Hyvinvointivinkit syksylle: Lue Liftedin TOP6!

Syksy koitti tänäkin vuonna, ja kirpeät syysaamut muistuttavat jo koko ajan lähenevästä talvesta. Syksyinen vuodenaika tuo mukanaan paljon hyvää: luonto on värikäs, ja syyskuussa saatiin nauttia loistavasta marja- ja sienisadosta. Harmillisia vaikutuksia on ilmoilla myös: syysflunssa on kaatanut monet sängynpohjalle, ja toisten mieltä saattaa madaltaa piementyvät illat, jotka vievät meitä kohti kaamosaikaa.

Jos väsymys ja madaltunut mieli painavat, ei hätää – niihin voi nimittäin vaikuttaa valinnoilla, jotka tekevät hyvää hyvinvoinnillesi. Kokosimme alle omat suosikkivinkkimme, joilla syksystä tulee vähintäänkin yhtä voitokas kuin kesästä – yhtäkään hyvinvoinnin osa-aluetta ei tässä listauksessa ole unohdettu!

1. Lähde luontoon liikkumaan

Tuntuuko, ettei kuntosalille huvita mennä, koska syyskuussa treenaajilla herää jälleen into? Silloin työpäivän jälkeen sali on aina ruuhkautunut, ja treeniin menee valtavan paljon aikaa? Pahimmillaan tuo asetelma saattaa jopa aiheuttaa treeni-innon lopahtamisen aivan täysin, vaikka syksyllä ja kohti talvea mennessä liikunnasta kannattaa nimenomaan pitää kiinni: oma treeni voi olla päivittäinen endorfiinipiikkisi, joka helpottaa stressinhallintaa ja töistä palautumistasi.

Mutta mitä sitten tehdä kuntosalitreenin sijaan? Syksyllä kannattaa suunnata ehdottomasti ulos liikkumaan! Sekä keho että mieli varmasti lenkistä. Luonnon vaikutus hyvinvoinnillemme on merkittävä, mutta valitettavan usein vähätelty: happirikas ilma tekee hyvää aivoillemme ja auttaa meitä palautumaan, stressitasot laskevat metsässä tutkitusti ja kehosi nauttii epätasaisesta maastosta, joka haastaa opittuja liikeratoja ja yksipuolista liikettä.

Varsinkin, jos syksyllä sinulla on tiukka rutistus töissä, ei hikitreenien vetämisestä kannata ottaa lisästressiä harteille. Liikuntaa ei kuitenkaan kannata hylätä täysin, sillä se auttaa sinua palautumaan työpäivästäsi ja työn kuormituksesta. Nappaa siis kaveri mukaan ja suuntaa luonnon helmaan liikkumaan!

2. Panosta mikroravinteiden riittävään saantiin

Mikroravinteet ovat hyvinvointimme pieniä suuria tekijöitä. Vaikka kannustammekin aina haalimaan mikroravinteita mahdollisimman paljon laadukkaasta ja ravinteikkaasta ruuasta, koemme, että tietyistä lisäravinteista voi olla syysaikaan myös hyötyä.

Jos et käyttänyt kesäkuukausina D-vitamiinia, kannattaa vitamiinilisä ottaa käyttöön viimeistään tässä vaiheessa: pohjoisella pallonpuoliskolla asustaessamme emme saa tarpeeksi D-vitamiinia auringonvalosta, ja harvoin nautimme myöskään tarpeeksi kalaa, mistä D-vitamiinia saa. Sen vuoksi D-vitamiinilisän nauttiminen päivittäin kannattaa.

D-vitamiinin voi lisätä helposti vaikkapa aamusmoothien joukkoon nestemäisessä muodossa.

Onko syysflunssa kaatanut sinut jo sängynpohjalle, ja tuntuu, ettei paluuta ole? Uskomme täysin että paluu varmasti on, ja se koittaa sitä nopeammin mitä parempaa huolta itsestäsi pidät. Riittävän levon lisäksi kannattaa tankata C-vitamiinia – ja kunnolla. Sitruuna, inkivääri, paprika, tyrnimarjat ja appelsiini ovat esimerkiksi loistavia C-vitamiinin lähteitä. Tankkaa koneeseen sitruuna-inkivääriteetä, syö kasviksia ja marjoja – äläkä unohda levon merkitystä! Jos olo on todella tukala, voit napata myös C-vitamiinilisän toipumisesi tueksi. Coach Antin TOP 10 -vinkit syysflunssan taltuttamiseen löydät täältä. 

