facebook_pixel

TANELI RANTALA

Valmentaja – yksi arkinen sana. Käytetty ja kulutettu, mutta niin tärkeä minulle. Jos kuvailisin itseäni yhdellä sanalla, sen täytyisi olla valmentaja. En ota tuota titteliä ja vastuuta kevyesti. En ole aina ollut valmentaja, mutta tähän mennessä olen saanut valmentaa jo yli 10.000 ihmistä. Miksi? Koska tehtävä on minulle niin tärkeä, koska käytän jokaisen mahdollisuuteni täysillä, ja koska haluan sinun onnistuvan. Haluan kertoa sinulle hieman itsestäni niin ymmärrät.

16-vuotiaana karkasin kotipitäjästäni naapurikaupungin urheilulukioon ja rakastuin ensimmäistä kertaa. Tuntui, että kotikonnut olivat rajoittaneet minua, ja nyt olin löytänyt intohimoni. Olin rakastunut oppimiseen ja kehittymiseen.

Jatkoin askeliani jahdaten lisää tietoa ja viisautta: muutin vuodeksi Yhdysvaltoihin, hakeuduin opiskelemaan kauppakorkeakouluun Turkuun, sitten Espanjaan, valmistuin ja loin nuoren kauppatieteilijän uraa maailman silloin suurimmissa yrityksissä Nokialla ja IBM:llä, konsultoin pohjoismaiden menestyneimpiä yrityksiä strategiakonsulttina asuen puolet viikoista kotona Helsingissä ja puolet ulkomailla hotellihuoneissa. Halusin oppia niin paljon! Ja viimein heräsin. Oppiminen oli ottanut minusta otteen. Olin oppinut, mutta mitä? Halusinko tätä todella? Ymmärsin pitkän prosessoinnin jälkeen, että voin rakentaa elämästäni sellaisen kun haluan. Voin suunnitella sen arkkitehdin lailla jos olen rohkea. Pelkkä kehittyminen ei riitä – suunta sille on huomattavasti tärkeämpi.

Olin koko elämäni ajan pitänyt liikkumisen ja ravinnon niin sanotusti tikissä. Opiskellut, kokeillut ja virittänyt. Olin viime aikoina kiinnostunut joogasta ja lukenut viimein myös muutaman ihmismieleen liittyvän kirjan. Aloin ymmärtää mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi on – tiedostin viimein kuinka suuri vaikutus mielellä on kehoon ja keholla on mieleen. Aloin hahmottamaan mikä tässä yhteispelissä on tärkeää. Mietin suuntaani ja kelailin vahvaa kiinnostustani hyvinvointia kohtaan. Havahduin. Eniten maailmassa arvostan ihmisiä, jotka voivat auttaa muita ihmisiä siinä mihin heillä on intohimoa, enkä syyttä. Se olisi myös minun tehtäväni.

Suuntasin energiani uudelleen. Opiskelin ja kouluttauduin hieman ja sitten vielä enemmän. Aloin auttaa ihmisiä ympärilläni. Perustimme viimein hyvän ystäväni Jukan kanssa Liftedin (linkki). Olin onneni kukkuloilla. En siksi, että sain valmentaa ihmisiä, vaan siksi, että pystyin todella auttamaan ihmisiä ja vaikuttamaan heidän elämäänsä positiivisesti. Näkökulmamme ihmisten hyvinvointiin tuotti todella tulosta. Olimme ymmärtäneet ne yksinkertaiset tekijät, joihin meidän kaikkien kannattaisi panostaa hyvinvoinnissamme.

Olen tehnyt elämäni aikana paljon ja voin olla valmentaja vain ja ainoastaan, koska olen ottanut riskejä, käyttänyt mahdollisuuksia, epäonnistunut ja ennen kaikkea pitänyt silmäni auki tilanteessa kuin tilanteessa. Olen uskomattoman kiitollinen kaikille asiantuntijoille ja opettajilleni, jotka ovat auttaneet minua eteenpäin. Monesti olen myös päättänyt tehdä asioita yksin, mutta se on johtanut pääosin vain tehottomaan kantapään kautta oppimiseen. Jokainen meistä voi oppia omista kokemuksistaan, mutta viisaimpia ovat ne, jotka osaavat oppia muiden kokemuksista.

Hyvinvointia ei kannata oppia kantapään kautta. Kuten sanoin, loppuen lopuksi kyse on aika yksinkertaisista asioista. Minä voin opettaa miten suoriudut tehtävistäsi tehokkaammin ja silti nautit elämästäsi enemmän. Sinun ei kannata polttaa itseäsi loppuun lyömällä päätäsi seinään ja polkemalla paikallaan. Maailman parhailla valmentajilla on omat valmentajansa. Myös minulla on useita valmentajia. Sinäkin tarvitset valmentajan jos haluat kehittyä.

Taneli

Merkittävimmät koulutukseni aikajärjestyksessä:

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), Instructor: level 2, Center for Mindfulness, Suomi 2017 (koulutus meneillään)

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), Practitioner level 1, Center for Mindfulness, Suomi 2017

Coaching Greatness, Martin Rooney, Suomi 2016

Precision Nutrition, urheiluravintovalmentaja, USA 2015 (koulutus meneillään)

Movement X, Ido Portal, Suomi 2015

Yin Yoga teacher, level 1, TheraYoga, USA 2015

Training for Warriors, level 1 instructor, Suomi 2015

Bodyweight Training Coach, level 2, Compactfit, Suomi 2015

RYT200-joogaopettaja, Yoga Alliance, Intia 2014

Bodyweight Training Coach, level  1, Compactfit, Suomi 2014

Bikram-joogaopettaja, Bikram’s Yoga College of India, USA 2013

Kauppatieteiden maisteri, Turun yliopisto, Suomi 2012