Kotimaiset voimayrtit tuovat lisää virtaa arkeesi

Suomen luonto on oikea hyvinvoinnin aarrearkku. Ja niin kuin laulussakin sanotaan, Lapin luonnossa sitä erityistä taikaa onkin. Paljasjalkainen lappilainen, kansanparantajan perillinen Katja Misikangas avaa kotimaisten voimayrttien saloja.

Ruusujuuri – Pohjolan ginseng

_P4Q6614

Ruusujuuri on adaptogeenisten yrttien kuningatar. Adaptogeenisten vaikutustensa ansiosta se tasapainottaa kehoa niin fyysisesti kuin henkisesti. Se antaa lisää kestävyyttä ja keskittymiskykyä sekä auttaa palautumaan. Jos käyt ylikierroksilla, se rauhoittaa, nuutunut taas saa lisää potkua tossuun. Ruusujuuri vaikuttaa myös seksuaaliseen halukkuuteen – eli todellinen lemmenyrtti!

Äärimmäisen henkisen ja fyysisen rasituksen alaiseksi joutuneet kosmonautit ovat käyttäneet ruusujuurta. Sitä onkin tutkittu Venäjällä aina 1960-luvulta alkaen. Käyttöhistoriaa sillä on yli tuhat vuotta.

Ruusujuuren vaikutukset tulevat sen sisältämistä kemiallisista yhdisteistä, rosaviineista ja salidrosideista. Nämä vaikuttavat aineet ovat sitä tehokkaammat, mitä pohjoisemmassa kasvi on kasvanut.

Väinönputki – väkevä kuin Väinämöinen

pesty-vaiski

Väinönputki, tuttavallisemmin ”väiski”, on flunssantorjunnassa ja vastustuskyvyn buustaamisessa yrttien kuningas. Sen ovat tienneet jo kautta aikain saamelaiset, jotka ovat väinönputken juurta pureskellen selvinneet läpi pitkän ja pimeän talven.

Väinönputki on erittäin antibakteerinen yrtti, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia. Petrimaljakokeissa väinönputki on tappanut streptokokkibakteerin.

Väinönputki on myös suoliston ystävä. Hyvä niin, sillä suolistohan on toiset aivomme ja terveys lähtee suolistosta. Kun suolisto on kunnossa, myös mieli on kirkas.

Ruusujuuren ohella väinönputki on arktisen alueen alkuperäiskasvi. Lapin yöttömän yön ja puhtaiden kasvuolosuhteiden ansiosta väinönputken vaikuttavat aineet kehittyvät pohjoisessa erityisen voimakkaiksi.

Vuorenkilpi virtaa ja vääntöä

Monien pihoilla kasvava vuorenkilpi on venäläisten vanha voimayrtti.

Vuorenkilpeä on Venäjällä käytetty kautta aikojen voimaa ja kestävyyttä tuovana kasvina. Siitä on myös tehty lukuisia tutkimuksia ja sen kestävyyttä lisäävät vaikutukset on tieteellisesti todistettu ainakin hiirillä. Uintikokeessa vuorenkilpeä nauttineet hiiret uivat kaksinkertaisesti verrokkiryhmäänsä nähden.

Vuorenkilpi kuuluu adaptogeenisiin kasveihin eli se pyrkii tasoittamaan kehon olotilaa niin fyysisesti kuin mentaalisesti. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja parkkiaineita, mutta lisäksi maistuu teenä ihan uskomattoman hyvälle!

Vuorenkilvestä voit saada apua, jos liikut ja urheilet paljon ja haet suoritukseesi lisää potkua. Myös raskaan työn raatajat voivat buustata itseään ”venäläisen taikajuoman avulla”. Vuorenkilpi vaikuttaa myös rasvanpolttoon tehokkaasti, joten jos tavoitteena on karistaa kiloja, niin teetä lipittämään.  Ja miksipä ei myös valvomaan joutunut perheenäiti hyötyisi tästä kasvista.

Liity Lifted WAAS -yksilövalmennukseen

Vuorenkilvestä käytetään fermentoituneet lehdet. Ne ovat vuoden vanhoja tummuneita lehtiä, jotka löytyvät yleensä vihreiden lehtien alta. Luonnollisesti voit tehdä fermennoinnin myös itse. Tämänhetkisten tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että vihreistä lehdistä fermentoimalla vaikuttavista aineista tulisi voimakkaampia. Tämän asian varmistumiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia.

Tee siis näin: Kerää vihreitä, hyvännäköisiä lehtiä. Nahistuta niitä joko käsien välissä hiertämällä tai kaulimella. Pakkaa ne tiiviiseen purkkiin. Laita uuniin noin 40-50 asteeseen, myös aurinkoinen ikkunalauta toimii. Tärkeää on tasainen lämpötila. Kun lehdet ovat tummuneet, voit ottaa ne pois purkista ja laittaa kuivumaan, joko lämpimään kuivaan paikkaan tai kasvikuivuriin. Jauha ja nauti teenä.

Nokkonen – ravinteiden tehopakkaus

nokkonen

Jos joutuisin autiolle saarelle, yhtä asiaa en unohtaisi (ellei sitä siellä villinä kasvaisi) Se on nokkonen.

Kansanperinteessä nokkonen tunnetaan verta puhdistavana ja vahvistavana rohtona, joka on ollut apu lähes kaikkiin vaivoihin. Sitä on pidetty hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman, virkeyden, muistin ja seksuaalisen potenssin lisääjänä. Nokkosta on käytetty myös estämään eturauhasen liikakasvua, lievittämään nivelkipuja ja tukemaan hengitysteiden ongelmia.

Tiesitkö, että nokkosessa on enemmän kalsiumia kuin maidossa, enemmän rautaa kuin pinaatissa ja enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa?

Siankärsämö – kansanlääkinnän tuhattaituri      

                   

Siankärsämö on suomalaisen kansanperinteen käytetyimpiä kasveja, mistä kertoo myös sen noin 160 eri lempinimeä. Sanotaankin, että siankärsämö on kansanlääkinnän tuhattaituri.

Siankärsämö sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä, kumariineja ja parkkiaineita. Eniten käytetty osa on kukinnot mutta myös lehtiä voi käyttää villiyrtteinä vaikkapa salaateissa.

Siankärsämö on vahvasti antibakteerinen, jopa antibioottinen. Sitä onkin kansanperinteessä käytetty kuumetta laskevana kasvina ja ulkoisesti haavarohtona. Sen eteerisillä öljyillä, muun muassa kamatsuleenillä, on myös fungistaattinen vaikutus, eli se tappaa hiivasienikasvustoa. Siankärsämö on myös vahvasti puhdistava kasvi ja sisäisesti käytettynä se vaikuttaa varsinkin maksan alueella puhdistavasti.

Monet ovat saaneet apua siankärsämöstä esimerkiksi vaihdevuosivaivoihin, migreeniin tai päänsärkyihin, lihasjumeihin ja aineenvaihdunnallisiin ongelmiin. Siankärsämön karvasaineet auttavat myös sapen ja mahanesteiden erityksessä, joten se tuo apua moniin ruuansulatusongelmiin ja stimuloi myös suoliston toimivuutta.

Omasta lapsuudesta muistan, että äiti laittoi lakanoiden väliin siankärsämöitä, koska perheemme koira nukkui aina sängyssäni ja keväällä toi inhottavia lintukirppuja tullessaan. Siankärsämön eteeriset öljyt pitivät nämä kirppuset loitolla. Lapsuudesta onkin jäänyt hyvin mieleen siankärsämön tuoksu… ja tikut selkäpuolessa.

–Katja

www.arcticwarriors.fi