Ravintotrendit suoraan Jenkeistä!

Wholefoods vihannekset

Vietettyäni kuukauden Kaliforniassa sain taas päivityksen uusimpiin ruokavalio- ja ruokatrendeihin Jenkeissä. Mitään radikaaleja tai täysin uusia ruokavalioita ei yllätyksekseni dieettien pyhästä maasta löytynyt, mutta loppuen lopuksi törmäsin johonkin sitäkin suurempaan!

Terveyssupermarket, Trader Joe'sTerveysruuat ja terveellinen syöminen on siirtynyt Kaliforniassa mainstreamiin ja kaikkien ulottuville! Toki ruuat ovat monien tulotason ja investointihalukkuuden nimissä kaukana, mutta keskiluokka shoppaa jo sujuvasti nimenomaan terveellisimpiin vaihtoehtoihin erikoistuneissa supermarketeissa. Nyt puhutaan siis Ruohonjuuren viemisestä K-supermarketin tai Citymarketin kokoluokkaan. Muun muassa Wholefoods:eja, Sprouts:eja ja Trader Joe’s:eja alkaa löytymään jo pitäjästä kuin pitäjästä!

Näistä supermarketeista löytyy miltei kaikki tarpeellinen ruoka ja jopa varsin kohtuulliseen hintaan. Vaikka Suomi onkin esimerkiksi superfood-rintamalla varsin kilpailukykyinen Kalifornian tarjonnan kanssa, Suomesta ei valitettavasti löydy yhtä lähdettä, josta ruokahifistelijät ja terveysintoilijat voisivat täyttää koko ruokaympyränsä yhdellä käynnillä. Tällä hetkellä laatu- ja hintatietoinen suomalainen kuluttaja raapii ostoksensa kasaan parista kivijalkamarketista ja useasta nettikaupasta – Kaliforniassa se onnistuu parhaimmillaan yhdellä market-visiitillä. Penniä voi tietysti aina venyttää halutessaan suuntaan kuin suuntaan, mutta pääpiirteittään hinta-laatusuhde on hyvä.

Kalifornia terveys ruokakauppa

Miten tämä sitten vaikuttaa meihin ja minne me olemme menossa? Me olemme jo pitkään seuranneet tätä samaa trendiä ja imitoimme Amerikan suuntaa varmasti myös nyt. Ruohonjuuri ja Punnitse&Säästä yms. –terveyskauppoja ilmestyy kaupunkeihin tällä hetkellä kuin sieniä sateella. Kauppojen koko kasvaa ja tarjonta paranee. Kysyntä terveellisemmälle vaihtoehdolle kasvaa edelleenkin, ja nyt myös ”normaalit” kuluttajat haluavat nostaa hyvinvointiaan merilevällä ja luomulla kevyt-tuotteiden ja makeutusaineiden sijaan. Kesko ja S-ryhmä ovat pyrkineet pysymään trendissä jokseenkin mukana, mutta tuskin pystyvät jatkossakaan tarjoamaan kuluttajille heidän havittelemaansa kokemusta, imagoa ja tarjontaa. Jatkossa tulemme siis varmasti näkemään Wholefoodsin kaltaisia terveyssupermarketteja myös Suomessa. Amerikassa kaikki tulee olemaan suurempaa ja Suomessa pienempää tietysti myös jatkossa, mutta suunta on asiakkaan näkökulmasta erittäin lupaava!

Nyt voidaankin sitten kurkistaa tulevaisuuteen ja tsekata mitä terveyssupermarketit oikein tarjoavat!

 

Ensin mielestäni tärkein: laaja valikoima luomutuotettuja (Kaliforniassa myös lähituotettuja) vihanneksia ja hedelmiä!

Whole Foods vihannekset

 

Liha- ja kalatiskit täynnä muun muassa luomuvaihtoehtoja ja villinä kasvanutta fisua.

Wholefoods kalatiskiWhole Foods lihatiski

 

Superfoodeja ja ravintolisiä.

Whole Foods superfoods Wholefoods ravintolisät

 

Valmiita lisäaineettomia, vain oleellisia ainesosia sisältäviä ja mielenkiintoisesti brändättyjä valmisruokia ja valmiiksi kypsytettyjä lihoja.

Valmisruokia, Trader Joe's

 

Valmiita yleiseen makuun sopivia edes vähän terveellisempiä snäckejä ja herkkuja.

Trader Joe's pähkinäherkut Wholefoods, Kale krunch

 

Ruohoruokittujen lehmien maidosta ja raakamaidosta tehtyjä tuotteita.

Grassfed ruohoruokittu maito

Kerry Gold ruohoruokittu voi Grassfed ruohoruokittu heraproteiiniRaakamaitojuusto

 

Parempia patukoita!

Epic bar -patukatYksinkertainen Rise-patukka

 

Kuitenkin jotkut asiat ovat Suomessa paljon paremmin, muun muassa villejä marjoja löytyy kotimarketeista huomattavasti helpommin. On myös totuuden nimissä todettava, että vaikka lanseerasinkin jo sanan ”terveysmarket” niin valitettavasti Wholefoods, Sprouts, Trader Joe’s yms. marketit myyvät terveellisten tuotteiden varjolla myös terveydentuhoajia ja kammottavia kuumotuksia. Trader Joe’s:in Cookie Butter on kova osoitus siitä, saatavana myös jäätelönä!

 

Kuumottava Cookie Butter

Amerikassa on Amerikan meiningit. Kaikki hiotaan ja tuotteistetaan erittäin pitkälle, jotta kuluttajan olisi mahdollisimman helppo ostaa ja lopulta myös käyttää tuotteita. Siinä meillä on vielä paljon opittavaa, mutta toisaalta härmän tietynlaisessa alkukantaisuudessa, yksinkertaisuudessa, ja rosoisuudessa on myös erittäin paljon viehättävää. Siitä ainakin minä pidän, mutta olen varma että Matti Meikäläinen on hieman eri kannalla – houkutteleva pakkaus ja valmiiksi käytettävissä tuote on monen Matin mieleen ja helpottaa siirtymistä terveellisempiin ruokiin!

Seuraavaksi siirryn yltäkylläisyydestä hieman erilaiseen ympäristöön kun tieni vie Intiaan. Se antaa taas varmasti oman mausteensa ajatuksiin ja kirjoituksiin! Jos haluat jatkossakin tietää Liftedin uusimmista blogipostauksista niin seuraa meitä Facebookissa!

 

Cheers,

Taneli