facebook_pixel

Onko sinun lasisi puoliksi tyhjä vai täynnä? Nykyisin saattaa tuntua siltä, että positiivista ajattelua ja sen mystistä voimaa tuputetaan jokaisesta kanavasta; Instagram täyttyy inspiroivista lainauksista ja parhaimmillaan positiivisen ajattelun taitajat näkevät kultareunuksen tukalimmassakin tilanteesta. Positiiviseen ajatteluun kannustaminen saattaa herättää monissa epäileviä tunteita, mutta kannustamme siihen kaikesta huolimatta, ja koitamme tässä artikkelissa hälventää epäilykset.

Ensinnäkin, positiivinen ajattelu ei nimittäin missään nimessä tarkoita epämukavien asioiden välttelyä ja asioiden vääristelyä totuudesta. Positiivisella ajattelulla tarkoitetaan ennemminkin sinun näkökulmaasi ja suhtautumista kaikkiin tilanteisiin, joita kohtaat. Kannustammekin siis valmennuksissa valmennettaviamme kiinnittämään huomiota ajattelumalleihinsa – ne ovat aivan olennainen osa hyvinvointiamme ja mielemme on suorassa kytköksessä siihen, miten arjen haasteita ja tapahtumia käsittelemme.

Kysy siis itseltäsi: miten sinä siis kohtaat haasteen, joka sinua tulee vastaan? Sorrumme usein helposti valittamaan, ja valmistaahan suomalainen mentaliteettikin meidät odottamaan aina pahinta; kuten yleinen sanonta muistuttaa, ”pessimisti ei koskaan pety”. Tosiasiassa valittaminen tai pessimismi ei ole tuottava asenne. Se saattaa tuoda hetken helpotuksen, mutta ei valmista sinua voittamaan haasteita ja kehittämään uusia ratkaisuja ongelmiin.

Positiivinen ajattelu

Onko positiivinen ajattelu pelkkää auringonpaistetta? Ei, se on myös haasteiden kohtaamista.

Todellisuudessa positiivisuus voi kuitenkin helpottaa arkeamme paljon. Kun pyrimme katsomaan tilanteita ratkaisulähtöisemmin, helpotamme omaa elämäämme ja oloamme. Epätoivo ei saa tilaa realismilta, ja mahdollisen haasteen edessä positiivisuus auttaa ymmärtämään omat lähtökohtasi. Ehkäpä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa lopputulemaan? Silloin, TOIMI! Jos taas ei, miksi antaisit tapahtuman pilata päivääsi? Siihen, mihin ei voi vaikuttaa, on turha tuhlata energiaa suremalla.

Saattaa kuulostaa vain sanahelinältä, mutta omaa ajatteluaan voi todella muuttaa. Samalla teet palveluksen terveydellesi. Asiaa on tutkittu viime vuosikymmenen aikana koko ajan enemmän, ja tutkimusnäyttö on vahvaa.

Kouluta aivojasi – kohotat terveyttäsi

Mutta miten muuttaa omaa ajatteluaan? Ajatus voi tuntua varmasti täysin abstraktilta ja etäiseltä etenkin, jos omaa ajatteluaan ei ole aiemmin tiedostanut, ja kokee olevansa esimerkiksi ”syntyjään pessimistinen tyyppi”. Onneksi meistä jokainen voi kuitenkin kehittää ajatuksiaan, mutta se vaatii harjoittelua. Mielemme harhailee helposti etenkin hektisessä nykymaailmassa, ja ajattelun fokusointi ja suuntaaminen ei käykään ihan käden käänteessä. Kokeilepa esimerkiksi olla minuutti ajattelematta yhtään mitään! Tai kokeile olla ajattelematta punaista elefanttia, kaikkea muuta saat kyllä ajatella!

