Asiakastarinat

Case Norsepower: Voimakkaasti kasvava edelläkävijäyritys panostaa johtamisen yhtenäistämiseen ja kehittämiseen

Norsepower on oman alansa edelläkävijäyritys, joka suunnittelee ja valmistaa roottoripurjeita laivoihin. Roottoripurjeet ovat laivan kannelle asennettavia komposiittimateriaalista tehtyjä sylintereitä, joita pyöritetään sähkömoottoreilla. Roottoreiden avulla hyödynnetään työntövoimaa synnyttävää, tuulen avulla aikaansaatua paine-eroilmiötä. Tämän ansiosta laivojen potkuritehoa voidaan pienentää ja näin ollen vähentää polttoaineen käyttöä ja siten myös hiilidioksidipäästöjä. Roottoripurjeita voidaan asentaa jo käytössä oleviin aluksiin ja enenevässä määrin myös uusia laivoja suunnitellaan siten, että niissä voidaan hyödyntää roottoripurjeita.

Norsepower on kasvanut voimakkaasti. Kasvun myötä nähtiin tarpeelliseksi hakea yhtenäistä näkemystä johtamisesta, sillä esihenkilöiden määrä on lisääntynyt organisaation laajentuessa. Lisäksi esihenkilöiden johtamiskokemuksessa on huomattavaa vaihtelua pitkään johtotehtävissä toimineista esihenkilöuransa alussa oleviin henkilöihin.

Globaalisti toimivan yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja tehdas puolestaan Kiinassa. Johtamiskulttuurin haettiin myös kansainvälisellä tasolla yhtenäisyyttä, joten molemmissa maissa toimiva johto ja esihenkilöt osallistuivat valmennukseen.

Valmennuksen tavoitteiksi asetettiin:

  • yhteisen ymmärryksen kasvattaminen valittuihin arvoihin perustuvasta johtamisesta
  • tavoitellun johtamiskulttuurin avaaminen johtamisperiaatteiksi
  • johtamisperiaatteiden omaksumisen ja käytäntöön viemisen tukeminen

Johtamisfilosofiana ihmisten, liiketoiminnan ja tulevaisuuden tasapaino

Valmennushankkeen viitekehyksenä käytettiin Norsepowerin toimitusjohtaja Heikki Pöntysen johtamisfilosofiaa, joka perustuu johtamisen kolmeen osa-alueeseen: liiketoiminta, ihmiset ja tulevaisuus. Nämä osa-alueet muodostavat johtamisen kolmion, jossa kärkien tulee olla tasapainossa.

Norsepowerin Chief Customer Operations Officer (CCOO) Jukka Kuuskosken mukaan valmennus suunniteltiin ja toteutettiin hyvin huomioiden yrityksen tilanteet ja tarpeet: ”Valmentaja hyödynsi mainiosti toimitusjohtajan pohjustamaa johtamisfilosofiaa valmennuksen runkona, johtamisen kolmio säilyi punaisena lankana läpi koko projektin.”

Valmennuksen etenemistä arvioitiin ja suunniteltiin työpajojen välillä pidettävissä ohjausryhmän kokouksissa. ”Valmentajan ammattimaisuus näkyi toisaalta rutiinien varmuudessa ja toisaalta kyvyssä räätälöidä valmennusta hankkeen edetessä. Hän huomioi hyvin erilaiset tilanteet valmennuksessa ja antoi tilaa keskustelulle tarpeen mukaan”, kertoo Jukka.

Yhteistyön ja vuorovaikutuksen merkitystä ei voi korostaa liikaa

Valmennus tuotti useita oivalluksia. Kommunikaation ja tiedon jakamisen merkitys esihenkilötyössä avautui entistä selkeämmin. ”Kaiken kokoisissa organisaatiossa osataan siiloutua eikä välttämättä ymmärretä yhteistyön merkitystä ja arvoa”, toteaa Jukka ja jatkaa: ”Esimerkiksi palavereita saatetaan pitää paljonkin, mutta pohditaanko aidosti sitä, kuinka tehokkaita ja laadukkaita ne ovat käytännössä tiedon jakamisen ja yhteistyön kannalta.”

Ymmärrys esihenkilöroolista ja siitä, kuinka siinä edellytetään ihmisten kokonaisvaltaista huomioimista, lisääntyi valmennuksen aikana. Norsepowerissa valmennus nähdään eräänlaisena lähtökohtana esihenkilötyön kehittämiselle. Ihmisten erilaisuuden huomioiminen on eräs johtamisen kulmakivistä, jossa jokainen esihenkilö voi kehittyä ja oppia uutta. Esihenkilöitä kannustetaan myös entistä enemmän hakemaan vertaistukea.

johtamismalli opas

Arvoja ja johtamisen teemoja käsitellään aktiivisesti

Norsepowerissa ryhdyttiin järjestämään valmennusprojektin jälkeen ”leadership update” -johtamissessioita, joissa käydään läpi erilaisia johtamiseen liittyviä teemoja. Jokainen voi tuoda myös omia aiheitaan käsiteltäväksi yhteiseen keskusteluun.

