Paremmaksi valmentajaksi Martin Rooneyn opein!

Muutama viikko sitten kuulin, että huippuvalmentaja ja Training For Warriors -konseptin isä Martin Rooney olisi pian tulossa Suomeen järjestämään TFW level 1 –ohjaajakoulutuksen. Miehen tekstejä lukeneena ja videoita nähneenä tiesin, että tämä olisi varsin ainutlaatuinen tilaisuus oppia lisää valmentamisesta maailmanluokan ammattilaiselta. TFW:n metodit eivät olleet minulle kovinkaan tuttuja ja totuuden nimissä suurimman kiinnostuksen minussa herätti ehdottomasti Rooneyn henkilökohtainen osaaminen. Ennakkoasetelmat sivuun, ilmoittauduin valmennukseen ja aioin ottaa tulevasta kahdesta päivästä irti kaiken mitä vain voisin.

Rooney yllätti minut heti ensimmäisen luennon aikana positiivisesti. Uskomattoman eläytyvä ja inspiroiva puhuja tiesi kokemuksensa puolensa varsin hyvin mistä puhuu. Selkeästi mies oli myös tekijä, ei pelkkä puhuja. Walk the talk! Hänen näkemyksensä tuki täysin omaani: älä ikinä palkkaa valmentajaa, joka ei itse elä kuten opettaa – hän ei tiedä mistä puhuu. Jo ensimmäisen luennon aikana Rooney selvensi, ettei kyseessä olisi tekniikka-, treenaamis- tai liikesarjakoulutus. Hyvä niin – kaivattua vaihtelua. Rooneyn koulutus oli puhdas valmentajakoulutus! Hän puhui intohimoisesti ja samaistuttavasti asioista, joita ei koulussa opeteta. Hän puhui asioista, joita jokaisen valmentajan ja jopa ihmisen tulisi tietää. Aiheet vaihtelivat ihmisten kohtaamisesta, esiintymistaitoihin, motivointiin ja valmennussysteemin rakentamiseen. Kyllä koulutukseen kuului myös TFW-metodin ja -mentaliteetin läpikäyntiä, mutta se ei suinkaan ollut koulutuksen pihvi, eikä paras anti.

Opin Rooneylta paljon. Moni asia on jo nyt vaikuttanut valmentamiseeni ja ne tulevat varmasti näkymään suuresti myös jatkossa. Hän myös vahvisti monia näkemyksiä, jotka ovat olleet tiukassa keskiössä valmennuksissamme jo aikaisemminkin. Haluan jakaa teille muutaman opetuksen Rooneylta, mitkä todella puhuttelevat minua. Aluksi muutama, jotka ovat olleet jo pitkään osa Liftediä ja sitten muutama, joissa itse voin todeta vaativani kehittymistä.

TFW Lifted koulutus

Päätä intohimosi, kirjoita se ylös ja seuraa sitä.

Valitse missä haluat olla maailman paras, ja seuraa tietäsi. Tämä on näkynyt elämässäni vahvasti jo vuosia uravaihdokseni ja Liftedin myötä, mutta en halua, että tämä jää tähän. Minulla on minun tehtäväni ja sinulla sinun tehtäväsi. Minä haluan myös jatkossa seurata polkuani ja auttaa sinua saavuttamaan koko potentiaalisi – seuraamaan sinun intohimoasi.

Kohtaa asiakkaasi ja kuuntele häntä.

Kyse ei ole valmentajasta vaan valmennettavasta, aina. Kun valmennettava avaa suunsa, kuuntele. Jos et kuuntele, hän kertoo ongelmansa seuraavaksi toiselle valmentajalle. Valmennuksissamme, jopa verkkovalmennuksissamme, tarjoamme valmennettavillemme aina avoimen keskusteluväylän valmentajiin, joka toimii. Kyseessä ei ole yksisuuntainen kommunikointi vaan interaktio, joka aidosti ottaa valmennettavan huomioon. Unohda asiakkuussuhteet ja keskity ihmissuhteisiin.

Kuka tahansa valmentaja voi ”tappaa” sinut treenissä, mutta vain hyvä valmentaja voi tehdä sinusta paremman.

Jokaisen treenin tulisi aina pyrkiä kehittämään valmennettavaa. Treenillä tulee olla päämäärä. Tavoite, joka ei ole oksentaminen, henkihieverissä konttaaminen, nöyryyttäminen tai pari päivää lihakset hellänä hissuttelu. Rooney sanoi, ettei hän ikinä puskenut edes maailman parhaita vapaaottelijoita tilaan, johon esimerkiksi useat crossfit-valmentajat puskevat jokaisen harjoittelijan jo ensimmäisillä viikoilla – myös ne suoraan sohvalta ylös vedetyt harjoittelijat. Kuinka he voisivat hyötyä siitä!? ”Tappotreenit” ovat kaukana optimaalisesta, varsinkin pitkällä tähtäimellä. Kun haetaan tuloksia, treenin on oltava järkevää ja suunnitelmallista.

