Johtajana kehittyminen on jatkuvaa, samoin johtoryhmänä kehittyminen. Johtoryhmän roolia johtamisen esikuvana ei voi korostaa liikaa. Johtoryhmä ei ole vain joukko johtajia, jotka kokoontuvat tietyin välein. He johtavat ja ohjaavat yhdessä tiiminä työyhteisöä. Johtoryhmän olennaisin työ tehdään kokousten väliaikana, ei johtoryhmän kokouksissa.
Olemme olleet valmentamassa ja tukemassa johtoryhmien ja johtamisen kehittämistä useissa organisaatioissa. Kokemuksia, tietoa ja käytäntöä yhdistämällä kokosimme opit johtoryhmäoppaaksi. Käytännönläheinen johtoryhmäoppaamme kuvaa johtoryhmätyöskentelyn eri osa-alueita sekä tyypillisiä kehityskohteita. Konkreettiset menetelmät ja mallit ovat käytettävissä suoraan johtoryhmän toiminnan kehittämiseen.
Miksi tämä opas on hyödyllinen juuri sinun johtoryhmäsi kehittämisessä?
Kuinka usein pysähdyt arvioimaan johtoryhmäsi toimivuutta ja tuloksellisuutta? Tyytyväistä yhteiseloa viettävä johtoryhmä voi olla todellisuudessa mukavuudenhaluinen, vanhentuneisiin tapoihinsa kiintynyt joukko, jossa menestymisen tahto on hiipunut aikojen saatossa. Konfliktiherkkä johtoryhmä saa aikaa levottomuutta ja jopa pelkoa työyhteisössä. Vahvojen yksilöiden muodostama johtoryhmä voi hajottaa organisaation voimavaroja ja synnyttää raja-aitoja. Taloudellisessa paineessa tai muussa kriisissä työskentelevä johtoryhmä yrittää ehkä pelastaa tilannetta mikromanageerauksella ja autoritaarisella johtamisotteella, jossa kaikki päätöksenteko keskitetään ylimmälle johdolle.
Toimiva johtoryhmä johtaa yhdessä, samaan suuntaan, tehokkaasti, tuloksellisesti ja toisiaan tukien. Se ei ole työyhteisöä näennäisesti johtava ryhmä, joka pitää pakollisia yhteisiä kokouksia tekemisten raportointia tai reviirien puolustusta varten.
Toimiva johtoryhmä tekee yhteistyötä niin kokouksissa kuin kokousten väliajalla saavuttaakseen yhteiset strategiset tavoitteet ja edistääkseen haluamaansa yrityskulttuuriaan. Se johtaa aidosti organisaatiota yhteisenä tiiminä yhteisellä johtamisen periaatteilla.
Johtoryhmätoiminnan arviointi ja johtoryhmän uudistuminen on tarpeen ainakin silloin, kun
- Strategia on uudistunut tai sitä uudistetaan
- Organisaatiossa tai toimintaympäristössä tapahtuu muutoksia
- Johtoryhmällä ei ole aikaa johtamiseen
- Johtoryhmän työ on tuloksetonta
- Johtoryhmästä on tullut “pakkopulla”
Lataa oppaamme tästä.
Aloita kehitystyö johtoryhmän itsearvioinnilla
Johtoryhmän itsearviointityökalumme auttaa tunnistamaan johtoryhmätyön eri osa-alueiden kipupisteitä ja toisaalta myös vahvuuksia. Jokainen johtoryhmän jäsen voi tehdä esimerkiksi ensin oman arviointinsa. Yhteinen tulosten läpikäynti auttaa muodostamaan yhteisymmärrystä johtoryhmän nykytilanteesta sekä määrittelemään yhdessä tahtotilaa. Johtoryhmäopas tulee kehityskohteiden syvällisemmässä analysoinnissa ja kehitystoimenpiteiden suunnittelussa.
Lataa itsearviointityökalumme tästä.