3. Harjoita mieltäsi näkemään positiiviset puolet

Etkö ole niitä tyyppejä, jotka nauttivat täysin rinnoin syksyn raikkaista ilmoista metsämaisemissa vaeltaen? Se on ihan okei, sillä meistä jokainen nauttii eri asioista. Olitpa sitten syysihmisiä tai et, voit kuitenkin ottaa tämän harjoituksen osaksi pimeneviä syysiltoja: vaali positiivisuutta.

Positiivisuuden vaaliminen ei tarkoita sitä, että puserrat pakkohymyn huulille rankkasateen keskellä töihin polkiessa. Se tarkoittaa enemmänkin sitä, että opettele vaihtamaan näkökulmaa tilanteissa, jotka yleensä harmittavat. Jos ulkona on surkea sää, nauti täysin rinnoin siitä, että saat jäädä viltin alle rentoutumaan hyvän kirjan parissa. Jos huomaat pimenevien iltojen väsyttävän ja ahdistavan, kiitä itseäsi tämän asian tiedostamisesta: kun tiedostat sinua painavan huolen, voit mahdollisesti myös tehdä sille jotain!

Jos siis kohtaat syksyn aikana haastavia ja kiukkua herättäviä tilanteitä, valitse, että tarkastelet asiaa useammista näkökulmista: ehkä tilanne laantuukin yllättävän nopeasti? Lisää aiheesta pääset lukemaan positiivisuutta käsittelevästä artikkelistamme.

4. Järjestä aikaa ystävillesi ja läheisillesi

Monesti syksyn koittaessa kalenteri täyttyy huimaa vauhtia opiskelujen ja töiden lähtiessä taas käyntiin täydellä teholla. Vaikka kuinka nauttisitkin työstäsi tai opinnoistasi, kannattaa vapaa-aikaa varata, ja se kannattaa nimenomaan kirjata ylös kalenteriin – muuten se katoaa varmasti muiden hommien alle.

Usein unohdamme myös sen, kuinka tärkeää sosiaalisuus on hyvinvoinnillemme. Kun kuitenkin vaalimme sitä, huomaamme usein kuinka hyvä olo meillä jälkeenpäin. Mieti esimerkiksi parasta ystävääsi ja hänen kanssaan vietettyä iltaa tai lounastuntia – eikö kierrokset olekin automaattisesti laskeneet läsnäolon ja naurun myötä?

Kun vauhti on kova, anna vastapainoksi aikaa myös läheisillesi. Heidän seura, läsnäolo ja tuki ovat voimavara, jota kannattaa vaalia ja hoitaa. Vastapainosta pääset lukemaan jutun täältä.

5. Rakenna viisaampia työtapoja

Töistä puhuttaessa kannattaa myös viisaammat työtavat huomioida syksyn pitkien työpäivien kuluessa – ja niiden jälkeen. Ensimmäinen vinkki liittyy töiden lopettamiseen: kun lopetat työpäiväsi, lopeta se oikeasti. Älä siis selaa työmaileja tai vastaa työpuheluihin työajan ulkopuolella. Vain siten pääset todella palautumaan työn kuormituksesta. Jos sinusta tuntuu, ettet voi irtautua töistäsi täysin, sillä hommaa on niin paljon, kannattaa tilannetta tarkastella uudesta näkökulmasta: Etkö pystyisikin tekemään paljon tehokkaammin töitä, kun olisit palautunut jokaisen työpäivän jälkeen kunnolla? Silloin saisit paljon enemmän aikaiseksi työpäivän aikana kuin tilanteessa, missä et koskaan palautuisi työn kuormituksesta todella.

Työstä palautumisesta ja kiireen keskellä hyvinvoinnin vaalimisesta pääset lukemaan lisää täältä.