Lifted koulutuksessa

Sanoin myös, että opin paljon asioita, jotka tulevat jatkossa olemaan minulle tärkeitä kehityksen kohteita. Aina voi, ja pitää, kehittyä!

Aseta standardit ja vaadi valmennettaviltasi täydellisyyttä.

Jos vaadit valmennettavalta täydellisen suorituksen tänään, hän ei tee virheitä huomenna. Kyse ei ole aina hyvästä meiningistä ja onnistumisen tunteesta. Tunnistan, että minun pitää vaatia valmennettaviltani jatkossa entistä puhtaampaa laatua. Silloin he tulevat saavuttamaan entistä parempia tuloksia.

You’re not a coach, you’re an entertainer! How’s your show?

Olen pitänyt tätä jokseenkin paikkaansa pitävänä väitteenä jo aikaisemmin, mutta nyt se viimein kolahti suuremmin. Jos valmennettavani tulee treeneihin myöhässä, kyse on show:n huonoudesta, ei ruuhkasta tai valmennettavan laiskuudesta. Kukaan ei mene leffaan myöhässä, suurin osa ei halua edes missata trailereita. Silti sama ihminen menee bodypump-tunnilleen aina myöhässä. Kaikki show:n huonouden vuoksi. Iso osa valmennettavista haluavat viihtyä, jopa enemmän kuin saavuttaa tuloksia. Tulokset tulevat aina olemaan meillä tärkein päämäärä, mutta haluan kehittää ”Lifted show:ta” entisestään. Meillä on aina uskomattoman hauskaa valmennuksiamme tehdessä – haluan, että se meininki tarttuu sinuun jatkossa entistä vahvemmin!

Believe, don’t think.

Tavoitteiden asettaminen on tärkeää ja nykyään myös erittäin yleistä. Tavoitteiden asettamisella ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, jos et todella usko saavuttavasi tavoitteita. Uskominen ei tarkoita ”olisipa kiva, jos onnistuisin” -mentaliteettia, vaan näkemistä itsesi onnistumassa: luottamista ja vakaata tunnetta onnistumisesta. Tällä on suuri ero. Haluan kehittää tässä itseäni. Olen tehnyt paljon työtä tiettyjen tavoitteideni saavuttamiseksi, mielikuvaharjoituksista rankkaan duuniin. Olen myös kuintenkin asettanut tavoitteita, joita olisi ihan kiva saavuttaa. Minun ei tarvitse tehdä sitä enää jatkossa. Jatkossa teen entistä kovemmalla fokuksella ja antaumuksella töitä kohti tavoitteita, joilla on minulle oikeasti väliä.

Martin Rooneyn koulutus oli minulle merkityksellinen. Olen todella tyytyväinen, ettei kyseessä ollut valmennus, jossa treenaamme 8 tuntia per päivä opetellen kauden kuumimpia liikkeitä ja harjoitusvälineitä. Uskon todella, että hän auttoi minua kehittymään paremmaksi valmentajaksi. Kun hän tulee Suomeen uudestaan lunastan varmasti paikkani valmennuksesta, ja suosittelen myös sinua tekemään saman. En tiedä yhtäkään suomalaista valmentajaa, joka pystyy parissa päivässä luomaan samanlaisen kokemuksen valmennettavilleen.

Energisiä ja voitokkaita syyspäiviä!

Taneli, Lifted.fi

Taneli Rantala Lifted

Uusimmat sisällöt:

Asiakastarinat

CASE NEOT: Johtamisen periaatteilla tuetaan yhtenäistä organisaatio- ja johtamiskulttuuria

Organisaatiokulttuuria tukevien johtamisperiaatteiden määrittely yhteisesti sitoutti koko esihenkilökunnan yhtenäiseen johtamismall

Lue
Liftcast #33

Liftcast #33: Yhtenäinen johtaminen ratkaisee │ Rantala & Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka keskustelevat tällä kertaa yhtenäisestä johtamisesta. Jaksossa kuulet miksi ja miten johtaminen yhtenäistetään.

Asiakastarinat

CASE Vantaan Energia: Strategisten johtajuuskyvykkyyksien kehittäminen johtotiimeissä

Vantaan Energia kehitti johtoryhmänsä ja kaikkien johtotiimiensä toimintaa ja strategisia johtamiskyvykkyyksiä Liftedin avustuksella.

Lue
Liftcast #32

Liftcast #32: Tekoälyn hyödyntäminen tietotyössä │ Antti Merilehto

Liftcast-podcastissa puhutaan AI:n eli tekoälyn hyödyntämisestä tietotyössä. Studiossa Taneli Rantalan seurassa Antti Merilehto.

Asiakastarinat

CASE FiMVO: Hyvin toimivasta tiimistä huipputiimiksi pitkäjänteisellä valmennuksella

Pitkäjänteinen tiimivalmennus ja coaching tukevat tiimidynamiikkaa, yhteistyötä ja valmiuksia toimia haastavissakin tilanteissa

Lue