Unenlaatu uudelle tasolle – näillä vinkeillä nukut mestaruustason unta!

Unenlaatu on merkittävä tekijä hyvinvoinnillemme, ja kuitenkin yhä useampi laiminlyö untaan. Tämän artikkelin vinkeillä voit nostaa unenlaatusi uudelle tasolle ja nukkua mestaruustason unta.

Järjestimme vuonna 2017 ensimmäiset Unen SM-kisat, joiden ensisijaisena tavoitteena oli nostaa uni sen ansaitsemalle paikalle suomalaisten tietoisuudessa ja samalla suomalaisten tietoisuutta unen merkityksestä hyvinvoinnille. Ensi keväänä järjestettävissä vuoden 2019 Unen SM-kisoissa haetaan paitsi Suomen parhaiten nukkuvaa yksilöä myös parhaiten nukkuvaa työyhteisöä.

Ilmoittautuminen kisoihin aukeaa lähiaikoina, mutta voit alkaa valmistautua niihin jo nyt nukkumalla Suomen parasta unta alla olevin vinkein – niillä on nimittäin taatusti positiivinen vaikutus unenlaatuusi!

1. Arvosta untasi

Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että nostat oman unesi prioriteetiksi etkä tingi siitä. Usein, kun kiire yllättää, nipistämme lisää tunteja vuorokauteen yöunistamme. Todellisuudessa kannattaisi kuitenkin tehdä täysin päinvastoin ja huolehtia omasta unestaan nimenomaan silloin, kun on kiire, koska silloin tarvitsemme sitä entistä enemmän. Hyvin nukkuneena olet tehokkaampi, ajatuksesi on kirkkaampi ja palaudut edellisen päivän kiireistä.

Unen hyödyt eivät ole merkityksettömiä. Uni vaikuttaa muun muassa henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme, ulkonäköömme, elinikäämme ja työtehoomme. Ensimmäinen vinkkimme onkin siksi enemmän mielen tasolla. Kun nostat unen etusijalle, alat automaattisesti tekemään unta tukevia valintoja.

Mitä ne valinnat sitten ovat? Seuraavat vinkit auttavat sinua käytännön muutoksiin.

2. Sammuta ruudut iltaisin ja rauhoitu

Olet varmasti kuullut puhuttavan sinisten ruutujen haittavaikutuksista uneen ja hyvinvointiimme. Varoitukset ja huolenaiheet eivät ole aiheettomia, sillä TV-, tietokone- ja kännykkäruutujen sininen valo todella vaikuttaa unenlaatuumme. Ruutujen valo vaikuttaa käpyrauhaseemme ja estää sitä tuottamasta melatoniini-nimistä hormonia, joka taas vaikuttaa unenlaatuumme ja nukahtamiseemme. Ei siis ole lainkaan ihme, ettei iltaisin nukuta, jos olet viettänyt aikaa somessa juuri ennen nukkumaan menoa!


Liity Lifted WAAS -yksilövalmennukseen

Käytännössä kannattaa siis sulkea kaikki ruudut ympäriltään vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jätä suosiolla kännykkä makuuhuoneen ulkopuolelle, jolloin pyhität makuuhuoneen nukkumista varten. Jos teet iltavuoroa tai joudut syystä tai toisesta tuijottamaan ruutua myöhään illalla, kannattaa hyödyntää sovellukset ja ohjelmat, jotka blokkaavat ruutujen sinisen valon. Esimerkiksi iPhonelle on toiminto, joka on erittäin helppo ottaa käyttöön.

3. Vaali luonnonvaloa

Kun valosta puhutaan, keskitytään vielä hetkeksi siihen mitä teet päivän aikana – voimme nimittäin vaikuttaa unenlaatuumme heti aamusta! Vaikka valoa onkin hyvä välttää ilta-aikaan, kannattaa siitä nauttia aamuisin ja päivällä. Miten voisit lisätä valoa päivääsi, vaikka ehkä teetkin suurimman osan päivästä töitä sisällä? Etenkin Suomessa valon vähäinen määrä talvisin aiheuttaa haasteita, mutta kohti kesää mentäessä myös valon määrä lisääntyy. Talvella ongelman voikin kampittaa käyttämällä kirkasvalolamppua toimistolla.

Valon määrä päivällä vaikuttaa omalta osaltaan melatoniini-hormonin tuotantoon ja valmistaa sinua paremmille yöunille. Mieti siis, voisitko esimerkiksi kävellä töihin, edes osan matkasta, tai valita lounaspaikka siten, että kävelet sinne jonkin matkaa? Myös osan palavereista voi muuttaa kävelypalavereiksi, jolloin sekä sinä että työkaverisi saatte nauttia ulkona luonnonvalosta.

