Joulunajasta energisin loma Lifted-vinkeillä!

Vuosi 2017 lähenee loppuaan ja joululoma on ovella. Monella meistä on varmaankin perinteitä, jotka pysyvät samoina vuodesta toiseen. Toisinaan perinteitä on kuitenkin hyvä sekoittaa – joten tässä vinkit joulunpyhille, Liftedin tyyliin!

Ihanat, kamalat joulupyhät. Meillä jokaisella on oma tapamme viettää joulunaikaa, mutta monelle on varmaankin seuraava mielikuva tuttu: joulupäivän aikaan sisälläolo ja yltäkylläisyyttä notkuvat joulupöydät ja niiden antimet ovat saaneet olon, noh, hieman tukkoiseksi.

Toisia saattaa jopa ahdistaa jouluun liittyvät paineet ja ylimääräinen “häslääminen” – siinä missä osa meistä nauttii joulusta täysin rinnoin, saattaa toisilla ajatus juhlapyhästä nostaa vain stressikierroksia. Onneksi omaa lomaa saa viettää juuri sellaisella tavalla kuin haluaa, eikä ylimääräisiä paineita kannata arvokkaista vapaapäivistä ainakaan ottaa – siispä ajattelimme jakaa meidän vinkkimme siihen, miten saisit loppuvuoden lomapäivistä kaiken irti.

1. Liikkukaa ulkona yhdessä

Tuleeko joulun aikaan jumituttua sohvan nurkkaan tuijottamaan vanhoja uusintoja tv-sarjoista, ja tuntuuko viimeistään joulupäivänä, että levottomuus ottaa vallan? Pyhät ovat loistava aika levätä ja ladata akkuja, mutta aktiivisuudesta ei kannata luopua täysin. Lähtekää siis ulos yhdessä!

Pelkästään yhdessä tai itsekseen ulkoilu tekee hyvää: aivot saavat raikasta happea, ja jos perheen pienimmät odottavat joulupukkia kuumeisesti, kuluu aikakin nopeammin ulkoillessa. Toivottavasti saamme edes jossain päin maata nauttia lumisesta joulusta, joka tekisi ulkoilusta myös paljon mielekkäämpää. Jos lähdet ulos nuoremman sukupolven kanssa, anna heidän viedä ja heittäydy mukaan: luonnollinen liike ja erilaiset liikeradat saavat huomaamatta hien pintaan.

Ulkoillessa voi kokeilla myös jotain erityisempää. Oma suosikkimme on avantouinti, jota haastamme jokaisen kokeilemaan! Varaa itsellesi aika rantasaunaan, ja dippaa veteen – joulupäivän unisuus on muisto vain!

Liikkua voi myös sisällä, etenkin, jos ulkona sää ei houkuttele ketään raittiiseen ilmaan. Kokeilkaa kehonpainotreenejä, jotka ovat helppoja, hauskoja ja haastavia – ja vievät vain hetken. Virtaa riittää huomattavasti enemmän koko loppulomille!

2. Laatua joulupöytään – herkuttele huoletta!

Jos ajatus yltäkylläisyydestä ja ylensyönnistä joulun aikaan on sinulle liiankin tuttu, muista, että tilannetta voi ennakoida. Joulun aikaan pöydillä on usein kulhoja täynnä suklaata, ja vapaapäivien mittaan tulee naposteltua lähes huomaamatta. Meidän mielestä joulun aikaan ruuasta nauttiminen on täysin sallittua – jopa suositeltavaa! Ruuan parissa nautiskelussa kannattaa kuitenkin muistaa laatu.

Laittakaa siis tänä jouluna ruokaa vain laadukkaista raaka-aineista. Kun raaka-aineet ovat kunnossa, on lopputuloskin laadukkaampi. Lifted-klassikoiksi on herkkujen osalta vuosien varrella muodostuneet raakapiparit sekä raakasuklaa. Katso valmistusohjeet alta.

