Valmentajaksi oppiminen

“Miten olisin paras mahdollinen valmentaja?” ja “Miten voisin valjastaa osaamiseni siten, että voisin auttaa muita ihmisiä mahdollisimman paljon?” ovat kysymyksiä, joita moni ihminen ja jokainen valmentaja kysyy itseltään jatkuvasti. Nämä kysymykset ovat luonnollisesti mietityttäneet myös minua, ja haluankin jakaa ajatukseni, joista uskon kenen tahansa hyötyvän, olit sitten valmentaja, valmennettava tai kuka tahansa muu.

Ne, jotka eivät osaa, opettavat. Tuttu sanaparsi, joka taipuu moneen muotoon miltei kielellä kuin kielellä. Harmittavan usein tämä pitää jopa paikkansa. Monet valmentajat astuvat suutarin ansaan ja unohtavat jopa omat kenkänsä. Se on valitettavan helppoa sekä yleistä, ja seurauksena valmentaja lipuukin vaivihkaa taistelukentältä norsunluutorniin antamaan neuvoja ilman kontaktia ihmisten todellisiin haasteisiin ja tunteisiin. Monesti ymmärrys pohjautuu vain muistoihin sekä oletuksiin, ja juuri tästä tilanteesta ansaitusti kumpuaa alussa heittämäni sananlasku. Kuinka todella voisit olla hyvä valmentaja jos et ymmärrä valmennettavasi tilannetta?

valmentaminen Lifted
kengät jalassa ja jalat maassa

Unohda sertifikaattilistasi kartuttaminen

Paremmaksi valmentajaksi kasvaminen ja oppiminen on loputon prosessi ja voi tarkoittaa sataa eri asiaa. Kehitämme itseämme jatkuvasti, mutta mitä todella kehitämme? Vuosien yhtämittaisen ja yli tuhansien ihmisten valmentamisen perusteella olemme miettineet tätä paljon valmentajatiimimme kesken. Tällä hetkellä ja ainakin toistaiseksi sertifikaatti-kiintiömme on täynnä. Yksi uusi sertifikaatti ei tee kenestäkään ratkaisevasti parempaa valmentajaa, kuntoilijaa tai ihmistä. Alkutaipaleella ammattitaidon ja pätevyyden hankkiminen on todella merkityksellistä, mutta taas yhden uuden tekniikkakoulutuksen käyminen ja uuden työkalun opettelu ei tee ratkaisevaa parannusta. Todellinen merkityksellisyys tulee muualta. Se tulee asenteesta ja kyvystä kohdata valmennettava.

100 prosenttia valmennettavalle

Sinä olet erilainen kuin minä. Kokemukseni voivat auttaa minua ymmärtämään sinua, mutta eivät välttämättä. En todella tiedä varmaksi millaista on olla nainen, en myöskään tiedä varmaksi millaista on kärsiä ylipainosta. Oma kokemukseni ei auta minua näissä tilanteissa. Vain kokemukseni ihmisten aidosta kohtaamisesta voi paikata tilanteen. Todellinen kuunteleminen ja halu ymmärtää voivat auttaa. Vain rehellinen kiinnostuminen toisesta ihmisestä voi tuoda maailmamme lähemmäksi toisiaan ja samalla laajentamaan ymmärrystä maapallosta uuden näkökulman kautta. Tämä vaatii asennetta. Mielestäni pätevyyttä tärkeämpää onkin valmennettavasta välittäminen. Rautaisen ammattitaidon omaava ihminen on varmasti monella mittapuulla hyvä valmentaja, mutta vain hyvä. Sinä et koskaan voi olla huippuvalmentaja tai merkityksen tekevä mentori jos et todella välitä toisesta osapuolesta. Valmennustilanteessa ei ole kyse sinusta. Ei ollenkaan. Kyse on valmennettavasta, 100 prosenttisesti.

Valmentamaan oppiminen on mielenkiintoinen tie ja äärimmäisen hieno tapa lisätä ymmärrystä itsestäsi ja ympäröivästä maailmasta. Halu ja kyky parantaa toisten elämää on uskomattoman hieno asia, mutta ei luonnollisesti oikea polku meille kaikille. Juuri nyt valmentaminen on jopa trendikästä. Halu tähtivalmentajaksi on monella kova ja alkuinnostus saattaakin monesti lähteä jostain aivan muusta kuin ymmärtämisestä ja halusta auttaa. Kannustan kuitenkin kaikkia valmentajia sekä myöskin valmennettavia nostamaan tason korkeammalle: olemaan tai etsimään valmentaja, joka todella haluaa ymmärtää valmennettavaansa. Jos valmennustilanteessa kyse on valmentajasta eikä valmennettavasta, on aika tehdä muutos.

