Nukutko tarpeeksi? Lue, miten univaje vaikuttaa arkeesi!

Riittävät yöunet ovat yksi terveyden peruspilareista, mutta silti unet ovat kuitenkin monelle se asia, josta nipistetään ensimmäisenä aikaa muihin arjen askareisiin jos tehtävälistat pitenevät ja kiire painostaa arkea. Tästä syntyy helposti univaje ja pahoinvoinnin noidankehä.

Yöunien laadusta ja määrästä saattaa olla vaikeaa huolehtia, sillä etenkin pitkittyneen univajeen aiheuttamia oireita on vaikeaa huomata. Kun energiatasot ovat olleet pidemmän aikaa matalalla, on väsyneeseen oloon saattanut jo tottua.

Jos kuitenkin haluat suoriutua esimerkiksi haastavista työtehtävistä tai saavuttaa hyvät tulokset tärkeästä tentistä, on yöunien laadun vaaliminen ensisijaisen tärkeää. Sen vuoksi mekin olemme nostaneet unenlaadun parantamisen tärkeäksi osaksi valmennuksiamme. Riittävä määrä unta vaihtelee yksilön tarpeiden mukaan, mutta yleisesti voimme sanoa, että nuku vähintään 7–7,5 tuntia yössä. Jos sinulla on urheilullisia tai kehonkoostumukseen liittyviä tavoitteita, nosta minimi kahdeksaan!

Kunnon unien avulla painonhallinta helpottuu ja treenitulokset paranevat

Univaje vaikuttaa ruokahaluasi säätelevien hormonien toimintaan ja siten myös makeanhimoosi. Vaikka pyrkisit pitämään ateriarytmisi tasaisena, tekee väsyneenä mielesi helpommin makeaa. Lisäksi väsymys lisää usein myös stressiä – joka saattaa lisätä tunnesyömistä. Jos siis haluat aloittaa ruokavalioremontin, kannattaa omia nukkumisrutiinejakin tarkastella huolella. Silloin muutokset tukevat toisiaan ja takaavat varmemman onnistumisen.

Unihäiriöistä kärsivä ei pysty treenaamaan täydellä teholla ja painonhallinta vaikeutuu.

Univaje syö myös treenitehojasi! Koska väsymys vetää energiatasosi matalalle, myös motivaatio treenaamiseen tippuu ja liikkumaan lähteminen tuntuu raskaalta. Kierre on hyvin petollinen, sillä fyysisen rasituksen vähentyeässä päivästä, unenlaatukin kärsii öisin. Jos yrität noudattaa treenikalenteriasi tarkasti väsymyksenkin painaessa ja paikkaat univajetta esimerkiksi runsaalla kahvilla tai treenibuustereilla, alkaa jossain vaiheessa palautuminen hidastua eikä tuloksia näy. Laadukkaiden yöunien korvaajaa ei vain ole! Levänneenä jaksat treenata ja säännöllinen liikunta taas puolestaan parantaa unta ja pitää vireystilaa yllä päivisin tapahtumarikkaan ja täydenkin arjen keskellä.

Unella on suora yhteys muistiin ja työtehoon

työskentely univajeessa on vaikeaa
Työskentely univajeessa on vaikeaa

Tärkeään palaveriin valmistauminen tai tenttiin pänttääminen yömyöhään unien kustannuksella ei ole paras vaihtoehto onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi! Univaje nimittäin huonontaa muistiasi, jonka huomaa aivan arkisissakin asioissa. Unen REM-vaihe on tärkeä luovuuden ja muistamisen kannalta, ja jo yksittäinen huonosti nukuttu yö vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen suorituskykyysi!

Univaje näkyy myös yleisessä olotilassa, minkä jokainen meistä varmasti tunnistaa: lyhyiden yöunien jälkeen et yksinkertaisesti ole parhaimmillasi. Univaje vaikeuttaa päätöksentekoa, nostaa verenpainetta, saa hermot kireälle ja olon alakuloiseksi. Sen vuoksi seuraavan kerran priorisoidessasi kalenterisi tehtäviä, älä karsi tunteja yöunista!

Yöunilla, stressinhallinnalla, terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla on suora yhteys toisiinsa, ja ne tukevat toinen toisiaan vahvasti. Suuria tapamuutoksia on kuitenkin haastavaa tehdä niin, että ne jäävät pysyväksi osaksi arkeamme.

Poista unihäiriöt ja univaje Coach Jukan vinkeillä!

Katso alla olevasta videosta Liftedn valmentajan Jukan iltarutiinit ja ota niistä parhaat palat käyttöösi itsellesi. Tällä tavoin voit helposti parantaa unenlaatuasi ja poistaa unihäiriöitä.

Uusimmat sisällöt:

Asiakastarinat

Case Roima Intelligence: Valmennuksella käytännön työkaluja itsensä johtamiseen

Roiman itsensä johtamisen valmennuksessa tuettiin työyhteisön onnistumista kasvavassa globaalissa projektiorganisaatiossa

Lue
Liftcast #28

Liftcast #28: State of leadership in Finland │ Nick Vertigans & David Goddard

In this Liftcast episode, we explore leadership in Finland, delving into characteristics, challenges, and strengths of Finnish leaders.

Asiakastarinat

CASE Pirkanmaan Jätehuolto: Työyhteisötaitojen valmennusta koko henkilöstölle kiertotalouden edelläkävijäyrityksessä

Koko Pirkanmaan Jätehuollon henkilöstö osallistui Liftedin toteuttamaan työyhteisötaitojen valmennukseen

Lue
Liftcast #27

Liftcast #27: Menestyvä yritys sijoittajan silmin │ Jyri Engeström

Liftcast-studiossa Jyri Engeström kertoo menestyvän yrityksen toimintatavoista ja piirteistä sijoittajan silmin.

Asiakastarinat

CASE Metsähallitus: Monimuotoisella valmennuksella lisäoppeja ja työkaluja esihenkilöiden arkeen

Lifted vakuutti sillä, että asiakasta kuunneltiin ja käytiin aitoa vuoropuhelua tarpeiden huomioimiseksi Metsähallituksen esihenkilövalmennuksen suunnittelussa.

Lue