Unen SM 2019: Yksilön hyvinvointi työyhteisön asiana

Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuisi, jos työhyvinvointi ei olisikaan vain yksilön asia? Mitä, jos työyhteisö huolehtisi jäsentensä riittävästä palautumisesta? Miten paljon enemmän työntekijät saisivat aikaan, jos he voisivat paremmin? 

Maanantaiaamu. Takana on virkistävä, levontäyteinen viikonloppu. Jokainen on nukkunut monta tuntia enemmän kuin arkena. Kaikki ovat reippaita ja hyväntuulisia. Vai ovatko? Onko viikonloppu ollut niin piristävä ja palauttava, että työteho on heti huipussaan vai onko palautumisen suhteen jäänyt toivomisen varaa? Voiko sinun työyhteisösi hyvin? 

Työtehosta ja palautumisesta puhutaan yhä enemmän. Oikeanlaisen palautumisen pariin neuvovia tekstejä ei ole vaikea löytää. Mutta mitä hyötyä palautumisesta on? Miksi ja miten huolehtia siitä, että työyhteisön jäsenet palautuvat hyvin työn ja vapaa-ajan rasituksista? 

Hyvinvoinnin vallankumous

Yritysmaailmassa on meneillään vallankumous. Yötä myöten työskentelemisen ja jatkuvan stressaamisen kulttuuri on väistymässä ja tilalle on nousemassa työntekijöistä välittävä ja hyvinvoinnista huolehtiva kulttuuri. Erityisesti työstä palautumisesta huolehditaan aiempaa paremmin. Muutoksen taakse on helppo asettua, sillä sen taustalta löytyy faktoja. Hyvinvoivat työntekijät ovat tarmokkaampia ja tehokkaampia.

Riittävä palautuminen on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä, sillä se varmistaa, että energiaa riittää myös terveellisten elintapojen ylläpitämiseen. Palautuminen vaikuttaa kaikkeen muuhunkin toimintaan. On tärkeä huomata, että pitkät yöunet eivät vielä takaa kokonaisvaltaista palautumista, sillä unenlaatu voi olla huonoa. Hyvä yöuni pitää rakentaa jo päivän aikana. Kiireen hallinta, hyvä fyysinen kunto, pimeä ja viileä huone, illan rauhoittaminen, elektronisten laitteiden sulkeminen ajoissa ja stimulanttien, kuten alkoholin, käytön välttäminen parantavat unen laatua. Unen eri vaiheet palauttavat eri tavoilla. Syvä uni palauttaa fyysisesti, REM-uni psyykkisesti. 

Suomen parhaiten palautuvat työyhteisöt ottavat mittaa toisistaan

Kevään 2019 aikana kokoontuvat yritysmaailman unikeot kilpailemaan unen Suomen mestaruudesta. Liftedin järjestämä Unen SM -kilpailu on kolmas laatuaan. Uutuutena tänä vuonna on tapahtumaan liitetty työyhteisösarja, joka kerää osallistujikseen yksilöiden sijaan yrityksiä, jotka kisailevat parhaiten palautuvan työyhteisön tittelistä.  Kilpailuun voi osallistua mikä tahansa työyhteisö, kunhan mukaan lähtee vähintään puolet yhteisön jäsenistä; yli viisisataahenkisestä yrityksessä vähintään 250 jäsentä. 

Kilpailu on suunniteltu niin, että kaikki osallistujat hyötyvät siihen osallistumisesta. Se toteutetaan kolmipäiväisellä Firstbeat-mittauksella, joka tarjoaa arvokasta tietoa henkilöstön hyvinvoinnista ja palautumisesta. Yritysmaailmassa kaikki kietoutuu tuottavuuteen, tehokkuuteen ja tuloksiin. Mitä paremmin työyhteisö palautuu, sitä paremmin se voi. Hyvinvoiva työyhteisö on kilpailuetu silloin, kun kisataan parhaan palautujan tittelistä, mutta myös silloin, kun on on tosi kyseessä.

Työyhteisö yksilön hyvinvoinnin tukena 

Muutokset eivät kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä. Hyvinvoinnin ja palautumisen lisääminen työyhteisössä vaatii pitkäjänteisiä panostuksia. Jos hyvinvointianalyysit ja -mittaukset osoittavat tarvetta kehitykselle, on syytä pyrkiä korjaamaan tilanne. Pitää olla valmis tekemään jotain sen eteen, että edistystä tapahtuu. On todettu, että työilmapiiriä ja tuottavuutta voi parantaa jo pieniä asioita korjaamalla. Hyvinvointiin liittyvät tietoiskut, kampanjat ja kilpailut ovat omiaan kannustamaan työntekijöitä huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Myös esimerkiksi kävelykokoukset, säädettävät työpöydät ja jumppavälineet tukevat työntekijöiden terveyttä ja jaksamista. 

