Hyötyliikunta osaksi arkea – 10 vinkkiä viisaampaan liikkumiseen

Hyötyliikunta on monesti laiminlyöty osa liikkumista. Monet jopa urheilulliset ihmiset pitävät sitä vähän turhana – virheellisesti. Yleisellä aktiivisuustasolla, eli kaikella päivän aikana tapahtuvalla liikkumisella, on merkittävä vaikutus hyvinvointiin, sillä mitä aktiivisempi olet, sitä positiivisemmin vaikutat kehoosi ja mieleesi. 

Ihmisen keho on evoluution kuluessa tottunut monipuoliseen liikkeeseen. Aktiivisuudella ja arkisella liikkeellä on merkittäviä positiivisia vaikutuksia, jotka jokaisen tulisi pyrkiä sisällyttämään omaan elämäntapaansa. Arkiliikunnan terveysvaikutukset ovat kattavat, sillä se kiihdyttää aineenvaihduntaa, parantaa verenkiertoa, vetreyttää niveliä ja lihaksia ja edistää hapen kulkeutumista aivoihin.

Nykyaikainen paikallaan istumisen ja olemisen kulttuuri yhdistettynä monesti yksitoikkoiseen treenaamiseen ei itsessään riitä pitämään meitä hyvässä kunnossa. Totuus on, ettei edes päivittäinen puolentoista tunnin spinning-, kuntosali- tai joogatreeni pysty mitätöimään istualtaan tehdyn työn negatiivisia vaikutuksia – etenkään silloin, jos istuminen venyy yli kahdeksantuntiseksi maratoniksi.

Kun tähän lisätään vielä autoilu paikasta toiseen, sohvalla makoilu ja jopa kolmasosan vuorokaudesta vievät yöunet, on helppo ymmärtää, että keho ja mieli kärsivät. Pidä siis kehosi liikkeessä, ja mielellään mahdollisimman monipuolisesti! Näin optimoit omaa hyvinvointiasi ja suorituskykyäsi, ja autat itseäsi olemaan parhaimmillasi joka päivä.

Pysy liikkeessä myös treenien välissä – 10 vinkkiä viisaampaan liikkumiseen

1. Suosi portaita

Missä tahansa liikutkin, suosi portaita. Vaikka kuinka houkuttelevalta ajatus hissistä tai rullaportaista tuntuisikin, Suomen kesäkeleillä varsinkin, suuntaa visusti katseesi– ja askeleesi – kohti portaita. Sähköposteihin ehdit vastaamaan myöhemminkin, eikä some katoa mihinkään. Sen sijaan kroppa kiittää, sillä suuret lihakset, kuten pakara- ja reisilihakset, ovat töissä, hapenottokyky paranee ja energiatkin nousevat kattoon.

Onko käsissäsi laukkuja ja ostoskasseja? Hyvä! Sitä paremman treenin saat.

2. Jätä auto kotiin

Sen sijaan, että kurvaisit autolla töihin, kauppaan tai asioille, kävele tai pyöräile. Auton kotiin jättäminen on eduksi paitsi itsellesi myös ympäristölle. Kävele aina kun se vain on mahdollista. Ihanteellinen päivittäinen askelmäärä on 10 000 askelta.

Ellei autoilun tai julkisten kulkuneuvojen välttäminen ole kokonaan mahdollista, on auton pysäköiminen hieman kauemmas tai julkisista kulkuvälineistä poistuminen paria tai edes yhtä pysäkkiä aiemmin hyvä tapa lisätä hyötyliikuntaa.

3. Nauti kodin askareista

Kyllästyttääkö jatkuva kodin siivoaminen? Kodin askareissa piilee loistava mahdollisuus hyötyliikunnan lisäämiseen arjessa. Oli kyseessä sitten imurointi tai ikkunoiden pesu, maton piiskaus tai pölyjen pyyhkiminen, kodin askareet ovat hyötyliikuntanäkökulmasta erittäin tervetullutta “pakollista” tekemistä. Tehtävä mikä tehtävä, joten mikset laittaisi musiikkia soimaan ja ottaisi siivouksesta kaikkea iloa irti – treeniä myöten?!

4. Vietä aikaa luonnossa

Puutarha- ja pihatyöt ovat loistavaa hyötyliikuntaa – oli kyse sitten kukkapenkkien istutuksesta, nurmikon leikkaamisesta lehtien haravoinnista tai halkojen hakkuusta. Marja- tai sienimetsään lähteminen on parhaimmillaan hyväksi paitsi terveydelle myös kukkarolle, sillä saat pakkasen täyteen Pohjolan superfoodeja, joista riittää hyvää mieltä ja makua pitkälle talveen. Myös talvinen lumenluonti, tietenkin oikealla tekniikalla, on erittäin tervetullutta hyötyliikuntaa.