Raakapiparit

Taikinan valmistamiseen tarvitset:

 • 10 tuoretta taatelia
 • 3 rkl mulperimarjoja
 • 1 dl tiikeripähkinäjauhoa tai mantelijauhoa
 • 1 dl cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä
 • 2 rkl kookosöljyä

Lisäksi maustamiseen kannattaa varata:

 • 8 neilikkaa tai 1/2 tl neilikkajauhetta
 • 3 tl Ceylonin kanelia
 • 2 tl inkiväärijauhetta
 • ripaus cayennepippuria
 • 1-2 rkl vettä

Liftedin raakapipari ohjeet voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Raakasuklaa:

Raaka-aineet:

– 100g kaakaovoita
– 50g kaakaojauhetta
– 1tl tocoa
– 1tl macaa
– 1tl lucumaa
– 1tl kookosöljyä
– Ripaus suolaa
– Makeuta hunajalla / kookossokerilla /agavesiirapilla (maun mukaan)

Ohjeet:

 1. Leikkaa kaakaovoi hienoksi silpuksi.
 2. Lämmitä vesihauteessa kunnes sulaa
 3. Lisää kaakaojauhe ja muut ainesosat
 4. makeuta kunnes täydellistä
 5. ripottele muotteihin lempitäytteesi pohjalle (pähkinät, kuivatut marjat, kaakaonibsit, you name it!)
 6. Pakasta 15-20min

Nauti oikeassa seurassa!
Lisää  raakasuklaasta löytyy blogistamme.

Psst! Raakasuklaa toimii myös lahjaideana, etenkin omalle kumppanille! Reseptin ainesosilla on tunnetusti ihastumisen tunteita edistäviä vaikutuksia, sillä B-vitamiinit, serotoniini, tryphofaani ja fenyylialaniini saavat mielihyvähormonit hyrräämään!

3. Hanki lahjoja, jotka tekevät hyvää

Eikö jokavuotinen lahjojen etsiminen kauppojen ruuhkista innosta tai haluaisitko vaihtaa materiaalisen perinteen johonkin merkityksellisempään? Lahjaperinteitä voi suunnitella uusiksi, olipa luvassa sitten lapsien kanssa vietetty joulu tai juhlapyhät pelkästään aikuisten kesken.

Viime vuonna ideoimme lahjoja, jotka tekevät hyvää sekä saajalleen että maailmalle: tätä ajatusta voi opastaa jo perheen pienemmille sen lisäksi, vaikka perinteisiä lahjoja joulupukin toivelistalta tulisikin jouluaattona.

Onneksi olemme pohtineet itsensä ja muiden hyvinvoinnista kiinnostuneille lahjaideoita ennenkin. Treenistä kiinnostuneelle voi esimerkiksi kääriä pukinkonttiin valmennuspaketin, laadukkaan joogamaton tai workshopin, joka kehittää treenitaitoja tai haastaa uudelle ja hauskalle osa-alueelle.

Myös aineettomat lahjat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan, samoin elämykset: ehkäpä pienten lasten äiti kaipaa omaa aikaa, jota voi antaa vaikkapa konserttilippujen muodossa? Tai ehkäpä kovaa treenaava kaveri kaipaa rentoutumishetken hieronnassa tai uudella joogatunnilla?

Mieti myös, voisitko antaa jonkinlaisen lahjan itsellesi? Se voi olla pieni teko oman hyvinvoinnin puolesta, kuten hengähdyshetki itsekseen, pitkä aamulenkki tai pitkät yöunet. Se voi olla myös jotain suurempaa, joka kantaa myös tulevaan vuoteen: ehkäpä voisit panostaa hyvinvointiin uuden harrastuksen, kurssin tai kirjan parissa?

4. Reflektoi kulunutta vuotta

Joulunaika on myös loistava hetki pienelle pysähtymiselle. Kannustamme lähes aina keskittymään nykyisyyteen tai kääntämään katseen tulevaisuuteen. Joulunpyhät ovat kuitenkin hieno hetki katsoa taaksepäin ja pohtia mennyttä vuotta.

Voit tehdä sen joko yksin tai yhdessä perheenjäsenesi tai ystäväsi kanssa. Loppuvuodesta on hyvä reflektoida sitä, mitä kulunut vuosi on antanut – siitä voi tehdä jopa oman harjoituksensa. Ota hetkeen mukaan kiitollisuus.

Monesti voi yllättää, kuinka paljon olemmekaan vuodessa saaneet aikaan. Emme välttämättä seisahdu katsomaan, miten pitkälle olemme kulkeneet suhteellisen lyhyessä ajassa. Kiitollisuusharjoitus kaikkien onnistumisten ja saavutusten parissa vahvistaa tunnetta noiden asioiden merkityksellisyydestä – se voi olla myös muistutus itselleen kaiken työn tärkeydestä.