4. Tule tietoiseksi stressin aiheuttajista

Hyvä uni vaikuttaa positiivisesti stressinhallintaan, kun taas korkealla stressitasolla voi olla unenlaatuamme heikentävä vaikutus. Kaksikko kulkee siis tavallaan käsi kädessä. Stressin oireet voivat olla vaikeita tunnistaa omassa arjessaan, etenkin silloin, jos stressistä on tullut kroonista. Ensimmäinen askel onkin tunnistaa stressin aiheuttajat ja tehdä konkreettisia muutoksia omaan arkeen, jottei stressi menisi niin pitkälle, että joudut kamppailemaan unettomuuden kanssa.

Jos koet, että kompastuskivesi unenlaadun kanssa on stressi, suosittelemme lukemaan kattavat tietopakettimme aiheesta:

5. Makuuhuone kuntoon

Emme ehkä kovin usein ajattele, kuinka merkittävästi makuuhuoneemme vaikuttaa unenlaatuumme. Jo pienilläkin muutoksilla omasta makuuhuoneestaan voi tehdä paremman paikan yöunille. Mikä parasta, muutokset voi tehdä jopa erittäin nopealla aikataululla, jolloin myös hyödyt ovat huomattavissa hetkessä!

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko makuuhuone pimeä. Panostaa siis pimennysverhoihin. Mitä pimeämmän teet makuuhuoneestasi, sitä sikeämpiä unia nukut – kokeile vaikka! Parasta tässä nimittäin on se, että muutoksen voi huomata välittömästi!

Toiseksi, kannattaa makuuhuoneen lämpötila optimoida oikealle tasolle. Lämpötilan vaikutus unenlaatuun voi olla hieman hitaammin huomattavissa, mutta pidemmän päälle kuitenkin merkkittävä. Ihanteellinen makuuhuoneen lämpötila voi vaihdella ihmisten välillä, mutta parhaimman lämpötilan on huomattu olevan 18 ja 21 asteen välillä.

Viimeiseksi, mutta ei suinkaan vähäiseksi: pyhitä makuuhuoneesi vain unelle, ja luo sille selvät rajat. Älä vie tietokonetta, kännykkää tai töitä makuuhuoneeseen, vaan pyhitä tila vain palautumiselle. Kun luot tietyt rajat makuuhuoneeseen, alat myös itse oppia tilan olevan turvallinen tila palautumiselle ja hyvälle unelle.

6. Kokonaisvaltainen hyvinvointi kuntoon

Hyvinvointimme on kokonaisuus, jonka kaikki osaset vaikuttavat toisiinsa. Jos siis haluat vaikuttaa unenlaatuusi, pidä myös huoli siitä, että muut hyvinvoinnin osa-alueet ovat kunnossa. Huolehditko fyysisestä kunnostasi? Millainen ruokavalio sinulla on? Syötkö tarpeeksi monipuolisesti? Tiedostatko, miten stimulantit vaikuttavat unenlaatuusi?

Oma hyvinvointi on mieletön kokonaisuus, josta voi oppia koko ajan lisää! Innostu siis omasta hyvinvoinnistasi ja anna kehollesi sen tarvitsemaa laadukasta ravintoa, liikettä ja treeniä unohtamatta kuitenkaan palautumisaikaa. Näillä kaikilla on merkittävä vaikutus unenlaatuumme, ja laadukkaasti nukutun yön jälkeen kaikista osa-alueista jaksaa myös pitää parempaa huolta!

Kauniita unia!

Uusimmat sisällöt:

Asiakastarinat

Case MTK: Itsensä johtamisen kyvykkyyttä ja onnistumisia haastavissa tilanteissa

MTK:n Maatalousyrittämisen asiantuntijat saivat Liftedin valmennuksessa tukea ja työkaluja itsensä johtamiseen ja kuormituksen hallintaan.

Lue
Johtaminen

Moderni suorituksen johtaminen on onnistumisen johtamista

Moderni suorituksen johtaminen auttaa esihenkilöä onnistumaan ja organisaatiota menestymään kestävästi muuttuvassa toimintaympäristössä.

Lue
Liftcast #38

Liftcast #38: Z-sukupolven työelämä ja johtaminen │ Annakerttu Aranko

Millainen Z-sukupolvi on ja miksi? Ymmärtämällä tämän voimme auttaa heitä onnistumaan työelämässä. Studiossa Norenin Annakerttu Aranko.

Asiakastarinat

CASE United Bankers: Yhteinen ymmärrys hyvästä johtamisesta mahdollistaa entistä parempaa johtamisen laatua ja johtamiskokemusta

United Bankers vahvisti valmennuksessamme esihenkilöiden yhteistä ymmärrystä hyvästä johtamisesta ja saavutti paremman johtamisen laadun.

Lue
Liftcast #35

Liftcast #37: Moderni suorituksen johtaminen │ Jouni Eronen

Millaista on moderni suorituksen johtaminen, joka mahdollistaa onnistumisen myös muuttuvassa toimintaympäristössä. Vieraana Jouni Eronen.