Nukutko tarpeeksi? Lue, miten univaje vaikuttaa arkeesi!

Riittävät yöunet ovat yksi terveyden peruspilareista, mutta silti unet ovat kuitenkin monelle se asia, josta nipistetään ensimmäisenä aikaa muihin arjen askareisiin jos tehtävälistat pitenevät ja kiire painostaa arkea. Tästä syntyy helposti univaje ja pahoinvoinnin noidankehä.

Yöunien laadusta ja määrästä saattaa olla vaikeaa huolehtia, sillä etenkin pitkittyneen univajeen aiheuttamia oireita on vaikeaa huomata. Kun energiatasot ovat olleet pidemmän aikaa matalalla, on väsyneeseen oloon saattanut jo tottua.

Jos kuitenkin haluat suoriutua esimerkiksi haastavista työtehtävistä tai saavuttaa hyvät tulokset tärkeästä tentistä, on yöunien laadun vaaliminen ensisijaisen tärkeää. Sen vuoksi mekin olemme nostaneet unenlaadun parantamisen tärkeäksi osaksi valmennuksiamme. Riittävä määrä unta vaihtelee yksilön tarpeiden mukaan, mutta yleisesti voimme sanoa, että nuku vähintään 7–7,5 tuntia yössä. Jos sinulla on urheilullisia tai kehonkoostumukseen liittyviä tavoitteita, nosta minimi kahdeksaan!

Kunnon unien avulla painonhallinta helpottuu ja treenitulokset paranevat

Univaje vaikuttaa ruokahaluasi säätelevien hormonien toimintaan ja siten myös makeanhimoosi. Vaikka pyrkisit pitämään ateriarytmisi tasaisena, tekee väsyneenä mielesi helpommin makeaa. Lisäksi väsymys lisää usein myös stressiä – joka saattaa lisätä tunnesyömistä. Jos siis haluat aloittaa ruokavalioremontin, kannattaa omia nukkumisrutiinejakin tarkastella huolella. Silloin muutokset tukevat toisiaan ja takaavat varmemman onnistumisen.

Unihäiriöistä kärsivä ei pysty treenaamaan täydellä teholla ja painonhallinta vaikeutuu.
Unihäiriöistä kärsivä ei pysty treenaamaan täydellä teholla ja painonhallinta vaikeutuu.

Univaje syö myös treenitehojasi! Koska väsymys vetää energiatasosi matalalle, myös motivaatio treenaamiseen tippuu ja liikkumaan lähteminen tuntuu raskaalta. Kierre on hyvin petollinen, sillä fyysisen rasituksen vähentyeässä päivästä, unenlaatukin kärsii öisin. Jos yrität noudattaa treenikalenteriasi tarkasti väsymyksenkin painaessa ja paikkaat univajetta esimerkiksi runsaalla kahvilla tai treenibuustereilla, alkaa jossain vaiheessa palautuminen hidastua eikä tuloksia näy. Laadukkaiden yöunien korvaajaa ei vain ole! Levänneenä jaksat treenata ja säännöllinen liikunta taas puolestaan parantaa unta ja pitää vireystilaa yllä päivisin tapahtumarikkaan ja täydenkin arjen keskellä.

Unella on suora yhteys muistiin ja työtehoon

työskentely univajeessa on vaikeaa
Työskentely univajeessa on vaikeaa

Tärkeään palaveriin valmistauminen tai tenttiin pänttääminen yömyöhään unien kustannuksella ei ole paras vaihtoehto onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi! Univaje nimittäin huonontaa muistiasi, jonka huomaa aivan arkisissakin asioissa. Unen REM-vaihe on tärkeä luovuuden ja muistamisen kannalta, ja jo yksittäinen huonosti nukuttu yö vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen suorituskykyysi!

Univaje näkyy myös yleisessä olotilassa, minkä jokainen meistä varmasti tunnistaa: lyhyiden yöunien jälkeen et yksinkertaisesti ole parhaimmillasi. Univaje vaikeuttaa päätöksentekoa, nostaa verenpainetta, saa hermot kireälle ja olon alakuloiseksi. Sen vuoksi seuraavan kerran priorisoidessasi kalenterisi tehtäviä, älä karsi tunteja yöunista!

Yöunilla, stressinhallinnalla, terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla on suora yhteys toisiinsa, ja ne tukevat toinen toisiaan vahvasti. Suuria tapamuutoksia on kuitenkin haastavaa tehdä niin, että ne jäävät pysyväksi osaksi arkeamme.

Poista unihäiriöt ja univaje Coach Jukan vinkeillä!

Katso alla olevasta videosta Liftedn valmentajan Jukan iltarutiinit ja ota niistä parhaat palat käyttöösi itsellesi. Tällä tavoin voit helposti parantaa unenlaatuasi ja poistaa unihäiriöitä.

Uusimmat sisällöt:

Johtaminen

Johtamislupaus: Minä lupaan olla hyvä johtaja – kautta kiven ja kannon

Johtamisen periaatteet ja johtamislupaukset toteuttavat arvoja ja strategiaa käytännön johtamistyössä. Periaatteet mahdollistavat jaetun ja yhdessä hyväksytyn ymmärryksen hyvästä organisaatiolle sopivasta johtamisesta.

Lue
Liftcast #20

Liftcast #20: Tehokkaat johtamislupaukset │ Susa Nikula

Kuuntele miten yritys voi kehittää ja yhtenäistää johtamistaan tehokkaasti johtamislupauksien avulla. Äänessä Susa Nikula ja Taneli Rantala.

Johtaminen

Johtamisen TOP 3 syksyllä 2023

Tämän syksyn johtamispuheet liittyvät vahvasti toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin: muutosneuvotteluihin, suorituksen johtamiseen ja johtoryhmän uudistumistarpeisiin.

Lue
Johtaminen

Miten edesauttaa sujuvaa siirtymää asiantuntijasta esihenkilöksi?

Monesti kuulee sanottavan, että hyvä asiantuntija hukataan, kun tarjotaan hänelle esihenkilöpestiä. Onneksi tilanne ei ole näin mustavalkoinen todellisessa elämässä. Harva meistä aloittaa työuraansa suoraan esihenkilötehtävissä. Useiden esihenkilöiden kokemustausta on nimenomaan erilaisista asiantuntijatehtävistä. Tähän siirtymään kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota työyhteisöissä, sillä hyvä ihmisten johtaminen on hyvinvoivan ja tuloksellisen työyhteisön perusta.

Lue
Liftcast #19

Liftcast #19: Asiantuntijasta esihenkilöksi TOP10 │ Taneli Rantala & Jukka Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka listaavat tällä kertaa 10 parasta vinkkiään onnistuneeseen muutokseen asiantuntijasta esihenkilöksi.