Lifted järjestää ensimmäiset unen SM-kisat 20.4.2017

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Liftedin verkkovalmennuksissa olemme jo vuosia puhuneet unen tärkeästä roolista osana kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tästä syystä olemme erittäin innoissamme ensimmäisten unen SM-kisojen alla. Tässä artikkelissa muistutamme unen merkityksestä palautumisessa sekä taustoitamme lähestyviä unen SM-kisoja.

Miksi uni sitten on niin tärkeää? Unen merkitys yksilön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on niin laaja-alainen, että sitä ei täysin yhdessä artikkelissa pysty edes käsittelemään. Onneksi olemme kuitenkin kirjoittaneet aiheesta jo aiemmin. Tässä artikkelissa pureudutaan syvemmin unen merkitykseen painonhallinnassa ja treenitulosten parantamisessa sekä sen vaikutuksesta muistiin ja työtehoon. Myös suomalaiset valtamediat ovat alkaneet kiinnittää entistä enemmän huomiota uneen merkitykseen viime aikaisessa uutisoinnissaan.

Prisma studion ja Helsingin yliopiston järjestämään väsykyselyyn vastasi loppuvuodesta 2016 yli 16 500 ihmistä. Kyselyn tulokset ovat tiivistettävissä seuraavan otsikon alle: “Suomalaisten yöunet lyhentyneet, valtaosa kärsii univajeesta”. Tulokset hämmästyttivät jopa unitutkijoita. Toteutetun kyselyn mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta herää lähes joka aamu väsyneenä, ja vain neljä prosenttia nousee sängystä virkeänä. Yhdistettynä stressiin unettomuuden aiheuttavat ongelmat vielä korostuvat, koska väsymys kohottaa stressihormoniarvoja. Stressi puolestaan huonontaa unen laatua. Tästä syystä moni onkin päätynyt unen ja stressin toisiaan ruokkivaan oravanpyörään.

Miksi unen SM-kisat järjestetään?

Suomalaisten unen määrä näyttää siis viimeisten tutkimusten valossa vähentyneen merkittävästi, jopa yli tunnilla per yö. Tässä yhteydessä on kuitenkin rehellisyyden nimissä todettava, että edellisessä kappaleessa referoidun väsytutkimuksen ja viimeksi suomalaisten unta laajemmin kartoittaneen FINRISKI 2012 -tutkimuksen tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia. Tästä huolimatta voidaan todeta, että suomalaiset nukkuvat vähemmän kuin viisi vuotta sitten.

Toinen unen määrän kanssa vähintään yhtä tärkeä tekijä on unen laatu. Unen laatu linkittyy vahvasti siihen miten hyvin palaudumme työstä, urheilusuorituksista ja täysin normaaleista arjen haasteista. Unen laadun mittaaminen väsytutkimuksen kaltaisissa kyselyissä on valitettavasti hankalampaa. Oman valmentajakokemukseni perusteella voin kuitenkin todeta, että todella moni suomalainen kärsii heikosta unen laadusta. Onneksi unen laadun mittaaminen alkaa olla unen seurantaan liittyvän teknologian kehityksen ja arkipäiväistymisen myötä mahdollista.

Unen arvostuksen lisääminen kaikkien suomalaisten keskuudessa on unen SM-kisojen tärkein tavoite.

Unen laatua voidaan parantaa monilla, varsin yksinkertaisillakin tavoilla. Esimerkiksi iltarutiineilla on huomattavan iso merkitys. Coach Jukka kirjasi omat pidempään ja laadukkaampaan uneen tähtäävät iltarutiininsa blogillemme taannoin. Löydät kirjoituksen yhteydestä myös videon, jossa Jukka käy perusteellisesti läpi ajatuksiaan uneen panostamisesta. Suosittelen poimimaan osan Jukan vinkeistä käyttöösi jo tänä iltana!

Yksi tärkeimmistä avaimista parempaan ja pidempään uneen on ehdottomasti unen arvostaminen. Kun unta oppii arvostamaan sen ansaitsemalla tavalla, ovat kaikki laadukkaampaan ja pidempään unet tähtäävät taktiikat ja tekniikat helpompi omaksua osaksi omia rutiineja. Unen arvostuksen lisääminen kaikkien suomalaisten keskuudessa on myös unen SM-kisojen tärkein tavoite!

Unen SM promo from Lifted.fi on Vimeo.

Unen SM-kisat järjestetään yhdessä parempaa unta vaalivien yhteistyökumppaneiden kanssa

Unen SM-kisat syntyvät yhteistyössä yritysten kanssa, joille parempi uni ja palautuminen ovat myös tärkeitä arvoja. Erityisesti peitoista ja sängyistä tunnettu Familon on työllään panostanut jo vuosikymmenten ajan asiakkaiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tarjoamalla omien sanojensa mukaisesti hyvän olon laatutuotteita. Unen SM-kisoissa Familonin peitot auttavat kisaajia nukahtamaan entistä laadukkaampaan uneen.

