtoja ovat  liotetut palkokasvit, pähkinät ja siemenet. Monipuolinen ravinteikas ruokavalio tukee maksan toimintaa. Lisäksi ainakin rottakokeissa on havaittu, että tyydyttyneen rasvan nauttiminen perinteiseen venäläiseen tyyliin saattaa vähentää alkoholin vaikutuksia. Kananmunat, voi tai vaikkapa kookosöljy ovat siten hyvä lisä ateriaan.

Fish patty, sprouts, hummus

Varmista, että päivän aikana nesteytyksesi on hyvässä kunnossa jo ennen juhlia. Pyri juomaan vähintään kaksi litraa vettä tasaisin väliajoin tankaten. Ota kaksi teelusikallista chlorella-jauhetta tai -tabletteja ennen juhlia. Jos nautit chlorellan jauheena, suosittelen nauttimaan sen kylmän veden ja sitruunaveden kanssa, sillä ne taittavat voimakkaasti levän makua. Chlorella tukee maksan puhdistavaa toimintaa ja auttaa poistamaan alkoholin palamisessa syntyviä myrkkyjä.  Sen lisäksi chlorella sisältää erittäin paljon elimistöllemme tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja, joita alkoholi tuhoaa kehostamme.

Juhlien aikana

Nauti jokaisen alkoholiannoksen kanssa pieni lasi vettä tasoittamaan nestehukkaa. Nauti illan aikana vähintään 1 gramma C-vitamiinia, joka tehostaa glutationin toimintaa. C-vitamiinin saat joko pillerinä tai luonnollisesti vaikkapa tyrnistä, acerolasta tai sitruunamehusta.

Optimaalista lisähifistelyä kaipaaville:

Ykkösglutationin tuotannon boosteri on Suomessa lääkeainelistalla oleva N-asetyylikysteiini, mutta L-kysteiiniä saa apteekista ilman reseptiä. Ota illan aikana 500 mg L-kysteiiniä. Tämän lisäksi voit nauttia Panax Ginsengiä 300 milligrammaa, mikä tukee asetaldehydin poistumista kehosta ja piristää mukavasti. Hyvä tapa nauttia Ginsengiä on esimerkiksi Four Sigmaticin tuplauutettu Cordyceps-sienijauhe, joka toimii energisoivana adaptogeeninä. Siinä on myös mukana ginsengiä. Cordyceps tukee adrenaliinirauhasen toimintaa, joka alkaa sakkaamaan, mikäli piristät itseäsi illan aikana kahvilla.

Juhlien jälkeen

Mikäli olet juonut viiniä, siideriä tai olutta, ota ennen nukkumaanmenoa 1-2 grammaa aktiivihiiltä, se sitoo tehokkaasti muodostuneita myrkkyjä. Pyri syömään taas monipuolinen ateria, joka sisältää proteiinia, rasvoja ja kasviksia, esimerkiksi kana- tai kalasalaatti pähkinöillä, siemenillä ja oliviiöljyllä. Ellei laadukasta ruokaa ole saatavilla, on parempi kuitenkin syödä jotain kuin mennä nälkäisenä nukkumaan.

Herättyäsi aamulla lähde liikkeelle Chlorella lemonadella:

2 tl chlorellaa
2 tl opti-msm
puolikkaan sitruunan mehu
0,5 l vettä
kourallinen jäitä

Nut-Hemp-rawbars-+-spirulina-lemonade

Opti-msm on puhtain msm:n eli ”orgaanisen rikin” muoto. Se toimii luonnollisena kipulääkkeenä ja edistää muun muassa sidekudoksien terveyttä. Juon tällaisen juoman joka aamu osana aamurutiinia. Sillä on paljon muitakin positiivisia vaikutuksia vireystilaan ja kehon puhdistumiseen.

Aamuveden jälkeen kannattaa valmistaa viimeisetkin väsymykset pois vievä smoothie.

Hangover smoothie (resepti kahdelle):

1 avokado
100 g mustikoita
50 g tyrnimarjoja / acerolaa
2 tl chlorellaa
pari nuppua parsakaalia
10 cm pala kurkkua
ripaus merisuolaa
makeutukseksi 2 tl luomuhunajaa tai pari tippaa laadukasta steviaa

Tuunaa loppuun:
1 pussillinen Four Sigmaticin cordycepsiä
1 rkl hapankaalia (ei maistu smoothiessa!)

