Epäonnistut ilman tapoja

Olen viime aikoina muistanut tapojen merkityksen ja tehokkuuden ennennäkemättömällä tavalla. Tavat eivät kuulosta kovin jännittäviltä, mutta tavat tekevät eron onnistumisen ja epäonnistumisen, yrityksen ja menestyksen välillä. Urheilussa, ruokavaliossa, töissä, itsensä kehittämisessä, lista jatkuu loputtomiin!

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.

Jatkuva päätöksenteko on raskasta ja vie tahdonvoimaa, mutta kun teet sen ison pitkäkantoisen päätöksen ja rakennat päätöksen tueksi sopivat strategiat olet jo hyvällä matkalla tavan luomisessa! Kuten tiedät, tapojen suorittaminen tulee itsestään, ilman pinnistelyä ja tahdonvoiman haaskausta – voit käyttää tahdonvoiman muihin, uusin ja kenties hankalampiin asioihin.

aamurutiinit tavat onnistuminen

Tahdonvoima on tutkitusti korkeimmillaan aamulla heti herättyäsi, toisin sanoen silloin pystyt tekemään koko päivän rationaalisimmat päätöksesi. Se on myös paras aika luoda uusia tapoja ja rutiineja, jatkuvuuden rakentaminen aamulla on huomattavasti kevyempi prosessi kuin illalla. Kun luot aamuusi tapoja, säästät korkean tahdonvoimasi myöhemmälle: ensimmäiseen työtuntiisi, tärkeään palaveriin tai jopa iltapäivän heikkoihin hetkiin. Myöhemmin voit luoda tapoja myös myöhemmälle päivään, ensin kuitenkin kiinni aamurutiineihin!

Esimerkki rutiinista

Oma aamurutiinini on viime aikoina ollut varsin pysyvä ja melko tarkkaan ajoitettu. Se sisältää asioita, jotka luovat perustan parhaalle mahdolliselle päivälle. Aamurutiini antaa minulle energiaa ja potkaisee sen vauhdikkaasti, mutta tasapainoisesti, liikkeelle! Työpäiväni on aikaeron vuoksi siirretty hieman Suomen aikatauluun sopivammaksi, joka jättääkin hyvin tilaa suhteellisen myöhäiselle herätykselle/pitkälle aamurutiinille.

Tältä se näyttää:

06:45 – 07:00 Herätys ja hampaiden pesu

07:00 – 07:30 Pranayama-hengitysharjoitus ja meditaatioharjoitus

07:30 – 07:35 Tauko

07:35 – 08:35 Joogaharjoitus

08:35 – 09:30 Aamuvesi, suihku, aamupala, valmistautuminen töihin

09:30 – töiden aloitus


Pranayama- ja meditaatioharjoitus sisältää uskomattoman paljon hyötyjä, mutta fokuksen selkeys ja mielen kirkkaus voidaan mainita tässä yhteydessä tärkeimpinä. Aamun joogaharjoituksen sisältö vaihtelee: yin, ashtanga, hatha, bikram-joogaa, joskus kehonpainoharjoittelua. Joka toisen aamun tunnin suunnittelen, opetan ja teen itse samalla, joka toisen aamun olen puhtaasti oppilas. Aamuharjoitus muun muassa varmistaa, että pysyn tyytyväisenä vaikken illalla enää ehtisikään treenata!

aamusmoothie rutiini

Heti treenin jälkeen 6 desiä vettä ja 1,5 limen mehu. Suihku. Aamupalaksi useimmiten smoothie, joskus bulletproof-kahvi tai munakas ja kasviksia. Simppeliä, herkullista ja terveellistä, ilman pähkäilyä. Viimeisetkin kamat niskaan ja mies on valmis käyttämään tahdonvoimaansa töissä klo 9:30. Olo on energinen, keskittynyt, rauhallinen ja voimaantunut. Aloitan ensimmäisen tuntini töissä, johon kuuluvat omat tapansa – tämä energia on käytettävä järkevästi. Ennen tätä hetkeä en ole vilkaissutkaan yhtään ainoaa ruutua.

Flow rutiinit

Rutiinin toistan kuutena päivänä viikossa, seitsemäs on rutiinivapaa päivä. Vapaapäivä on omistettu flow:lle, joka tuntuu mahtavalle, mutta myös kasvattaa motivaatiota seuraavaan rutiiniaamuun.

Mitä näistä aamurutiineista voi oppia?

+ toistuvuus johtaa onnistumiseen

+ tavat tekevät vaikeastakin asiasta helpomman

+ ennen vaikea asia alkaa tuoda sinulle energiaa ja lisäfokusta

+ tavan suorittaminen luo onnistumisen tunteen

+ tavat säilyttävät tahdonvoimasi ja energiasi tuleviin haasteisiin

+ pieni ja helppo pysyvä rutiini on merkittävämpi kuin iso ja vaikea lyhytkestoinen rutiini

+ terveellinen tapojen rakentaminen ei pohjaudu tahdonvoimalle vaan strategioille

+ ole realistinen tapojesi suorittamisen suhteen, älä ruoski itseäsi


Tapojen rakentaminen ei ole salatiedettä, mutta niiden rakentamiseen ja onnistuneeseen suorittamiseen tarvitsee monesti apua. Kukaan meistä ei ole superihminen ja pysty rakentamaan tapoja, koska ”minulla on vaan niin helkkarin kova tahto”! Tapojen rakentaminen onnistuu itse asiassa melko vaivattomasti kun sen tekee järkevästi ja suunnitelmallisesti.

Tapojen muodostaminen Taneli Rantala

Taneli, Lifted.fi

Uusimmat sisällöt:

Liftcast #39

Liftcast #39: Esihenkilö vie strategian käytäntöön │ Riikka Tanner

Esihenkilö on keskeisessä roolissa strategian käytäntöön viennissä. Riikka Tanner kertoo kuinka esihenkilö onnistuu käytäntöön viennissä.

Asiakastarinat

Case MTK: Itsensä johtamisen kyvykkyyttä ja onnistumisia haastavissa tilanteissa

MTK:n Maatalousyrittämisen asiantuntijat saivat Liftedin valmennuksessa tukea ja työkaluja itsensä johtamiseen ja kuormituksen hallintaan.

Lue
Johtaminen

Moderni suorituksen johtaminen on onnistumisen johtamista

Moderni suorituksen johtaminen auttaa esihenkilöä onnistumaan ja organisaatiota menestymään kestävästi muuttuvassa toimintaympäristössä.

Lue
Liftcast #38

Liftcast #38: Z-sukupolven työelämä ja johtaminen │ Annakerttu Aranko

Millainen Z-sukupolvi on ja miksi? Ymmärtämällä tämän voimme auttaa heitä onnistumaan työelämässä. Studiossa Norenin Annakerttu Aranko.

Asiakastarinat

CASE United Bankers: Yhteinen ymmärrys hyvästä johtamisesta mahdollistaa entistä parempaa johtamisen laatua ja johtamiskokemusta

United Bankers vahvisti valmennuksessamme esihenkilöiden yhteistä ymmärrystä hyvästä johtamisesta ja saavutti paremman johtamisen laadun.

Lue