Epäonnistut ilman tapoja

Olen viime aikoina muistanut tapojen merkityksen ja tehokkuuden ennennäkemättömällä tavalla. Tavat eivät kuulosta kovin jännittäviltä, mutta tavat tekevät eron onnistumisen ja epäonnistumisen, yrityksen ja menestyksen välillä. Urheilussa, ruokavaliossa, töissä, itsensä kehittämisessä, lista jatkuu loputtomiin!

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.

Jatkuva päätöksenteko on raskasta ja vie tahdonvoimaa, mutta kun teet sen ison pitkäkantoisen päätöksen ja rakennat päätöksen tueksi sopivat strategiat olet jo hyvällä matkalla tavan luomisessa! Kuten tiedät, tapojen suorittaminen tulee itsestään, ilman pinnistelyä ja tahdonvoiman haaskausta – voit käyttää tahdonvoiman muihin, uusin ja kenties hankalampiin asioihin.

aamurutiinit tavat onnistuminen

Tahdonvoima on tutkitusti korkeimmillaan aamulla heti herättyäsi, toisin sanoen silloin pystyt tekemään koko päivän rationaalisimmat päätöksesi. Se on myös paras aika luoda uusia tapoja ja rutiineja, jatkuvuuden rakentaminen aamulla on huomattavasti kevyempi prosessi kuin illalla. Kun luot aamuusi tapoja, säästät korkean tahdonvoimasi myöhemmälle: ensimmäiseen työtuntiisi, tärkeään palaveriin tai jopa iltapäivän heikkoihin hetkiin. Myöhemmin voit luoda tapoja myös myöhemmälle päivään, ensin kuitenkin kiinni aamurutiineihin!

Esimerkki rutiinista

Oma aamurutiinini on viime aikoina ollut varsin pysyvä ja melko tarkkaan ajoitettu. Se sisältää asioita, jotka luovat perustan parhaalle mahdolliselle päivälle. Aamurutiini antaa minulle energiaa ja potkaisee sen vauhdikkaasti, mutta tasapainoisesti, liikkeelle! Työpäiväni on aikaeron vuoksi siirretty hieman Suomen aikatauluun sopivammaksi, joka jättääkin hyvin tilaa suhteellisen myöhäiselle herätykselle/pitkälle aamurutiinille.

Tältä se näyttää:

06:45 – 07:00 Herätys ja hampaiden pesu

07:00 – 07:30 Pranayama-hengitysharjoitus ja meditaatioharjoitus

07:30 – 07:35 Tauko

07:35 – 08:35 Joogaharjoitus

08:35 – 09:30 Aamuvesi, suihku, aamupala, valmistautuminen töihin

09:30 – töiden aloitus


Pranayama- ja meditaatioharjoitus sisältää uskomattoman paljon hyötyjä, mutta fokuksen selkeys ja mielen kirkkaus voidaan mainita tässä yhteydessä tärkeimpinä. Aamun joogaharjoituksen sisältö vaihtelee: yin, ashtanga, hatha, bikram-joogaa, joskus kehonpainoharjoittelua. Joka toisen aamun tunnin suunnittelen, opetan ja teen itse samalla, joka toisen aamun olen puhtaasti oppilas. Aamuharjoitus muun muassa varmistaa, että pysyn tyytyväisenä vaikken illalla enää ehtisikään treenata!

aamusmoothie rutiini

Heti treenin jälkeen 6 desiä vettä ja 1,5 limen mehu. Suihku. Aamupalaksi useimmiten smoothie, joskus bulletproof-kahvi tai munakas ja kasviksia. Simppeliä, herkullista ja terveellistä, ilman pähkäilyä. Viimeisetkin kamat niskaan ja mies on valmis käyttämään tahdonvoimaansa töissä klo 9:30. Olo on energinen, keskittynyt, rauhallinen ja voimaantunut. Aloitan ensimmäisen tuntini töissä, johon kuuluvat omat tapansa – tämä energia on käytettävä järkevästi. Ennen tätä hetkeä en ole vilkaissutkaan yhtään ainoaa ruutua.

Flow rutiinit

Rutiinin toistan kuutena päivänä viikossa, seitsemäs on rutiinivapaa päivä. Vapaapäivä on omistettu flow:lle, joka tuntuu mahtavalle, mutta myös kasvattaa motivaatiota seuraavaan rutiiniaamuun.

Mitä näistä aamurutiineista voi oppia?

+ toistuvuus johtaa onnistumiseen

+ tavat tekevät vaikeastakin asiasta helpomman

+ ennen vaikea asia alkaa tuoda sinulle energiaa ja lisäfokusta

+ tavan suorittaminen luo onnistumisen tunteen

+ tavat säilyttävät tahdonvoimasi ja energiasi tuleviin haasteisiin

+ pieni ja helppo pysyvä rutiini on merkittävämpi kuin iso ja vaikea lyhytkestoinen rutiini

+ terveellinen tapojen rakentaminen ei pohjaudu tahdonvoimalle vaan strategioille

+ ole realistinen tapojesi suorittamisen suhteen, älä ruoski itseäsi


Tapojen rakentaminen ei ole salatiedettä, mutta niiden rakentamiseen ja onnistuneeseen suorittamiseen tarvitsee monesti apua. Kukaan meistä ei ole superihminen ja pysty rakentamaan tapoja, koska ”minulla on vaan niin helkkarin kova tahto”! Tapojen rakentaminen onnistuu itse asiassa melko vaivattomasti kun sen tekee järkevästi ja suunnitelmallisesti.

Tapojen muodostaminen Taneli Rantala

Taneli, Lifted.fi

Uusimmat sisällöt:

Johtaminen

Johtamislupaus: Minä lupaan olla hyvä johtaja – kautta kiven ja kannon

Johtamisen periaatteet ja johtamislupaukset toteuttavat arvoja ja strategiaa käytännön johtamistyössä. Periaatteet mahdollistavat jaetun ja yhdessä hyväksytyn ymmärryksen hyvästä organisaatiolle sopivasta johtamisesta.

Lue
Liftcast #20

Liftcast #20: Tehokkaat johtamislupaukset │ Susa Nikula

Kuuntele miten yritys voi kehittää ja yhtenäistää johtamistaan tehokkaasti johtamislupauksien avulla. Äänessä Susa Nikula ja Taneli Rantala.

Johtaminen

Johtamisen TOP 3 syksyllä 2023

Tämän syksyn johtamispuheet liittyvät vahvasti toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin: muutosneuvotteluihin, suorituksen johtamiseen ja johtoryhmän uudistumistarpeisiin.

Lue
Johtaminen

Miten edesauttaa sujuvaa siirtymää asiantuntijasta esihenkilöksi?

Monesti kuulee sanottavan, että hyvä asiantuntija hukataan, kun tarjotaan hänelle esihenkilöpestiä. Onneksi tilanne ei ole näin mustavalkoinen todellisessa elämässä. Harva meistä aloittaa työuraansa suoraan esihenkilötehtävissä. Useiden esihenkilöiden kokemustausta on nimenomaan erilaisista asiantuntijatehtävistä. Tähän siirtymään kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota työyhteisöissä, sillä hyvä ihmisten johtaminen on hyvinvoivan ja tuloksellisen työyhteisön perusta.

Lue
Liftcast #19

Liftcast #19: Asiantuntijasta esihenkilöksi TOP10 │ Taneli Rantala & Jukka Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka listaavat tällä kertaa 10 parasta vinkkiään onnistuneeseen muutokseen asiantuntijasta esihenkilöksi.