Cacao nib, spirulina, protein smoothie (1 of 1)

Taso 2: Vähemmän alkoholia, enemmän nostetta

Ensimmäinen askel on parantaa alkolin laatua yllä olevien ohjeiden mukaan. Sen jälkeen on helppo vaihtaa vaikka joka toinen juoma alkoholittomaan. Suomessakin alkaa baareista pikkuhiljaa löytymään laadukkaita alkoholittomia drinkkejä ja erilaisia juomia. Omia suosikkejani ovat vähäsokeriset juomat. Näistä muutamia mainittavan arvoisia vakiovalintojani ovat Club Mate, Kombucha ja klassikkona laadukkaat kahvipohjaiset drinkit.

Club Mate on Berliinissä suuren suosion saavuttanut etelä-amerikkalainen mate on teepohjainen juoma, joka on erityisen piristävä sisältämänsä teobromiinin ja kofeiinin ansiosta. Teobromiini on kofeiinin sukulainen, joka piristää ja tarjoaa mukavan flow-tilan.

Kombucha on sienipohjainen teejuoma, jota valmistetaan fermentoimalla sokeripohjaista teetä. Sieni kuluttaa sokerin ja tuottaa maitohappobakteereita, B-ryhmän vitamiineja sekä paljon muita terveydelle mahdollisesti hyödyllisiä yhdisteitä. Kombuchan terapeuttisista hyödyistä on paljon väitteitä, mutta ei vielä vankkaa tieteellistä tutkimusta. Itse pidän juomasta sen maun ja virkistävyyden kannalta. Se erinomainen vatsaystävällisempi vaihtoehto alkoholittomalle oluelle.

Ehdoton alkoholittoman juhlimisen suosikkipäihteeni on kuitenkin raakasuklaa. Raakasuklaa valmistetaan yksinkertaisimmillaan raakakaaosta ja kaakaovoista sulattamalla niitä alle 42 asteen lämpötilassa, jolloin kaikki ravinteet ja kasviperäiset entsyymit säilyvät priimakunnossa. Raakasuklaan päräyttävyys tulee esille kun nautit sitä 100-150 grammaa yhden illan aikana. ”Raakasuklaa-flow” tai ”raakasuklaanousut” on euforisen energinen ja nostattava tila, johon pääsee raakasuklaata nauttimalla. Fiilis on vähän samanlainen kuin todella onnistuneen tehokkaan treenin jälkeen.

20150228-M45A9707

Raakasuklaan päräyttävyys johtuu sen ominaisuuksista. Raakakaakao on yksi maailman kompleksisimmista ainesosista. Lähes kymmenen prosenttia raakakaakaon painosta on antioksidantteja. Se on erittäin rikas magnesiumin, kromin, mangaanin ja sinkin lähde. Sen lisäksi kaakao sisältää teobromiinia ja runsaasti myös punaviinin sisältämiä sydänterveydelle hyödyllisiä polyfenoleita.

Varoitus: Raakasuklaan runsas nauttiminen saattaa aiheuttaa euforiaa ja ihastumisen tunteita sen sisältämien entsyymien ja ravinteiden ansiosta. You have been warned! 

Lisää raakasuklaasta ja takuuvarman raakasuklaareseptimme löydät aiemmasta kirjoituksestani täältä.

Taso 3: Holtiton juhliminen

Kolmannella tasolla jätetään alkoholi kokonaan pois; se korvataan nimittäin yllä mainituilla alkoholittomilla piristeillä ja ennen kaikkea hyvällä seuralla. Suurin kynnys mutta toisaalta mahdollistava tekijä alkoholittomassa juhlimisessa on kulttuuri. Valtaosa meistä tietää, kuinka tyypillisesti lauantai-iltaisin tivataan että ”miksi et juo tänään, juo nyt”. Mikäli kaikki muut seurueen jäsenet ovat humaltuneita, hauskanpito ilman alkoholia voi olla todella haastavaa. Se on kuitenkin kokeilemisen arvoista, sillä holtiton juhliminen on yllättävän hauskaa kun sille antaa mahdollisuuden!

Näillä sanoin toivotan sinulle oikein aurinkoista kesää ja holtittomia juhlia!

Coach Jukka

Coach Jukka
Lifted

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet ja lisää luettavaa aiheesta:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051845
http://www.bulletproofexec.com/alcohol-without-the-hangover-bulletproof-partying-business-networking/

Biohakkeroi uusivuosi ja taltuta kankkunen

Krapulan ehkäisy (Krapulattoman kännin resepti)