5. Leiki lasten kanssa

Lasten kanssa leikkiessä tulee helposti liikuttua yllättävänkin paljon. Erilaiset pihapelit haastavat liikkumaan ja vieläpä lapsenomaisesti, eli hyppimään tasajalkaa, loikkimaan kiveltä kivelle, konttaamaan… Lasten kanssa touhuaminen on parhaimmillaan sekä kehonpaino- että liikkuvuustreeniä, ja bonuksena vielä mindfulness-harjoituskin – olemista tässä ja nyt.

6. Korvaa kirja äänikirjalla tai podcastilla

Me Liftedillä olemme ikuisia itsemme kehittäjiä, joten kannustamme ehdottomasti lukemiseen. Mikäli kirja kutsuu, mitä jos ottaisitkin kuunteluun äänikirjan? Silloin voit sohvalla löhöämisen sijaan lähteä vaikkapa lenkille tai ulos pyöräilemään? Myös podcastit, kuten oma Yksi Hyvinvointi -podcastimme, ovat loistava keino kehittää itseään liikkumisen lomassa. Lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla – mikäs sen parempaa!

7. Seiso työpöydän ääressä

Ihmisen keho on tehty liikkumaan. Siksi, jos se vain on mahdollista, suosittelemmekin seisomaan työpöydän ääressä. Energiankulutus seistessä on puolet korkeampi kuin istuessa. Jos ei seisominen kuitenkaan ole mahdollista, varmista, että käyt jaloittelemassa vähintään kerran tunnissa. Niin pysyy mieli ja keho virkeänä!

8. Pidä taukoja

Jos huomaat istuneesi (tai seisseesi) samassa asennossa jo pidemmän aikaa, pidä parin minuutin tauko ja liiku. Jo minuutin pituinen taukojumppa saa veren kiertämään ja nostaa vireystasoasi. Ennaltaehkäiset samalla staattisista ja epäergonomisista työasennoista aiheutuvia lihaskireyttä ja -jumeja.

Ihmettelevätkö työkaverisi mitä teet? Ota heidätkin mukaan!

9. Ota käyttöön kävelypalaverit

Sen sijaan, että istahtaisit kollegoidesi kanssa pöydän ääreen palaveeraamaan, yhdistäkää palaveri happihyppelyyn. Jo pelkkä korttelinkin kiertäminen virkistyttää: pääset pois koneen äärestä ja ulos raittiiseen ilmaan, ja saat uusia vaikutteita. Ajatus kulkee kävelypalaverin jälkeen taatusti kaikin puolin paremmin.

10. Välitä viestit kasvotusten sähköpostittelun sijaan

Oletko lähettämässä sähköpostia kollegallesi? Jos asiasi on sellainen, että sen voisi välittää myös kasvotusten, ota tauko työpisteeltäsi ja käy välittämässä viesti työkaverille kasvotusten. Kuten jo aiemmin sanottu, säännöllisten taukojen pitäminen pitää kehon vetreänä ja mielen virkeänä.

Kuten valmennuksissamme toteamme, uusien tapojen muodostaminen vie aikaa. Pienin muutosaskelin on kuitenkin mahdollista saada aikaan suuriakin muutoksia – kunhan niitä lähtee tavoittelemaan pitkäjänteisesti ja kärsivällisyydellä. Pyrkimällä tuomaan päivittäiseen elämääsi lisää hyviä tapoja, saatat pian huomata, kuinka huonot tavat putoavat pois kuin vaivihkaa.

Uusimmat sisällöt:

Asiakastarinat

Case MTK: Itsensä johtamisen kyvykkyyttä ja onnistumisia haastavissa tilanteissa

MTK:n Maatalousyrittämisen asiantuntijat saivat Liftedin valmennuksessa tukea ja työkaluja itsensä johtamiseen ja kuormituksen hallintaan.

Lue
Johtaminen

Moderni suorituksen johtaminen on onnistumisen johtamista

Moderni suorituksen johtaminen auttaa esihenkilöä onnistumaan ja organisaatiota menestymään kestävästi muuttuvassa toimintaympäristössä.

Lue
Liftcast #38

Liftcast #38: Z-sukupolven työelämä ja johtaminen │ Annakerttu Aranko

Millainen Z-sukupolvi on ja miksi? Ymmärtämällä tämän voimme auttaa heitä onnistumaan työelämässä. Studiossa Norenin Annakerttu Aranko.

Asiakastarinat

CASE United Bankers: Yhteinen ymmärrys hyvästä johtamisesta mahdollistaa entistä parempaa johtamisen laatua ja johtamiskokemusta

United Bankers vahvisti valmennuksessamme esihenkilöiden yhteistä ymmärrystä hyvästä johtamisesta ja saavutti paremman johtamisen laadun.

Lue
Liftcast #35

Liftcast #37: Moderni suorituksen johtaminen │ Jouni Eronen

Millaista on moderni suorituksen johtaminen, joka mahdollistaa onnistumisen myös muuttuvassa toimintaympäristössä. Vieraana Jouni Eronen.