Aina elämässä ei kuitenkaan ole onnistumisten ja menestymisen vuosia – toisinaan voimme kohdata vuoden aikana myös maailmaa järisyttäviä, valtavia ja vaikeita tapahtumia, joita kohtaan voi olla vaikeaa tuntea kiitollisuutta. Se on täysin ymmärrettävää, mutta yritä ottaa kiitollisuus mukaan myös noihin hetkiin: mitä kaikkea opit elämästä ja ennen kaikkea itsestäsi vaikeuksien keskellä? Ainakin sen, että olet päässyt niistä eteenpäin tähän hetkeen asti.

5. Aika asettaa tavoitteet tulevalle vuodelle

Voi olla, ettet ole tyyppejä, joka tekee itselleen uuden vuoden lupauksia. Sen vuoksi kannustamme tekemään itselleen uuden vuoden tavoitteita. Tavoitteiden asettaminen kuulostaakin jo aktiivisemmalta kuin epämääräiset lupaukset. Tavoitteiden asettaminen onkin hyvä tehdä sen jälkeen, kun on reflektoinut ja pohtinut mennyttä vuotta: ehkäpä pohtiminen on kirkastanut myös sitä, mikä todella on tärkeää, ja mitä kohti haluat lähteä vuoden 2018 aikana kulkemaan?

Tavoitteiden asettamisessa on hyvä muistaa muutama perussääntö, jotta saavutat ne varmasti. Tavoitteiden asettamisesta pääset lukemaan lisää täältä, ja voit katsoa myös tapamuutosten asiantuntijan, coach Antin ohjeet Lifted vastaa -videosarjastamme:

Mikä sinun suosikkivinkkisi juhlapyhille on? Kerro se meille kommenteissa, Facebookissa tai Instagramissa!

Lifted on valmennusyritys, jonka tavoitteena on vapauttaa valmennettaviensa täysi potentiaali. Liftedin innostavissa hyvinvointi- ja suorituskykyvalmennuksissa ihminen otetaan huomioon aina kokonaisuutena, joka hyötyy ravinnon, liikkumisen, palautumisen ja ajattelun kehittämisestä! Valmennamme sekä yksityisiä henkilöitä että työyhteisöjä, ja tunnetuimpia palvelujamme ovat tehokkaat verkkovalmennuksemme sekä innostavat live-tapahtumat, jotka ovat auttaneet jo tuhansia nostamaan elämänlaatunsa sekä suorituskykynsä uudelle tasolle. Get inspired, get Lifted!

Uusimmat sisällöt:

Asiakastarinat

CASE Vantaan Energia: Strategisten johtajuuskyvykkyyksien kehittäminen johtotiimeissä

Vantaan Energia kehitti johtoryhmänsä ja kaikkien johtotiimiensä toimintaa ja strategisia johtamiskyvykkyyksiä Liftedin avustuksella.

Lue
Liftcast #32

Liftcast #32: Tekoälyn hyödyntäminen tietotyössä │ Antti Merilehto

Liftcast-podcastissa puhutaan AI:n eli tekoälyn hyödyntämisestä tietotyössä. Studiossa Taneli Rantalan seurassa Antti Merilehto.

Asiakastarinat

CASE FiMVO: Hyvin toimivasta tiimistä huipputiimiksi pitkäjänteisellä valmennuksella

Pitkäjänteinen tiimivalmennus ja coaching tukevat tiimidynamiikkaa, yhteistyötä ja valmiuksia toimia haastavissakin tilanteissa

Lue
Liftcast #31

Liftcast #31: Johtaminen nyt ja tulevaisuudessa │ Alf Rehn

Alf Rehn jakaa näkemyksensä johtamisesta nyt ja tulevaisuudessa. Pöydällä mm. armollisuus, yksinäisyys, nöyryys & AI johtamisessa.

Asiakastarinat

Case Mikkelin kaupunki: Kehityskeskusteluvalmennus auttaa työyhteisöä onnistumaan

Mikkelin kehityskeskusteluvalmennuksen avulla pyrittiin kehittämään edellytyksiä onnistua työssä. Korkeat tavoitteet saavutettiin!

Lue