Luomulauantai

Luomuelintarvikkeita kulutetaan liian vähän Suomessa ja niinpä meidän tulisi ehdottomasti suosia valinnoissamme luomua, jotta maahan saataisiin enemmän luomutuotantoa ja tarjontaa kauppoihin sekä tarjonnan lisääntyessä hintoja alas. Mielestäni luomuelintarvikkeet ovat lähes poikkeuksetta herkullisempia ja selkeästi ekologisempi valinta.

Tuoreen tutkimustiedon mukaan tavanomaisesti tuotetun ja luomuruoan välillä puhtaudessa, terveysvaikutuksissa ja vierasainepitoisuuksissa on merkittävä ero, kaikissa luomun eduksi. Tutkimuksessa kävi ilmi, että tavanomaisesti tuotettu ruoka sisältää huomattavasti enemmän raskasmetalleja, kuten kadmiumia sekä torjunta-ainejäämiä.

Lisäksi tutkimus osoitti, että luomuruoka sisälsi jopa 60% enemmän antioksidantteja eli elimistöä sairauksilta suojaavia hyviä aineita kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka. Tutkimuksen mukaan luomuruoka on siis sekä puhtaampaa että terveellisempää kuin tavanomainen.

Lähdettiin mukaan luomulauantai haasteeseen, koska halutaan edistää luomun kulutusta ja myös omaa luomutuotteiden käyttöämme.  Haasteen logiikka on yksinkertainen, ”syö joka lauantai vähintään yksi tuote luomua jokaisella aterialla”

IMG_5154

Hain lauantain safkoiksi lähikaupastamme muutamia tuotteita, jotka olivat suurinpiirtein samoissa hinnoissa kuin vastaavat tuotteet, jotka eivät olleet luomua. Kananmunia ja banaania aamiaiselle, tomaattimurskaa lounaskastikkeeseen ja porkkanoita dinnerille.

IMG_5147IMG_5137

 

 

 

Luomu tomaattimurska oli yhtä kallista kuin vastaava ei luomu tuote, eikä banaaneissakaan ollut suurta hintaeroa. Mielestäni kummassakin tuotteessa maun puolesta luomu on paljon herkullisempaa.

 

IMG_5143IMG_5174
Luomuporkkanat olivat kilohinnaltaan kaupan edullisimpia porkkanoita. Illan päätteeksi, nautiskellaan tänään luomuglögiä 🙂

Jos jokainen söisi tulevaisuudessa lauantaina jokaisen aterian luomuna, saataisiin luomun osuus nykyisestä alle 2% lähemmäksi 14%.

Lähde mukaan haasteeseen, lisätietoja ja keskustelua ryhmän facebook -sivuilla.

Jukka

Lifted.fi