Itse kisa tapahtuu Radisson Blue Seaside -hotellin tiloissa Helsingissä. Jokainen kilpailija pääsee nukkumaan yönsä omassa hotellihuoneessa, jotta jokaisella olisi samanlainen ympäristö yön ajan. Radissonin tiloissa mahdollisuus nukahtaa rauhassa laadukkaaseen uneen on siis helppoa – mutta miten mitataan, kuka nukkuu parhaiten?

Unen SM-kisoissa hyvää unta mitataan laadulla. Firstbeat on yritys, joka tunnetaan hyvinvointianalyyseistä. Firstbeatin laadukkaat menetelmät mahdollistavat kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eri osa-alueiden laadukkaan mittauksen, ja näissä kisoissa Firstbeatin mittarit mittaavat kisaajien unen laatua kisayön ajan.

Yksi Elämä -organisaatio on myös mukana järjestämässä Unen SM-kisoja. Yksi Elämä -tiimin tavoitteena on nostaa suomalaisten terveydentilaa jakamalla mahdollisuuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin – taustoista riippumatta. He valitsevat kisaan mukaan henkilön, jolle tieto laadukkaammasta unesta on erityisen tärkeää.

Miten saat tiedon unen SM-kisojen tapahtumista?

Unen SM-kisojen tiedottaminen hoidetaan Unen SM – Facebook-tapahtumasivun kautta. Liity seuraamaan tapahtumaa Facebookissa. Haastan sinut myös kutsumaan tapahtumaan viisi sellaista ystävääsi, joiden ajattelet olevan eniten kiinnostuneita unen laadun parantamisesta. Facebook-sivulla järjestetään myös kilpailu, jonka kautta myös sinulla on mahdollisuus päästä kilpailemaan ja siten voittamaan ensimmäinen unen Suomen mestaruus!

Parempia unia,
Taneli

taneli-b2b-small

Taneli Rantala

Hyvinvointi- ja suorituskykyvalmentaja & CEO, Lifted

 

 

Lifted on valmennusyritys, jonka tavoitteena on vapauttaa valmennettaviensa täysi potentiaali. Liftedin innostavissa hyvinvointi- ja suorituskykyvalmennuksissa ihminen otetaan huomioon aina kokonaisuutena, joka hyötyy ravinnon, liikkumisen, palautumisen ja ajattelun kehittämisestä! Valmennamme sekä yksityisiä henkilöitä että työyhteisöjä, ja tunnetuimpia palvelujamme ovat tehokkaat verkkovalmennuksemme sekä innostavat live-tapahtumat, jotka ovat auttaneet jo tuhansia nostamaan elämänlaatunsa sekä suorituskykynsä uudelle tasolle. Get inspired, get Lifted!

 
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Uusimmat sisällöt:

Johtaminen

Johtamislupaus: Minä lupaan olla hyvä johtaja – kautta kiven ja kannon

Johtamisen periaatteet ja johtamislupaukset toteuttavat arvoja ja strategiaa käytännön johtamistyössä. Periaatteet mahdollistavat jaetun ja yhdessä hyväksytyn ymmärryksen hyvästä organisaatiolle sopivasta johtamisesta.

Lue
Liftcast #20

Liftcast #20: Tehokkaat johtamislupaukset │ Susa Nikula

Kuuntele miten yritys voi kehittää ja yhtenäistää johtamistaan tehokkaasti johtamislupauksien avulla. Äänessä Susa Nikula ja Taneli Rantala.

Johtaminen

Johtamisen TOP 3 syksyllä 2023

Tämän syksyn johtamispuheet liittyvät vahvasti toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin: muutosneuvotteluihin, suorituksen johtamiseen ja johtoryhmän uudistumistarpeisiin.

Lue
Johtaminen

Miten edesauttaa sujuvaa siirtymää asiantuntijasta esihenkilöksi?

Monesti kuulee sanottavan, että hyvä asiantuntija hukataan, kun tarjotaan hänelle esihenkilöpestiä. Onneksi tilanne ei ole näin mustavalkoinen todellisessa elämässä. Harva meistä aloittaa työuraansa suoraan esihenkilötehtävissä. Useiden esihenkilöiden kokemustausta on nimenomaan erilaisista asiantuntijatehtävistä. Tähän siirtymään kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota työyhteisöissä, sillä hyvä ihmisten johtaminen on hyvinvoivan ja tuloksellisen työyhteisön perusta.

Lue
Liftcast #19

Liftcast #19: Asiantuntijasta esihenkilöksi TOP10 │ Taneli Rantala & Jukka Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka listaavat tällä kertaa 10 parasta vinkkiään onnistuneeseen muutokseen asiantuntijasta esihenkilöksi.