Toista kertaa järjestetyissä Unen SM -kisoissa etsittiin Suomen laadukkainta unta – mestarin uni oli huipputasoa

Unen SM 2018, mediatiedote
6.4.2018, julkaisuvapaa heti

Viime yönä järjestetyn Unen SM -kilpailun voittajaksi kruunattiin Dani Nukarinen. Suomen parhaimman nukkujan unesta jopa 91 prosenttia oli palauttavaa.

Leikkimielisessä nukkumiskilpailussa yhdeksän kilpailijaa haastoivat toisensa nukkumalla. Kilpailijat viettivät yönsä Radisson Blu Seaside -hotellin identtisissä huoneissa ja heille kiinnitettiin rintaan Firstbeat-mittarit, joilla tutkitaan sykkeen vaihteluväliä yön aikana. Aikaa nukkumiseen oli kahdeksan tuntia.

“Ihan OK:sti levännyt olo!” kommentoi tuore suomenmestari tunnelmiaan. “Odotin ehkä vieläkin parempaa tulosta, sillä olen seurannut unenlaatuani aktiivisesti älypuhelinsovelluksella reilun vuoden ajan.”

Uni on kiireiselle startup-yrityksen tiiminvetäjälle tärkeää, sillä ilman hyviä yöunia ei töistäkään tulisi mitään. “Menen yleensä ennen kymmentä sänkyyn. Aamuisin herään klo 6.30, joten 8,5 tuntia kun saa yön aikana unta, niin se riittää”, Nukarinen sanoo.

Kisassa mukana olleen biohakkeri Teemu Arinan unesta 15 prosenttia oli palauttavaa. Arina on tullut tunnetuksi teoksestaan Biohakkerin käsikirja.

“Kävin vain muutamaa tuntia ennen kilpailua saunassa ja avannossa, ja tulin vasta jälkeenpäin miettineeksi, miten ne vaikuttavat hermostoon ja sen palautumiseen. Viimeöinen syvän unen määrä oli omien mittausteni mukaan parasta kuukauteen, mutta leposyke oli koholla ja hermoston palautuminen jäi vajaaksi. Taisi tulla itse sabotoitua oma suoritukseni”, kommentoi Arina pilke silmäkulmassaan.

Unenlaatuun vaikuttavat elintavat ja olosuhteet

Tänä vuonna kilpailussa korostui unenlaadun merkitys työhyvinvointiin. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston tekemän Väsykyselyn mukaan nukkumiseen käytetyn ajan määrä on vähentynyt reilusti. Laadukas uni voi siis mahdollistaa suomalaisille kilpailuetua globaaleilla markkinoilla, sillä ihmiset työskentelevät virkeinä todistetusti tehokkaammin.

“Meillä jokaisella on aktiivinen rooli unenlaatumme ja siten elämänlaatumme parantamisessa. Tämä on Unen SM-kilpailujen ydinajatus!” sanoo kisajärjestäjänä toimivan Liftedin toimitusjohtaja Taneli Rantala.

Yksi suurimmista syistä unenlaadun huonontumiselle on unen arvostuksen väheneminen. Kiireisessä arjessa aikaa pihistetään yleensä nukkumisesta. Toinen iso ongelma on sininen valo, jolle lähes jokainen altistuu tuijottaessaan älypuhelimensa näyttöä.

Laadukasta unta kuitenkin voi – ja kannattaa – tavoitella. “Muutokset voi aloittaa pienestä: rauhoittua iltaisin ja laskea puhelimen kädestä. Lisäksi unirytmi on tärkeä. Nukkumisympäristöön voi myös vaikuttaa laskemalla makuuhuoneen lämpötilaa ja vähentämällä stimulantteja, kuten kahvia, ennen nukkumaanmenoa”, ohjeistaa Rantala.

Lisätietoja:
Taneli Rantala, taneli@lifted.fi, +358 50 5498623
Mikko Rindell, mikko@lifted.fi, +358 45 77102181

Tiedotus:
Saara Jansson, saara.jansson@parcero.fi, +358 400 754 654

Kuvapankki:
https://drive.google.com/drive/folders/1NFedAgh9TYzaj5q9NhQ9WJoZ_x6X1xDi?usp=sharing

Lataa tutkimusraportti

Uusimmat sisällöt:

Johtaminen

Johtamislupaus: Minä lupaan olla hyvä johtaja – kautta kiven ja kannon

Johtamisen periaatteet ja johtamislupaukset toteuttavat arvoja ja strategiaa käytännön johtamistyössä. Periaatteet mahdollistavat jaetun ja yhdessä hyväksytyn ymmärryksen hyvästä organisaatiolle sopivasta johtamisesta.

Lue
Liftcast #20

Liftcast #20: Tehokkaat johtamislupaukset │ Susa Nikula

Kuuntele miten yritys voi kehittää ja yhtenäistää johtamistaan tehokkaasti johtamislupauksien avulla. Äänessä Susa Nikula ja Taneli Rantala.

Johtaminen

Johtamisen TOP 3 syksyllä 2023

Tämän syksyn johtamispuheet liittyvät vahvasti toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin: muutosneuvotteluihin, suorituksen johtamiseen ja johtoryhmän uudistumistarpeisiin.

Lue
Johtaminen

Miten edesauttaa sujuvaa siirtymää asiantuntijasta esihenkilöksi?

Monesti kuulee sanottavan, että hyvä asiantuntija hukataan, kun tarjotaan hänelle esihenkilöpestiä. Onneksi tilanne ei ole näin mustavalkoinen todellisessa elämässä. Harva meistä aloittaa työuraansa suoraan esihenkilötehtävissä. Useiden esihenkilöiden kokemustausta on nimenomaan erilaisista asiantuntijatehtävistä. Tähän siirtymään kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota työyhteisöissä, sillä hyvä ihmisten johtaminen on hyvinvoivan ja tuloksellisen työyhteisön perusta.

Lue
Liftcast #19

Liftcast #19: Asiantuntijasta esihenkilöksi TOP10 │ Taneli Rantala & Jukka Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka listaavat tällä kertaa 10 parasta vinkkiään onnistuneeseen muutokseen asiantuntijasta esihenkilöksi.