Täydellinen aamu – Piristeet ja energisyys

piristeet

”Täydellinen aamu” -valmennuksemme Piristeet ja Energisyys -video. Myös muut osat julkaistaan tässä blogissa pian! Valmennus toteutettiin verkkopohjaisena maaliskuussa 2015 ja oli osallistujille maksuton.

Energisyys ja ravinto

Miten olla energisempi aamuisin? Ravinto vaikuttaa energiatasoihisi uskomattoman konkreettisesti pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Energiatasojesi ja vireystilasi kannalta sillä mitä syöt on todellakin väliä!

Ravinnerikkaan ruoan syömisen lisäksi tärkein yksittäinen tekijä on ehdottomasti verensokerin hallinta. Nopeat hiilihydraatit saattavat sinut hallitsemattomaan verensokerin heittelyyn. Ensin nousuun ja sitten radikaaliin laskuun – ”cräshiin”. Verensokerisi voit pitää tasaisena vaihtamalla nopeat hiilihydraatit (sokerit) hitaisiin hiilihydraattilähteisiin ja lisäämällä kuituja sekä proteiinia päivittäiseen ruokavalioosi heti aamusta lähtien.

Toinen energisyyteesi merkittävästi vaikuttava tekijä on syömäsi ruoan raskaus. Jos ruoka on raskasta ruuansulatuksellesi, kehosi suuntaa energiansa ruuansulatukseen, joka on tietysti pois kaikesta muusta toiminnastasi.

Myös mauilla ja jopa tuoksuilla voi vaikuttaa energiatilaasi piristävästi. Etenkin kirpeät, raikkaat ja voimakkaat maut saavat aikaan herättelevän vaikutuksen. Siksipä myös eilen suosittelemamme sitruunavesi onkin niin erinomainen aloitus päivälle.

Energisyys ja stimulantit

Stimulantit ja etenkin kahvi ovat tuttuja aamun piristäjiä. Joillekin ne sopivat ja toisille taas eivät lainkaan. Miten voisimme siis optimoida niiden käytön? Tässä pari ideaa.

– Tarkkaile miten kahvi vaikuttaa oloosi. Jos huomaat negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi keskittymiskyvyn huononemista, tärinää, ruuansulatusvaivoja jne., annostukseen tai ajoitukseen kannattaa tehdä muutoksia heti! Kahvin juomista kannattaa vähentää pikkuhiljaa myös jos huomaat tarvitsevasi sitä riippuvuuden lailla.

– Kahvi on kehollesi hapanta ja raskasta ruuansulatuselimistöllesi varsinkin jos vatsalaukkusi on tyhjä. Pidä siis huoli kunnon nesteytyksestä ja nauti kahvin kanssa aamupala. Myös kahvin nauttiminen rasvan kanssa Luodinkestävä kahvi -muodossa saattaa auttaa – kevyempi ruuansulatukselle, eikä aiheuta niin rajua kofeiininousua ja -laskua.

– Kokeile kahvin vaihtamista ainakin silloin tällöin muihin piristeisiin kuten vihreään teehen ja yerba mateen.

Energiatasoihisi voi vaikuttaa myös muilla piristävillä tekijöillä!

Valo

Kehosi aistii valoa ja mukauttaa vireystilasi valon mukaan. Aamulla energiat ylös ja illalla rauhoitutaan – kroppasi hoitaa tämän automaattisesti valon avulla. Avaa verhot, päästä auringonvalo sisään! Jos auringonvaloa on niukanlaisesti, harkitse kirkasvalolampun hankkimista. Aamu on paras aika sen käytölle.

Raikas ilma
Raikas happipitoinen ilma poistaa ”aamupöhnäsi”. Syvä hengittäminen aktivoi hengityselimistösi ja laskee aamun korkeita kortisoli-tasojasi. Avaa siis ikkuna ja hengitä rauhallisesti raikasta ilmaa!