Smoothie series: #2 Teemu Arina, kahviresepti aamuun

Holy grail of morning coffee

Liftedin Smoothie Seriesin toinen jakso on nyt ulkona! Tämänpäiväinen vieraamme on Suomen tunnetuin biohakkeri, ja yksi Biohakkerin käsikirjan ( Biohacker’s Handbook ) kirjoittaja, Teemu Arina. Odotimme paljon tältä reseptiltä, mutta eme osanneet odottaa näin paljoa! Teemun kahviresepti ylitti kaikki meidän odotuksemme!

Teemun aamukahvi resepti – Holy Grail of Morning Coffee:

200 ml lähdevettä
18 g juuri jauhettua luomukahvia (keskipaahto)
1 tsp jauhettua kanelitankoa
1 tsp vanilljaa
1 tbsp voita
1 tbsp MCT-öljyä
0.5-1 g Chocamine kaakaouutetta
50 ml kookoskermaa
1 tsp katajanmarja siirappia

Lisäksi: 200mg l-teaniinijauhetta

Tämä resepti on hienosäädetty äärimmilleen, jotta se auttaisi sinua keskittymään mihin ikinä sinun tarvitseekaan keskittyä.
Ravitsemuksen ekspertti, Jaakko Halmetoja, yksi Biohakkerin käsikirjan kirjoittajista esitteli minulle loistavan raaka-aineen, joka on valmistettu kaakaosta. Chocamineuute varmistaa kaakaon parhaimmat stimuloivat vaikutukset jättäen juoman samalla silkkisen pehmeän makuiseksi.

Tummien puiden siirapit ovat myös loistava lisä kuumaan juomaan. Puut sisältävät paljon mineraaleja ja lääkinnällisiä ainesosia, kuten seskviterpeenit. Minun suosikkeja ovat jo pitkään olleet kataja, vaahtera, ja kuusen versot. Tätä reseptiä varten käytän katajanmarjapuun siirappia, jonka löysin hiljattain Virosta. Silloin tällöin vaihdan reseptin veden kupilliseen pakurikääpä teetä synergististen vaikutusten saamiseksi. 

Kahvireseptin valmistus:

 Valmista kahvi juuri jauhetuista pavuista, kanelista ja vaniljasta 95 asteisella vedellä. Kaada hieman yli 100 ml vettä puoleen väliin asti, sekoita ja kaada loput 100 ml vettä. Anna juoman hautua kaksi minuuttia. Kaada valmis kahvi blenderiin, lisää loput ainesosat ja sekoita!
Chocamine on tuote, joka on valmistettu suklaasta. Siinä on kuusi kertaa enemmän teobromiinia mitä normaalissa kaakaojauheessa. Teobromiini on kofeiinin kaltainen stimulantti. 0,5-1 grammaa chocamine-uutetta vastaa kokonaista suklaapatukkaa teobromiini, polyfenooli ja antioksidantti pitoisuuksissaan. Lisäksi siinä on kaikki muut suklaan hyvät raaka-aineet, mutta ei rasvaa, sokeria ja proteiinia. Teobromiini aiheuttaa pehmeämmän ja pidemmän stimuloivan efektin kuin kahvi. Kaakaossa on lisäksi 2-fenyylietyyliamiinia (PEA), joka on amfetamiinin kaltainen ainesosa. Ihmiskeho tuottaa sitä luonnostaan aineenvaihdunnan aikana fenyylialiinista. PEA on välittäjäaine, joka vaikuttaa useiden mielihyvähormoneiden, kuten dopamiinin ja serotoniinin, tuotantoon. Sen vuoksi se vaikuttaa myös kehon palkitsemisjärjestelmään. Anandamini, jota on myös kaakaossa, tuottaa kehossamme täyttymyksen ja hyvän olon tunnetta. Anandamiini vaikuttaa kuitenkin myös muistiimme samalla tavalla kuin kannabis.
Vanilja, on vanha kunnon maun tuoja! Myös kaneli on loistava mauste, mutta vanilja auttaa tasapainottamaan verensokerin tasoja samalla lisäten PEAn imeytymistä, sillä se toimii estää hienoisesti MAO B – entsyymin imeytymistä.

Katajanmarjasiirappi sisältää mineraaleja ja aromaattisia ainesosia, 4-terpineoleja, joilla on tulehdusta estäviä vaikutuksia ruuansulatuksessamme. Tutkimusten mukaan ne voivat myös vauhdittaa apoptoosia eli solukuolemaa syöpäsoluissa.

Rasvat sen sijaan vauhdittavat koko juoman imeytymistä samalla, kun ne hidastavat teobromiinin ja kofeiinin imeytymistä. Tämä efekti on loistava kaikille, joiden aineenvaihdunta käsittelee kofeiinin nopeasti, kuten minä (CYP1a2 geenimutaatio) Lopputuloksena saat siis nauttia pehmeämmästä ja pidemmästä kofeiininvaikutuksesta.

Heitä sekaan hieman L-teaniinia (löytyy muun muassa vihreästä teestä!) ja voit olla varma, ettet saa liikaa stimulaatiota kofeiinista. L-teaniini vaikuttaa samalla juomassa niin, että se lisää kognitiivisia toimintoja – opit nopeammin ja keskityt paremmin. Jos haluat sekoittaa juomaan hieman proteiinia (jos aamupala on vaikkapa jäänyt väliin), suosittelisin kollageenia, joka kestää myös kuumuutta!

Nauti tästä kuumasta aamukahvijuomasta! Mikään ei ole parempaa!

 Tutustu lisää kahvireseptin luojaan, Teemu Arinaan:

Jos jääkaapistasi ei löydy kaikkia reseptin raaka-aineita, suosittelemme lämpimästi Puhdistamon verkkokauppaa! Puhdistamo on ehdottomasti tämän hetken laadukkain superfood-merkki, ja saat loistavaa palvelua ja parhaimmat raaka-aineet heidän Lisäksi saat ALENNUSTA koodillamme ”lifted” – 10% hinnasta pois kassalla!
Seuraava maukas resepti julkaistaan Liftedin YouTube-tilillä ensi perjantaina. Varmista, ettet missaa sitä ja tilaa kanavamme suoraan täältä!

 

Lifted on valmentajatiimi, jonka tavoitteena on vapauttaa valmennettaviensa täysi potentiaali. Liftedin innostavissa valmennuksissa ihminen otetaan huomioon aina kokonaisuutena, joka hyötyy ravinnon, liikkumisen, palautumisen ja ajattelun kehittämisestä! Valmennamme sekäyksityisiä henkilöitä että työyhteisöjä, ja tunnetuimpia palvelujamme ovat tehokkaat verkkovalmennuksemme sekä innostavat live-tapahtumat, jotka ovat auttaneet jo tuhansia nostamaan elämänlaatunsa sekä suorituskykynsä uudelle tasolle. Get inspired, get Lifted!