Positiivinen ajattelu on periaatteessa puhdasta itselleen puhumista, niin sanottua self talkia. Itselleen puhuminen sisältää ne tuhannet ajatukset, jotka virtaavat mielesi läpi päivän mittaan. Et sano niitä itsellesi ääneen, mutta jokainen noista ajatuksista kouluttaa oppimiskykyisiä ja muokkautuvia eli plastisia aivojasi tiettyyn suuntaan. Tärkein kysymyksesi onkin, mihin suuntaan koulutat omia aivojasi? Aivojen plastisuus tarkoittaa lyhyesti kuvailtuna sitä, että ne aivojen neuronit, jotka aktivoituvat ja viestivät toisilleen synapsien kautta, vahvistavat tätä yhteyttä. Aivan kuin me ihmiset vahvistamme suhteitamme niihin tyyppeihin, kenen kanssa vietämme eniten aikaa. Tietyt ajatukset siis vahvistavat tietynlaisia ”ihmissuhteita”, ja toisenlaiset toisenlaisia. Vertauskuvallinen kysymys kuuluu: Millaisten ”tyyppien” kanssa sinä haluat hengailla?

Sorrutko valittamaan? Olet todennäköisesti opettanut itsellesi kyseisen tavan. Samalla tapaa ikioptimistinen ystäväsi on kouluttanut itsestään positiivarin, joka kykenee kohtaamaan elämän aina omalla asenteellaan. Hyvä uutinen on, että nämä asenteet ja mallit ovat kuitenkin lähes aina muutettavissa. Mitä enemmän annat aivoillesi positiivisia ajatuksia, sitä enemmän alat huomata positiivisuutta ja ratkaisulähtöisyyttä arjessasi. Alat ”hengailla hyvien tyyppien kanssa”.

Positiivisuus ei ole todellisuuden kieltämistä

Positiivisuus ei myöskään tarkoita sitä, että kiellät maailmassa tapahtuvat vääryydet, epäoikeudenmukaisuuden ja armottomuuden ja pakenet siltä. Omalla ajattelullasi voit kuitenkin kehittää omaa arkeasi. Realistina ymmärrät varmasti, ettei sinun positiivisuutesi pelasta koko maailmaa.

Positiivinen ajattelu

Voit kuitenkin tehdä paljon enemmän itsesi ja siten myös muiden hyvinvoinnin eteen kehittämällä ajatteluasi. Toisin sanoen: positiivisuus nostaa hyvinvointiasi, jolloin pystyt tekemään enemmän ja tehokkaammin – ja voit käyttää energiasi täysin siihen, mitä itse haluat tehdä.

Miten positiivinen ajattelu sitten vaikuttaa terveyteemme? Tutkittuja hyötyjä on lukuisia. Positiivisuus esimerkiksi pidentää elinikääsi, vähentää masennusta, uupumusta ja stressiä sekä parantaa vastustuskykyäsi. Sen vuoksi sillä on myös yhteys pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Lisäksi positiiviset ihmiset ovat onnellisempia.

Positiivisen ajattelun salaisuus on tavoissa

Miten sitten ajatella positiivisemmin ja olla onnellisempi? Jälleen kerran palaamme perusteisiin, joita tunnumme kertaavan jokaisessa blogipostauksessamme. Kyse on tavoissa. Kun opetat itsesi hyville tavoille, niistä tulee sinulle rutiinia ja automaattista. 

Vaikka tapamuutokset ja pienet niitä tukevat seikat voivat tuntua aivan typeriltä itsestäänselvyyksiltä, mieti hetki: sovellatko niitä todella käytäntöön? Vain käytäntöön sovellettu tieto on arvokasta tietoa, sillä vain siten voit nähdä haluamasi muutoksen. Kannustammekin myös valmennettaviamme tarkastelemaan tiettyjä itsestäänselvyyksiä heidän arjessaan hieman tietoisemmin.

Yksi käytäntöön viety hyvä tapa on tehokkaampi kuin 10 vain teoriassa tiedostettua!