Palautumisesta huolehtiminen onkin haastavampi asia. Esimies ei voi mennä kenenkään kotiin vahtimaan nukkumista tai sitä, että työasioita ei enää ajatella sen jälkeen, kun työpaikan ovi selän takana sulkeutuu. Yritykset voivat kuitenkin tarjota työntekijöilleen eväitä hyvinvoinnista ja palautumisesta huolehtimiseen – työpäivän aikana ja sen jälkeen.

Liity Lifted WAAS -yksilövalmennukseen

Palautuminen työpäivän aikana vaatii kuitenkin taitavaa itsensä johtamista. Kevyt liikunta, tauot, työn rytmittäminen helpompia ja haastavampia tehtäviä vuorottelemalla sekä työasennon vaihtaminen ovat vain joitakin palautumista tukevia tapoja. Monet yritykset ovatkin alkaneet kiinnittää huomiota siihen, miten työajasta voisi tehdä palauttavampaa ja miellyttävämpää. 

Riittävä palautuminen vähentää stressiä ja ehkäisee loppuunpalamisen riskiä. Koska palautuminen lisää hyvinvointia, siitä on usein hyötyä myös työyhteisön ilmapiirille. Kun ihminen voi hyvin, hän on todennäköisemmin hyväntuulinen ja luo ympärilleenkin parempaa fiilistä. Töistä myös palautuu helpommin, kun työnteko on mukavaa. Työpaikan ilmapiiri on siis tärkeä yksilöiden hyvinvoinnin kannalta ja toisinpäin.

Haluatko nostaa työyhteisösi hyvinvoinnin seuraavalle tasolle? Ensimmäinen askel muutoksen luomiseen on nykytilanteen kartoittaminen. Miten hyvin työyhteisösi palautuu? Lue lisää Unen SM -verkkosivuilta ja ilmoita työyhteisösi mukaan täällä! Viimeinen ilmoittautumispäivä on 8.3.2019.

Unen SM -kilpailun järjestää hyvinvointialan yritys Lifted yhteistyössä syketeknologiayritys Firstbeatin kanssa. Järjestäjät toivovat Unen SM -kilpailun saavan osallistujansa ja muut suomalaiset kiinnostumaan hyvinvoinnistaan ja erityisesti palautumisestaan aiempaa enemmän. Kilpailun työyhteisösarjan tavoitteena on nostaa unen ja palautumisen merkitys esille myös työyhteisöissä – ei vain yksilön velvollisuutena.

Uusimmat sisällöt:

Asiakastarinat

CASE NEOT: Johtamisen periaatteilla tuetaan yhtenäistä organisaatio- ja johtamiskulttuuria

Organisaatiokulttuuria tukevien johtamisperiaatteiden määrittely yhteisesti sitoutti koko esihenkilökunnan yhtenäiseen johtamismall

Lue
Liftcast #33

Liftcast #33: Yhtenäinen johtaminen ratkaisee │ Rantala & Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka keskustelevat tällä kertaa yhtenäisestä johtamisesta. Jaksossa kuulet miksi ja miten johtaminen yhtenäistetään.

Asiakastarinat

CASE Vantaan Energia: Strategisten johtajuuskyvykkyyksien kehittäminen johtotiimeissä

Vantaan Energia kehitti johtoryhmänsä ja kaikkien johtotiimiensä toimintaa ja strategisia johtamiskyvykkyyksiä Liftedin avustuksella.

Lue
Liftcast #32

Liftcast #32: Tekoälyn hyödyntäminen tietotyössä │ Antti Merilehto

Liftcast-podcastissa puhutaan AI:n eli tekoälyn hyödyntämisestä tietotyössä. Studiossa Taneli Rantalan seurassa Antti Merilehto.

Asiakastarinat

CASE FiMVO: Hyvin toimivasta tiimistä huipputiimiksi pitkäjänteisellä valmennuksella

Pitkäjänteinen tiimivalmennus ja coaching tukevat tiimidynamiikkaa, yhteistyötä ja valmiuksia toimia haastavissakin tilanteissa

Lue