Intian top 10 superruoat ja -yrtit

Intian superfood amla

Viime vuosien superruokatrendi on nostanut esiin maailman parhaimpia ruokia ja yrttejä pallomme joka kolkasta, ja nykyään voimmekin helposti hyödyntää näiden superien ominaisuuksia päivittäisessä elämässämme simppelin ”lusikoi smoothien sekaan” –tekniikan avulla. Ravintolisänä, stressin lievittäjänä, elinvoiman nostajana… Maailmasta löytyy ruoka jokaiseen tarkoitukseen ja haasteeseen!

Onneksemme myös intialaiset ruoat ja yrtit ovat löytäneet paikkansa terveyskauppojemme hyllyiltä viime aikoina ja täydentävätkin nyt jo monien ruokapaletteja. Olen itsekin käyttänyt useita intialaisen lääketieteen löydöksiä onnistuneesti jo pitkään, mutta varsinkin nyt Intiassa matkustaessani ja opiskellessani tuhansia vuosia vanhaa kansan ”elämän tiedettä” eli Ayurvedaa, kunnioitukseni ja mielenkiintoni ovat kasvaneet eksponentiaalisesti.

Liity Lifted WAAS -yksilövalmennukseen

Voimme oppia todella paljon tästä maailman yhdestä vanhimmasta dokumentoidusta ja systemaattisesta lääke- ja terveystieteestä. Kokemukseen ja tutkimukseen perustuen päätinkin listata teille Intian Top 10 superruuat ja –yrtit! Näillä paranee sairaus kun sairaus, jonka lisäksi keskittymiskyky löytää uuden huippunsa ja elinvoima alkaa virtaamaan kropassa ihan ”hullun lailla!”

Huomioithan, että ranking on tietysti subjektiivinen ja herättääkin toivottavasti keskustelua!

Moringa

#10 Moringa aka Shigru (Moringa oleifera)

Ravintosisällöltään uskomaton Moringa ansaitsee ehdottomasti paikkansa Top10:ssä. Moringan lehdet sisältävät 4 kertaa enemmän kalsiumia kuin maito, 3 kertaa enemmän kaliumia kuin banaani, 2 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti, 2-4 kertaa enemmän beetakaroteenia kuin porkkana ja seitsemän kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini. Kaiken kukkuraksi Moringa on 17 %:sti proteiinia!

Ayurvedan mukaan Moringan käyttö ehkäisee jopa kolmeasataa eri sairautta, ja sitä käytetään etenkin korkean verenpaineen hoitoon.

Psyllium kuitu

 #9 Psyllium (Plantago psyllium) 

Psyllium-kuitu on erittäin tuttu raaka-aine kaikille raakaleipureille sen sitovan ominaisuuden vuoksi. Hyviä kakkuja tuolla saa aikaan, se on varmaa, mutta psylliumin muut ominaisuudet ovat ehkä vieläkin huikeampia. Monet käyttävät psylliumia sen suolistoa puhdistavan vaikutuksen vuoksi, sekä ummetuksen hoitoon. Psyllium myös tasapainottaa suoliston toimintaa, ja sitä käytetäänkin IBS:n (ärtyvän suolen oireyhtymä) sekä löysän vatsan hoitoon.

Tutkimuksissa on myös todettu, että psyllium lisää kylläisyyden tunnetta ja sen onkin huomattu edesauttavan painonpudotusta.

Shatavari superfood

#8 Shatavari (Asparagus racemosus)

Shatavari on erittäin tehokas superyrtti erityisesti naisille. Shatavarilla on ”nuorentava” vaikutus naisten hedelmällisyyteen ja sillä hoidetaankin useita hormoniepätasopainotiloja ja vaivoja (PMS, kuukautiskivut, mielialavaihtelut, kuumat aallot jne.). Shatavaria käytetään yleisesti myös seksuaalivietin nostamiseen ja etenkin menopaussin hoitoon (jopa välttämiseen!). Afrodisiakki Shatavari tarkoittaakin suomeksi ”Sata aviomiestä”, ehkäpä tämä kiteyttää ihmeyrtin pääasiallisen käyttötarkoituksen.