Jotta omaa ajatteluaan voi muuttaa, täytyy muutettavat asiat ensin tunnistaa. Ensimmäisenä täytyy siis tulla tietoiseksi omista ajatuksistaan. Jos tiedostat jo haluavasi muutoksen ajattelumalleihisi, hienoa! Olet jo erittäin pitkällä.

positiivinen ajattelu

Kannustaako ystäväsi sinua? Muista, että läheisimpien ihmisten puheella on meihin valtava vaikutus

Ympäröivien ihmisten vaikutus on suuri

Vaikka meidän Lifted-arki voi tuntua monista pelkältä yläfemmojen heittelyltä ja hyvältä fiilistelyltä, tarjoaa yrittäjän kiireinen arki myös meille haasteitaan. Silloin on tärkeää miettiä, millaisella seuralla itsensä ympäröi.

Huumori on loistava keino luoda lisää positiivisuutta, ja parhaimmillaan ihmiset ympärilläsi ja työyhteisösi auttavat sinua luomaan arjesta paljon kevyempää.

Kuten tiedät, negatiiviset ihmiset voivat todella latistaa tunnelmaa, ja lannistaa meidät ja suunnitelmamme. On siis tärkeä tiedostaa, millaisten ihmisten kanssa viettää aikansa. Sanotaan, että ”olet viiden lähmmäisesi summa”, ja tämä pitää hyvin pitkälle paikkansa. Muista myös, että sinä voit itse olla kaikista suurin kriitikkosi ja lannistajasi – toisaalta voit myös olla tärkein tsempparisi ja valmentajasi.

Ajattelun lisäksi harjoita aktiivisesti myös positiivista self talkia ja tule tietoiseksi sävystä, jolla puhut itsellesi. Muista myös, ettei muutos tapahdu yhdessä yössä vaan vaatii aikaa, kuten minkä tahansa asian harjoittelu. Mikäli huomaat oman self talkisi ja ajatustesi olevan todella negatiiviset, lue tästä vinkkejä asian korjaamiseksi.

Jaamme valmennettavillemme lisää konkreettisia keinoja, joilla he voivat harjoittaa positiivista ajattelua arjessaan. Korostamme aina myös ajattelua liikunnan, ravinnon ja palautumisen ohella, sillä niin suuri sen merkitys on! Kaikki lähtee ajatuksistasi. Toisaalta hyvä fyysinen terveys vaikuttaa myös ajatteluun, sillä kun kehomme on auki, veri virtaa ja tunnemme itsemme energisiksi ja voimakkaiksi, ovat ajatuksetkin paljon helpommin positiivisia. Lähde siis aktiivisesti tukemaan omaa hyvinvointiasi ja tsemppaamaan itseäsi, ja huomaat pystyväsi tekemään paljon enemmän – ja paremmin!

Vahvaa alkanutta syksyä kaikille!

Kerro meille sosiaalisessa mediassa, miten sinä tuot positiivisuutta lisää päiviisi. Merkitse kuviisi @liftedfi ja jaa ajatuksesi – kaikki hyvät ideat ovat aina tervetulleita.

Tilaa työhyvinvointiartikkelit 

suoraan sähköpostiisi

Pidämme sinut ajan tasalla työhyvinvointiin ja viisaampiin työtapoihin liittyvistä aiheista. Lähetämme sähköpostia n. kerran kuukaudessa ja emme jaa tietojasi ulkopuolisille.

Lifted on valmentajatiimi, jonka tavoitteena on vapauttaa valmennettaviensa täysi potentiaali. Liftedin innostavissa hyvinvointi- ja suorituskykyvalmennuksissa ihminen otetaan huomioon aina kokonaisuutena, joka hyötyy ravinnon, liikkumisen, palautumisen ja ajattelun kehittämisestä! Valmennamme sekä yksityisiä henkilöitä että työyhteisöjä, ja tunnetuimpia palvelujamme ovat tehokkaat verkkovalmennuksemme sekä innostavat live-tapahtumat, jotka ovat auttaneet jo tuhansia nostamaan elämänlaatunsa sekä suorituskykynsä uudelle tasolle. Get inspired, get Lifted!

Positiivinen ajattelu – lähteet:

MayoClinic

PsychCentral

WebMD

Healhline

Hanson, Rick: Buddha’s Brain: The Practical Neuroscience of Happiness, Love & Wisdom