Potkua päivään terveellisellä välipalalla – näistä se koostuu!

Terveellinen välipala on monilla meistä yksi päivän ruokavalion suurista haasteista. Olit sitten töissä, kotona tai kaupungilla, säännölliseen ateriarytmiin tulee ajoittain taukoja, jolloin välipalalle on usein tarvetta. Houkuttelevia välipalaratkaisuja on tarjolla paljon, mutta harvat niistä tarjoavat ravinteita, jotka oikeasti tukevat jaksamista ja terveyttäsi. Tässä käymme läpi välipalavaihtoehtoja, jotka tukevat molempia.

Terveellisen välipalan kulmakivet

Täydellinen välipala sisältää alla mainituista elementeistä jokaisen.

  • Nopeiden hiilihydraattien välttäminen
  • Proteiini- ja rasvapitoisuus
  • Kasvikset
  • Laatutekijät

Kuten tiedämme, näiden kasaaminen yhteen pakettiin voi olla yllättävänkin haastavaa. Se on kuitenkin mahdollista! 

Keskeisintä on, että välipala ei sisällä suuria määriä nopeita hiilihydraatteja, eli sokeria. Ainoa poikkeava tilanne on välittömästi raskaan treenin jälkeen, jolloin nopea hiilihydraatti voi tukea palautumista. Yksi tärkeimmistä välipalan kulmakivistä on sen proteiini- ja rasvapitoisuus. Proteiini ja rasva nostavat verensokeritasosi ylös tasaisesti, ilman piikkejä ja laskuja, sekä tuottavat kylläisyyden tunteen hiilihydraatteja tehokkaammin. Proteiini ja rasva pitävät nälän poissa huomattavasti hiilihydraatteja paremmin.

Liity Lifted WAAS -yksilövalmennukseen

Kasvikset kuuluvat joka aterialle, joten mikseivät myös välipalalle? Kasviksista saat tarvittavat kuidut ja lasket kehosi tulehdustilaa. Niiden avulla verensokerin hallinta on huomattavasti helpompaa ja tehokkaampaa kuin hedelmillä.

Jos syöt hedelmiä, valitse vähäsokerisia ja paljon ravinteita sisältäviä vaihtoehtoja. Jätä mielellään mehut kokonaan pois ja panosta kokonaisiin hedelmiin. Niiden kuidut tasapainottavat verensokeriasi merkittävästi ja lisäävät kylläisyyden tunnetta.

Myös välipaloja valitessasi kannattaa pitää mielessä laatutekijät. Erityisen tärkeää välipalojen kohdalla on niiden prosessoimattomuus, sillä enemmän tuotantovaiheita läpikäyneessä tuotteessa on usein enemmän esimerksi lisättyä sokeria sekä vähemmän ravintoaineita. Prosessoituja vaihtoehtoja on tarjolla paljon, ja tuottajien onkin helppo hyödyntää heikkoja hetkiämme. Tehdään kuitenkin viisaita valintoja! Esimerkiksi pähkinät ovat huomattavasti parempi vaihtoehto kuin pähkinäpatukat, vaikkeivat ne olekaan yhtä houkuttelevasti patukkamuodossa.

Laatutekijöistä huomioon kannattaa ottaa myös ravintorikkaus. Proteiini- ja rasvapitoisuuden lisäksi ravintosisällössä suosittelemme suosimaan snäcksejä, joissa on reilusti kuitua sekä mikroravinteita, eli vitamiineja ja mineraaleja.

Vältä sudenkuopat – valmistaudu etukäteen!

Tärkeintä välipalojen osalta on valmistautuminen etukäteen. Jos tiedät, että välipalan tarve saattaa yllättää sinut keskellä päivää, sinun ei kannata luottaa siihen että työpaikkakahvilastasi tai lähikaupasta löytyisi sinulle sopivaa välipalavaihtoehtoa, tai vaihtoehtoisesti, että nälissäsi löytäisit ne ja loppupeleissä myös päätyisit ostamaan tarjolla olevista vaihtoehdoista parhaan. Tahdonvoimasi on heikoimmillaan kun verensokerisi on nollassa, ja siksi huonosti kehoasi ravitsevat vaihtoehdotkin alkavat tuntua ”ihan ok” -vaihtoehdoilta.

Valmistaudu päivään ottamalla mukaan oma välipalasi ja huomaat nopeasti, kuinka paljon helpompaa näiden haastavien tilanteiden kohtaaminen on.

Voitokkaita välipalahetkiä sinulle!