Toista kertaa järjestetyissä Unen SM -kisoissa etsittiin Suomen laadukkainta unta – mestarin uni oli huipputasoa

Unen SM 2018, mediatiedote
6.4.2018, julkaisuvapaa heti

Viime yönä järjestetyn Unen SM -kilpailun voittajaksi kruunattiin Dani Nukarinen. Suomen parhaimman nukkujan unesta jopa 91 prosenttia oli palauttavaa.

Leikkimielisessä nukkumiskilpailussa yhdeksän kilpailijaa haastoivat toisensa nukkumalla. Kilpailijat viettivät yönsä Radisson Blu Seaside -hotellin identtisissä huoneissa ja heille kiinnitettiin rintaan Firstbeat-mittarit, joilla tutkitaan sykkeen vaihteluväliä yön aikana. Aikaa nukkumiseen oli kahdeksan tuntia.

“Ihan OK:sti levännyt olo!” kommentoi tuore suomenmestari tunnelmiaan. “Odotin ehkä vieläkin parempaa tulosta, sillä olen seurannut unenlaatuani aktiivisesti älypuhelinsovelluksella reilun vuoden ajan.”

Uni on kiireiselle startup-yrityksen tiiminvetäjälle tärkeää, sillä ilman hyviä yöunia ei töistäkään tulisi mitään. “Menen yleensä ennen kymmentä sänkyyn. Aamuisin herään klo 6.30, joten 8,5 tuntia kun saa yön aikana unta, niin se riittää”, Nukarinen sanoo.

Kisassa mukana olleen biohakkeri Teemu Arinan unesta 15 prosenttia oli palauttavaa. Arina on tullut tunnetuksi teoksestaan Biohakkerin käsikirja.

“Kävin vain muutamaa tuntia ennen kilpailua saunassa ja avannossa, ja tulin vasta jälkeenpäin miettineeksi, miten ne vaikuttavat hermostoon ja sen palautumiseen. Viimeöinen syvän unen määrä oli omien mittausteni mukaan parasta kuukauteen, mutta leposyke oli koholla ja hermoston palautuminen jäi vajaaksi. Taisi tulla itse sabotoitua oma suoritukseni”, kommentoi Arina pilke silmäkulmassaan.

Unenlaatuun vaikuttavat elintavat ja olosuhteet

Tänä vuonna kilpailussa korostui unenlaadun merkitys työhyvinvointiin. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston tekemän Väsykyselyn mukaan nukkumiseen käytetyn ajan määrä on vähentynyt reilusti. Laadukas uni voi siis mahdollistaa suomalaisille kilpailuetua globaaleilla markkinoilla, sillä ihmiset työskentelevät virkeinä todistetusti tehokkaammin.

“Meillä jokaisella on aktiivinen rooli unenlaatumme ja siten elämänlaatumme parantamisessa. Tämä on Unen SM-kilpailujen ydinajatus!” sanoo kisajärjestäjänä toimivan Liftedin toimitusjohtaja Taneli Rantala.

Yksi suurimmista syistä unenlaadun huonontumiselle on unen arvostuksen väheneminen. Kiireisessä arjessa aikaa pihistetään yleensä nukkumisesta. Toinen iso ongelma on sininen valo, jolle lähes jokainen altistuu tuijottaessaan älypuhelimensa näyttöä.

Laadukasta unta kuitenkin voi – ja kannattaa – tavoitella. “Muutokset voi aloittaa pienestä: rauhoittua iltaisin ja laskea puhelimen kädestä. Lisäksi unirytmi on tärkeä. Nukkumisympäristöön voi myös vaikuttaa laskemalla makuuhuoneen lämpötilaa ja vähentämällä stimulantteja, kuten kahvia, ennen nukkumaanmenoa”, ohjeistaa Rantala.

Lisätietoja:
Taneli Rantala, taneli@lifted.fi, +358 50 5498623
Mikko Rindell, mikko@lifted.fi, +358 45 77102181

Tiedotus:
Saara Jansson, saara.jansson@parcero.fi, +358 400 754 654

Kuvapankki:
https://drive.google.com/drive/folders/1NFedAgh9TYzaj5q9NhQ9WJoZ_x6X1xDi?usp=sharing

Lataa tutkimusraportti

Uusimmat sisällöt:

Liftcast #25

Liftcast #25: Strategiasta teoiksi OKR:llä │ Henri Sora

Miten OKR-mallia voisi hyödyntää optimaalisesti vieden strategian teoiksi? Aiheesta tuoreessa Liftcastissa keskustelemassa Henri Sora.

Johtaminen

Lifted Roundtable: teemana johtoryhmän uudistuminen

Strategian päivitys, muutokset toiminnassa ja toimintaympäristössä, organisaatio- ja johtamiskulttuurin kehittäminen tai johtoryhmän kokoonpanon muuttuminen ovat tyypillisiä murroskohtia, joissa johtoryhmän on harkittava oman työskentely- ja johtamismallinsa kehitystarpeita.

Lue
Asiakastarinat

Case ABO Wind: Uusiutuvan energian edelläkävijäyritys panostaa valmentavaan johtamiseen

ABO Wind haluaa tukea valmentavalla johtamisella asiantuntijoiden itseohjautuvuutta ja jatkuvaa kehittymistä.

Lue
Johtaminen

Henkilö- ja tiimiarvioinnit – valitse oikea menetelmä ja hyödynnä tuloksia tehokkaasti

Henkilö- ja tiimiarviointien hyödyntämiseksi työelämässä tarvitaan syy, tavoite ja toimenpiteet: miksi teemme arvioinnin, mitä ja miten haluamme saada sillä aikaiseksi?

Lue
Johtaminen

Johtoryhmäopas ja johtoryhmän itsearviointi käyttöösi!

Käytännönläheinen johtoryhmäoppaamme kuvaa johtoryhmätyöskentelyn eri osa-alueita sekä tyypillisiä kehityskohteita. Konkreettiset menetelmät ja mallit ovat käytettävissä suoraan johtoryhmän toiminnan kehittämiseen.

Lue