Kaiken kukkuraksi Shatavari sanotaan vahvistavan immuniteettijärjestelmää ja ruuansulatusta, sekä nostavan älykkyyttä ja laskevan stressitasoja!

valeriaana juuri superfood

 

#7 Valeriaana (Valerian officinalis)

Valeriaanan juurella on todella rentouttava vaikutus hermostoomme. Valeriaana toimii erittäin hyvin rauhoittavana yrttinä ennen nukkumaanmenoa lyhyellä varoitusajalla ja se onkin erinomainen vaihtoehto voimakkaille unilääkkeille. Se nopeuttaa etenkin nukahtamista, muttei vaikuta juurikaan unen pituuteen. Valeriaana on mieto yrtti, joten kasvata annostusta kunnes saavutat halutun tuloksen.

Valeriaana vähentää myös kaikenlaisia kramppeja ja spasmeja, sillä on lieventävä vaikutus muun muassa ruoansulatuselinten kramppeihin ja kuukautiskipuihin.

gotu kola superfood

#6 Gotu Kola aka Mandukaparni (Centella asiatica)

Gotu Kola on ylivertainen yrtti hermojärjestelmällemme. Se sisältää hermostolle välttämättömiä B1-, B2- ja B6-vitamiineja sekä korjaa traumojen vahingoittamaa hermokudosta. Sen sanotaan nopeuttavan ihokudoksen uusiutumista, parantaen haavoja ja tulehduksia iholla, poistaen jopa arpia.

Gotu Kolan tunnetumpia vaikutuksia ovat kuitenkin sen hyödyt aivoillemme ja ajatteluumme. Mandukaparnia käytetään kohentamaan aivotoimintaa sekä parantamaan muistia ja ajattelun terävyyttä. Se onkin yksi käytetyimmistä yrteistä parantamaan meditaation laatua!

tuore amla superfood

#5 Amla (Emblica officianalis)

Amlaan eli Intian karhunmarjaan ei voi olla törmäämättä Intiassa – se on saavuttanut erityisaseman terveyden vahvistajana, eikä perusteitta! Amlassa on 20-30 kertaa enemmän C-vitamiina kuin appelsiineissa ja sen antioksidanttipitoisuus vahvistaa merkittävästi immuniteettijärjestelmäämme. Sitä käytetään kehon tulehdustilojen laskemiseen ja pitkäaikaisella käytöllä sanotaan olevan jopa näköä parantavia vaikutuksia. Amla laskee kohonneita kolesterolitasoja ja toimii afrodisiakkina! Yksinkertaistaen Amla palauttaa nuoruuden ja hätistää seniiliyden.

Jos pidät tuoreiden Amla-marjojen syömisestä, olet Intialaisen viisauden mukaan päässyt yli ruokien herkullisista mauista ja välität pääosin ruuan terveyshyödyistä ja elinvoimaa vahvistavista ominaisuuksista!

Brahmi superfood

 

#4 Brahmi (Bacopa monniera)

Brahmi sekoitetaan monesti samankaltaiseen yrttiin Gotu Kolaan (kts. #6), ja niitä molempia saatetaan virheellisesti kutsua Brahmiksi. Kyseessä on kuitenkin eri kasvi, hieman erilaisine vaikutuksineen. Bacopa monnieraa saatetaan jopa kutsua vahvaksi Brahmiksi ja Gotu Kolaa miedoksi Brahmiksi. Molempien käyttö kuitenkin tähtää useimmiten samaan tarkoitukseen, vahvistamaan aivoja ja hermostoa.

Suomeksi Brahmi tarkoittaa ”jumalallista” ja sen avulla pyritäänkin saavuttamaan melko jumalallisia hyötyjä: korkeampi ymmärrys, tarkempi fokus ja keskittyminen sekä parempi muisti. Sitä käytetään hermosairauksien, henkisen uupumuksen sekä liiallisen stressin hoitoon. Sen sanotaan parantavan käyttäjän ongelmanratkaisu- ja kognitiivisia kykyjä! Gotu Kolan tapaan Brahmia hyödynnetään yleisesti myös paremman meditaation saavuttamisessa.