Yhteisiä arvoja vahvistetaan kuukausittaisissa henkilöstön ”staff update” -tilaisuuksissa, joissa arvioidaan mm. arvojen toteutumista esimerkkien valossa.

Kaiken kaikkiaan Jukka uskoo, että valmennuksen avulla päästiin eteenpäin johtamisen yhtenäistämisessä tavoitteiden mukaisesti. Toki esimerkiksi Suomen ja Kiinan väliset kulttuurierot ovat merkittäviä ja näkyvät mm. organisaatioiden hierarkisuudessa. ”Panostamme Kiinassa oma-aloitteisuuden lisäämiseen ja asioiden vastuuttamiseen kaikille organisaation jäsenille. Esimerkiksi työturvallisuuteen ja laatuun liittyvät asiat ovat jokaisen vastuulla”, kertoo Jukka.

Tällä hetkellä Norsepowerissa eletään kasvupolun ”sulatteluaikaa”, jolloin on hyvä panostaa johtamisen ja organisaatiokulttuurin kehittämiseen. Seuraava kasvuvaihe on kuitenkin jo pian edessä, sillä markkinapotentiaalia on runsain mitoin tarjolla roottoripurjeiden edelläkävijäyritykselle.

Kuvalähteet: Norsepower


Lue lisää yhteistyötarinoitamme täältä tai tutustu valmennuksiimme palvelusivuiltamme. Tarvitsetteko asiantuntevaa kumppania kasvuun, muutokseen tai haastavaan tilanteeseen? Sparrailemme mielellämme kanssanne. Ota yhteyttä Jukkaan, niin jutellaan lisää!

Jukka Joutsiniemi
Co-founder
Työyhteisöjen kehittäjä

+358 44 271 1487

Tai varaa aika suoraan kalenteristani
ilmaiselle sparraukselle tästä

 
 

Lue myös:

Asiakastarinat

Case DLA Piper: Yhteisistä johtamisen periaatteista johtamisteoiksi

DLA Piper on yli 40 maassa toimiva asianajotoimisto, joka on keskittynyt liiketoimintajuridiikkaan. Suomessa yhtiö on toiminut vuodesta 2016. Palvelut kattavat yrityksen elinkaaren perustamisesta aina vapaaehtoiseen selvitystilaan ja uudelleenjärjestelyyn. DLA Piper Finland Oy:n palveluksessa on yli 80 henkilöä.

Lue
Asiakastarinat

CASE NEOT: Johtamisen periaatteilla tuetaan yhtenäistä organisaatio- ja johtamiskulttuuria

Organisaatiokulttuuria tukevien johtamisperiaatteiden määrittely yhteisesti sitoutti koko esihenkilökunnan yhtenäiseen johtamismall

Lue
Asiakastarinat

CASE Turku Energia: Yhdessä määritellyt johtamislupaukset tukevat laadukasta, yhtenäistä johtamismallia

Turku Energia loi Liftedin avustuksella koko konsernin johtamislupaukset strategiaa, arvoja ja tavoiteltua johtamismallia tukevaksi.

Lue
Asiakastarinat

CASE United Bankers: Yhteinen ymmärrys hyvästä johtamisesta mahdollistaa entistä parempaa johtamisen laatua ja johtamiskokemusta

United Bankers vahvisti valmennuksessamme esihenkilöiden yhteistä ymmärrystä hyvästä johtamisesta ja saavutti paremman johtamisen laadun.

Lue

Uusimmat sisällöt:

Johtaminen

Mitä on muutosjohtaminen nykypäivänä?

Moderni muutosjohtaminen on muutoksessa johtamista, jossa tarvitaan erilaisia johtamiskyvykkyyksiä. Näin muutosjohtaminen on muuttunut.

Lue
Liftcast #43

Liftcast #43: Kasvun teesit ja Suomen tulevaisuus │ Heli Hytönen

Liftcastissä Taneli Rantala ja Kasvuryhmän tj Heli Hytönen keskustelevat Kasvuryhmän tuoreesta tutkimusraportista Suo, kuokka ja kasvu.

Johtaminen

Mikä on johtoryhmän tehtävä?

Johtoryhmän tehtävän määrittely ja ymmärtäminen on kriittisen tärkeää. Johtoryhmällä on selkeitä tehtäviä, jotka listaamme artikkelissa.

Lue
Liftcast #42

Liftcast #42: Oppimisen kulttuurin rakentaminen │ Mertzi Bergman

Mikä on oppimisen kulttuurin merkitys sekä arvo yrityksille ja kuinka oppimisen kulttuuri rakennetaan? Liftcast-studiossa Mertzi Bergman.

Asiakastarinat

Case Norsepower: Voimakkaasti kasvava edelläkävijäyritys panostaa johtamisen yhtenäistämiseen ja kehittämiseen

Norsepowerin voimakkaan kasvun ja esihenkilöiden määrän lisääntymisen myötä nähtiin tarpeelliseksi yhtenäistää ja kehittää johtamista.

Lue