facebook_pixel

Viisaammat työtavat – priorisoinnilla tuloksia ja mielekkyyttä

viisaammat työtavat
Usein puhuessamme viisaammista työtavoista keskustelun täyttävät yksittäiset tehokkuuskikat ja -temput tai uskomattoman menestyksen mahdollistavat uudet sovellukset ja työkalut, jotka ovat viime vuosina saaneet valtavan huomion. Ennen kuin keskitymme itse työn tekemiseen, meidän kannattaa kuitenkin miettiä sitä, mitä me teemme. Me kerromme sinulle, miten.

Kaikki työtehtävämme eivät ole samanarvoisia. Itseasiassa ne ovat hyvin eriarvoisia – jopa niin eriarvoisia, että voimme soveltaa työtehtävien arvoon Pareton lakia.

Jos mietit työtehtäviäsi havahdut ehkä nopeasti siihen, että 20 % tekemistäsi työtehtävistä on luonut 80 % kaikista tuloksistasi, ja toisinpäin: 80 % töistäsi saa aikaan vain 20 % tuloksistasi. Suurimmaksi osaksi kyse on siis melkoisen huonosta ajan ja energian käytöstä. Siispä: ennen kuin alamme viilaamaan laatuasioita, onkin huomattavasti tärkeämpää keskittyä siihen mitä teet kuin miten teet.

Mikä on onnistumisesi mittari?

Jokaisella meistä on 24 tuntia käytettävissä viikon jokaisena vuorokautena, ja usko tai älä: meistä jokainen käyttää tuon 24 tuntia – joka päivä. Menestyneillä ihmisillä ei ole enemmän tunteja päivässä, heillä ei ole käytettävissä edes enemmän valveillaolotunteja tai työtunteja. He vain käyttävät aikansa viisaammin.

Sinä voit ottaa ensimmäisen askeleen kohti viisaampaa ajankäyttöä määrittämällä tärkeimmän mittarisi. Minkä mittarin mukaan olet tuottelias? Et siis ahkera, vaan tuottelias. Minkä mittarin mukaan olet onnistunut töissäsi?

Asiakaspalvelijalla tämä voi olla tyytyväisten asiakkaiden määrä, myyjällä euromääräinen myynti, HR-päälliköllä työntekijöiden työkyky ja toimitusjohtajalla yrityksen kilpailukyky. Jokaisella kellonlyömällä teet tietoisen tai tiedostamattoman päätöksen siitä miten käytät aikaasi, ja ilman mittarin määritystä et voi yksinkertaisesti priorisoida työtehtäviäsi järkevästi, vaan tuhlaat aikasi vähempiarvoisiin työtehtäviin.

Vain ja ainoastaan silloin, kun mittarisi on selvä, voit määrittää työtehtäviesi merkityksen ja valita aikasi arvoisen työtehtävän tehtäväksesi. Kun tiedät mittarisi, voit kysyä itseltäsi minkä työtehtävän tekemällä luon eniten tuloksia ja valita vastauksesi perusteella yhden prioriteetin. 

Viisaammat työtavat ja niiden kehittäminen vaativat reflektointia ja oman tekemisen priorisoimista.

Rohkeutta ja kommunikointia

Priorisointia on tehtävä päivittäin. Ellet sinä priorisoi ajankäyttöäsi proaktiivisesti, joku muu tekee sen puolestasi. Ole siis rohkea ja varaa itsellesi riittävästi aikaa merkityksellisempien työtehtävien tekemiseen.

Joskus päätöksesi saattavat aiheuttaa vastarintaa. Silloin sinun kannattaakin nostaa kommunikointi tärkeimmäksi työkaluksesi. Kerro, millä perusteella käytät aikaasi ja sano ”ei” toisille asioille. Usein työkaverisi ja etenkin esimiehesi voivat myös auttaa mittarisi ja prioriteettisi määrittämisessä, joten keskustele asiasta rohkeasti, avoimesti ja ratkaisulähtöisesti.

Todellinen tuottavuus on oikeiden asioiden tekemistä oikein. On tullut aika viedä huomiosi työtehtävistäsi tärkeimpään. 

Siispä: tulevan viikon ajan, joka aamu ennen työnteon aloittamista, määritä päivän tärkein työtehtäväsi ja suunnittele päiväsi sen mukaan. Tämä auttaa sinua jäsentämään ja priorisoimaan työtehtäviäsi sekä suunnittelemaan ajankäyttöäsi päivän aikana. Varmistat, että annat aikaa tärkeimmille työtehtävillesi, mikä saa aikaan aikaansaamisen, onnistumisen ja merkityksellisyyden tunteita.

Kun tiedät mikä tuottaa eniten tuloksia, miksi tuhlaisit aikaasi enää muuhun?

Tuotteliasta viikkoa sinulle!

Taneli Rantala läsnäolo

Taneli Rantala
Toimitusjohtaja, hyvinvointivalmentaja
Lifted Oy

 

 

Mitä ajatuksia tämä sinussa herätti? Entä mitä tuloksia sait aikaan työviikon aikana? Kuulemme mielellämme, jos ja miten onnistuit viemään vinkkimme käytäntöön. Jatketaan keskustelua sosiaalisen median puolella, josta löydät meidät LinkedInissä, Facebookissa tai Instagramissa ja me sinut käyttäessäsi julkaisuissasi tunnistetta #YksiHyvinvointi.

Viisaammat työtavat – priorisoinnilla tuloksia ja mielekkyyttä -artikkeli on julkaistu alunperin Suomen Ekonomit -blogissa. Artikkelia on sittemmin päivitetty.

Lataa tutkimusraportti