Tulsi pyhä basilika

#3 Tulsi (Ocimum tenuiflorum/sanctum)

Tulsi eli ”pyhä basilika” on yksi Intian kunnioitetuimmista yrteistä. Sen avulla hoidetaan hengitystiesairauksia kuten vilustumisia sekä flunssia, ja sen on havaittu olevan erityisen tehokas kuumeen laskija. Tulsin sanotaan myös parantavan ruuansulatusta, varsinkin ylensyönnin jälkeen. Myös Tulsin on todettu laajentavan ja terävöittävän ymmärrystä sekä parantavan keskittymiskykyä. Tulsia voidaan ansaitusti verrata ginsengiin ja macaan sen adaptogeenisten ominaisuuksien ansiosta.

Viime aikoina Tulsi on saanut enemmän huomiota, kun sen on todettu olevan hyödyllinen muun muassa diabeteksen, verenpainesairauksien, astman ja vatsahaavojen hoidossa.

Ashwagandha superfood

#2 Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha on erityisen vahvistava yrtti miehille, mutta sopii erinomaisesti myös naisille. Tutkimukset ovat osoittaneet Ashwagandhalla olevan testosteronin omaisia vaikutuksia, voimistaen seksuaaliviettiä ja –kestävyyttä, mutta myös yleistä vireystilaa. Yrtillä on myös samankaltainen vaikutus naisiin, etenkin jos sitä käytetään yhdessä Shatavarin (kts. #7) kanssa.

Ashwagandha on erittäin rauhoittava ja tasapainottava yrtti – se sääntelee aineenvaihduntaa ja vakauttaa mieltä. Sen on todettu nostavan stressinsietokykyä ja erään tutkimuksen mukaan sen käyttö vähensi stressin aiheuttamaa aivovauriota jopa 80 prosentilla! Pitkäaikaisella Ashwagandhan käytöllä sanotaan olevan myös tasapainottava vaikutus unirytmiin. Ja suomeksi Ashwagandha tarkoittaa tietysti ”haisee kuin hevonen”, kasvin ominaistuoksun ansiosta.

Ghee Intia superfood

 

#1 Ghee

Top-kympin ykkönen on tietysti Ghee eli kirkastettu voi! Viime aikoina länsimaalainen lääketiedekin on avannut silmänsä voin hyville ominaisuuksille, eikä sitä enää ristiinnaulita ilman tarkempaa tarkastelua. Gheen on todettu olevan erityisen hyvä rasvahappojen lähde aivoillemme, parantaen muistiamme ja tehostaen ajatteluamme. Ghee on myös erinomainen kolesterolin lähde, joka on tärkeä osa mm. sukupuolihormonien muodostuksessa. Seksuaalivietin nostamisen lisäksi sen käyttö sanotaan parantavan sperman laatua ja lisäävän sen määrää. Gheen sisältämien CLA-rasvahappojen taasen on todettu auttavan merkittävästi rasvanpoltossa.

Gheetä käytetään laajasti ruuansulatuksen tehostajana, ja sen on todettu olevan tehokas tulehdustilojen laskija. Sitä myös pidetään erityisen hyvänä sekoitteena muille tulehdustiloja laskeville yrteille tehostaen niiden vaikutusta. Myös joogaajat ja urheilijat käyttävät gheetä ”voidellakseen” sidekudoksiaan ja parantaakseen venyvyyttään. Pääpiirteittään voilla on samat positiiviset vaikutukset gheen kanssa, mutta ghee on ruuansulatukselle yleisesti huomattavasti helpommin sulatettavissa ja hyödynnettävissä.

***

Mitä mieltä olit top kympistä? Löytyikö joukosta uusia tuttavuuksia? Mikä ruoka puuttuu sinun mielestäsi listalta tai mikä ei kuulu sinne? Miksi suosikkisi on vasta kuudenneksi paras? Mikä ihmeen Amla? Osallistu keskusteluun ja kerro kommenttikentässä sinun intialainen suosikkisi!

Suurimman osan Top 10:n herkuista voit ostaa Suomesta ainakin Puhdistamon verkkokaupasta, jonka huokeista hinnoista saat 20 % alennuksen koodilla ”liftedtiimi”.

Suurin osa tekstissä mainituista hyödyistä perustuu tuhansia vuosia vanhaan ayurvediseen lääketieteeseen ja kokeneiden tohtorien systemaattiseen havainnointiin. Myöhemmin merkittävä osa hyödyistä on todettu myös länsimaalaisen lääketieteen keinoin. Suosittelemme kuitenkin, että konsultoit lääkärisi mielipidettä edellä mainittujen yrttien sopivuudesta sinulle ennen niiden käyttöä.