Toisen vinkkimme haluamme sisällyttää työpäivän sisälle. Muistathan, että laadukkaaseen työpäivään kuuluvat tauot. Tauon aikana kannattaa muistaa tietyt perussäännöt: siirry aina muualle työpisteeltäsi viettämään pientä taukoasi. Jos sinulla on siihen mahdollisuus, kannattaa tauon aikana käydä ulkona: esimerkiksi lounaspaikan voi valita pienen kävelymatkan päähän työpaikastasi. Silloin pääset ulos valoisaan aikaan, mikä helpottaa huomattavasti vuorokausirytmin ylläpitoa. Samalla saat raitista ilmaa, joka auttaa päätäsi toimimaan kirkkaasti työpäivän loppuun asti.

Lisää taukovinkkejä pääset lukemaan täältä!

6. Auta unen tuloa yrteillä

Lopuksi annamme vinkin, joka pätee mihin tahansa tilanteeseeen, missä halutaan nostaa hyvinvointi uudelle tasolle: lepää ja nuku tarpeeksi. Jos kiire painaa töissä, ei yöunista kannata nipistää. Sen sijaan yöunille rauhoittuminen kannattaa aloittaa ajoissa.

Jos tuntuu, että iltaisin kroppa käy kierroksilla eikä olo tunnu millään rauhoittuvan nukkuma-ajan lähestyessä, kannattaa turvautua luonnollisiin rauhoittaviin ainesosiin. Magnesium on varmasti monelle tuttu mikroravinne, joka auttaa kehoa palautumisen lisäksi jopa sadoissa muissa toiminnoissa. Magnesiumilla on tunnetusti myös rauhoittava ja väsyttävä vaikutus, joten oma magnesiumannos kannattaa ajoittaa ilta-aikaan.

Lisäksi kehoa ja mieltä voi rauhoittaa yrteillä ja rohdoilla, joilla tiedetään olevan rauhoittavia vaikutuksia. Esimerkiksi reishi- tai laventelitee illalla voi olla sopiva annos, joka vie sinut kohti laadukkaita unia. Liftedin tiimissä laadukasta unta boostataan tänä syksynä myös Solgarin valeriaanalla, joka on valeriaana-rohdosta valmistettu lisävalmistettu. Unenlaadun parantamisen lisäksi yrttiä on käytetty ahdistuksen ja paniikkioireiden hoitoon.

Jos unenlaadun optimointi kiinnostaa, lue coach Tanelin vinkit aiheeseen täältä.

*Artikkeli tuotettu yhteistyössä Solgarin kanssa

Uusimmat sisällöt:

Asiakastarinat

CASE Vantaan Energia: Strategisten johtajuuskyvykkyyksien kehittäminen johtotiimeissä

Vantaan Energia kehitti johtoryhmänsä ja kaikkien johtotiimiensä toimintaa ja strategisia johtamiskyvykkyyksiä Liftedin avustuksella.

Lue
Liftcast #32

Liftcast #32: Tekoälyn hyödyntäminen tietotyössä │ Antti Merilehto

Liftcast-podcastissa puhutaan AI:n eli tekoälyn hyödyntämisestä tietotyössä. Studiossa Taneli Rantalan seurassa Antti Merilehto.

Asiakastarinat

CASE FiMVO: Hyvin toimivasta tiimistä huipputiimiksi pitkäjänteisellä valmennuksella

Pitkäjänteinen tiimivalmennus ja coaching tukevat tiimidynamiikkaa, yhteistyötä ja valmiuksia toimia haastavissakin tilanteissa

Lue
Liftcast #31

Liftcast #31: Johtaminen nyt ja tulevaisuudessa │ Alf Rehn

Alf Rehn jakaa näkemyksensä johtamisesta nyt ja tulevaisuudessa. Pöydällä mm. armollisuus, yksinäisyys, nöyryys & AI johtamisessa.

Asiakastarinat

Case Mikkelin kaupunki: Kehityskeskusteluvalmennus auttaa työyhteisöä onnistumaan

Mikkelin kehityskeskusteluvalmennuksen avulla pyrittiin kehittämään edellytyksiä onnistua työssä. Korkeat tavoitteet saavutettiin!

Lue