opettaminen valmentaminen

Rohkea ote

Mitä valmentaja, joka haluaa tehdä muutoksen voi sitten tehdä? Käyt jo nyt läpi tärkeää ajatusprosessia, koska olet lukenut tekstin tähän asti. Olet muuttamassa jo nyt asennettasi ja ehkäpä kokeilet valmennettavasi kohtaamista aidommin jo seuraavassa valmentamistilanteessa. Viet asian käytäntöön rohkeasti vaikkei se tuntuisikaan luonnolliselta alussa. Jos sinusta kuitenkin tuntuu siltä, että haluaisit lisää apua tähän asennemuutokseen voin rehellisesti ja hyvin harmillisesti todeta, etten ole törmännyt yhteenkään suomalaiseen ihmiseen, joka on todella keskittynyt auttamaan valmentajia tällä kentällä. MUTTA itse pidin erittäin paljon viime kesänä käymästäni Martin Rooneyn vetämästä viikonloppukoulutuksesta, joka keskittyi juuri valmentamisen taitoon. Saman miehen Coaching Greatness –seminaariin aion suunnata myös tänä keväänä 22.4. kun Martin tekee vuotuisen visiittinsä Suomeen. Aikaisemman kokemukseni perusteella suosittelin seminaaria myös Lifted-valmentajatiimin muille jäsenille, ja tulemmekin osallistumaan tapahtumaan tänä vuonna erittäin vahvalla kokoonpanolla.

 

Martin Rooney ohjaajakoulutus

Mitä teen jos haluan valmennusta?

  • Etsi valmentaja, joka välittää sinusta. Vaikkei hän olisikaan sinun kopiosi, hän haluaa astua kenkiisi ja inspiroi sinua seuraavaan askeleeseen omalla esimerkillään.

Mitä teen jos olen valmentaja tai harkitsen valmentamista?

  • Mieti lähtökohtaasi. Miksi todella valmennat? Haluatko auttaa vai loistaa? Kummasta valmentamistilanteessa on kyse, sinusta vai valmennettavasta? Jos koet ajatusmaailmassasi olevan parantamisen varaa, tee rohkeasti muutos. By changing nothing, nothing changes. Rohkeasti eteenpäin ja oppi käytäntöön. Voitko kehittää itseäsi tai ohjata valmennettaviasi jopa toisen valmentajan autettavaksi? Valmennettavasi ansaitsee valmentajan huomion.

 

Kuuntelemalla ja kiinnostumalla lisäämme ymmärrystä ja elämämme merkityksellisyyttä. Kahden ihmisen kohtaaminen on aina uskomaton mahdollisuus molemmille osapuolille. Otetaan näistä tilanteista enemmän irti kuin normi määrää. Ihmisten kohdatessa, kuka todella määrittää kumpi on valmentaja ja kumpi valmennettava? Parhaimmillaan olemme molemmat oppilaita.

 

Valmentaja Taneli Rantala

Taneli Rantala

Co-Founder // Hyvinvointi- ja suorituskykyvalmentaja // Oppilas

Lifted

 

Uusimmat sisällöt:

Liftcast #30

Liftcast #30: Toimitusjohtajan teesit onnistumiseen │ Julius Manni

Liftcastissa käsitellään tällä kertaa toimitusjohtajuutta ja toimitusjohtajana onnistumista Vincitin tj Julius Mannin kanssa.

Liftcast #29

Liftcast #29: Valmentava johtaminen esihenkilön työkaluna │ Karoliina Hiekkanen

Valmentava johtaminen puhuttaa, mutta miten sitä tulisi hyödyntää oikein? Liftcast-podcastin studiossa Karoliina Hiekkanen.

Asiakastarinat

CASE Turku Energia: Yhdessä määritellyt johtamislupaukset tukevat laadukasta, yhtenäistä johtamismallia

Johtamislupausten pohdinta eri kokoonpanoissa, useammassa tilaisuudessa ja erilaisten välitöiden avulla edesauttoi johtamislupausten täsmentymistä nimenomaan Turku Energian strategiaa, arvoja ja tavoiteltua yhteistä johtamismallia tukevaksi.

Lue
Asiakastarinat

Case Roima Intelligence: Valmennuksella käytännön työkaluja itsensä johtamiseen

Roiman itsensä johtamisen valmennuksessa tuettiin työyhteisön onnistumista kasvavassa globaalissa projektiorganisaatiossa

Lue
Liftcast #28

Liftcast #28: State of leadership in Finland │ Nick Vertigans & David Goddard

In this Liftcast episode, we explore leadership in Finland, delving into characteristics, challenges, and strengths of Finnish leaders.