Rakenna sängystäsi täydellisen unen kehto!

Pelkästä makuuhuoneen optimoinnista täydellisiä unia varten voitaisiin puhua tunteja ja kirjoittaa kymmeniä sivuja, joten aloitetaan pienemmästä palasta: kuinka tehdä sängystä mahdollisimman laadukasta unta tukeva komponentti? Monet meistä ovat varmasti nukkuneet sekä huonoissa että hyvissä sängyissä ja huomanneet eron. Ero voi olla erittäin suuri. Huonoonkin sänkyyn voi tottua, mutta mihin todella totut? Huonoihin yöuniin? Riittämättömään palautumiseen? Väsymykseen ja huonoon suorituskykyyn? Näihin kaikkiin voi tottua, mutta miksi tottua asioihin, jotka eivät tue hyvinvointiasi? Tässä muutamia erittäin toimivia elementtejä, jotka meidän jokaisen tulisi huomioida kun haluamme optimoida hyvinvointiamme sekä suorituskykyämme.

Liity Lifted WAAS -yksilövalmennukseen

Sängystä puhuttaessa en tarkoita ainoastaan sängyn runkoa, vaan kaikkea sänkyyn liittyvää: fyysisiä elementtejä kuten tyyny, peitto ja lakanat; tilapäisiä tiloja kuten siisteys; sekä abstraktimpia vaikuttajia kuten asenteet, rajat ja kunnioitus. Pelkkä hyvä heteka ei siis välttämättä riitä.

 

työ uni sänky

 

Ensin on helppo aloittaa asenteista, rajoista ja kunnioituksesta. Hyvä sänky on tehty ainoastaan nukkumista, seksiä ja rauhoittumista varten. Sinne eivät siis kuulu stressaaminen ja muut negatiiviset tunteet. Kun menet sänkyyn, jätät samalla murheet pois. Siksi työn tekeminen tai edes sen ajattelu saa olla kiellettyä sängyssä. Suosittelen suoraan myös kännykkä- ja läppärikieltoa, sillä niiden mahdollisesti aiheuttaman stressin lisäksi näyttöjen sininen valo heikentää tutkitusti unenlaatua. Kun luot rajoja, joita kunnioitat, huomaat pian, että ne alkavat palvella sinua. Sänkyyn menemisellä on yhtäkkiä rauhoittava vaikutus, koska se ”suojelee” sinua stressiltä – mielesi ei yksinkertaisesti yhdistä stressiä ja sänkyä toisiinsa. Jos sinun on vaikeaa päästä eroon negatiivisista ajatuksista, kokeile kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä. Kun olet kiitollinen, et voi olla vihainen tai stressaantunut samanaikaisesti. Muita rauhoittumistapoja voit katsoa muun muassa täältä.

 

optimaalinen uni sänky

 

Hyvä sänky on kutsuva. Se houkuttelee ja vetää sinua puoleensa. Siksi onkin todella tärkeää pitää se siistinä ja puhtaana. Sängyn jokapäiväinen petaaminen pienen tuulettumisen jälkeen tekee ihmeitä. Myös lakanoiden säännöllinen vaihtaminen lisää positiivisten mielleyhtymien määrää merkittävästi. Jos sänkysi aiheuttaa sinulle vastenmielisiä tuntemuksia, saatat vältellä sänkyyn menemistä, jolloin nukkumaanmenoaikasi venyy. Epämukavuus aiheuttaa luonnollisesti myös rauhattomuutta ja vaikuttaa suoraan unesi laatuun.

Millainen hyvä sänky fyysisesti sitten on? Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta ja ratkaisu yleisesti syntyykin vain kokeilemalla. Yleistyksenä voi kuitenkin sanoa, että tukeva, mieluummin kova kuin pehmeä sänky on parempi. Selkärankasi pitäisi pystyä olemaan neutraalissa vaivattomassa tilassa nukkumisasennossasi. Valitse aina hyvin hengittäviä luonnonmateriaaleja, jotka tukevat optimaalisen lämpötilan saavuttamista eivätkä aiheuta sinulle allergisia reaktioita.

 

sängyn materiaalit uni

 

Sängyn muut materiaalit ovat luonnollisesti myös tärkeä osa laadukkaita yöunia. Sama sääntö pätee näihin materiaaleihin: suosi vuodevaatteissa hyvin hengittäviä, optimaalista lämpötilaa tukevia luonnonmateriaaleja, jotka eivät aiheuta sinulle allergisia reaktioita.

Materiaaleista puhuttaessa esiin on nostettava ehdottomasti myös tyyny! Valitse tyyny nukkumisasentosi mukaan, olit sitten selällään tai kyljellään nukkuja. Vatsallaan nukkumista suosittelen vain vakavista selkäongelmista (välilevyn pullistumat) kärsiville. Suosi hengittäviä ja optimaalista lämmönvaihtelua tukevia materiaaleja, äläkä sorru liian pehmeisiin tyynyihin. Varmista, että tyyny tarjoaa niskallesi riittävän tuen ja antaa selkärangan laskeutua neutraaliin tilaan.

Tätä on siis hyvä sänky! Muista sängyn pyhittäminen, selkärangan tuki, siisteys ja houkuttelevuus sekä laadukkaat, kropallesi sopivat materiaalit! Täydellisen unen kehto on valmis.

Lisää unen optimoinnista voit lukea edellisestä blogipostauksestamme.

Taneli Rantala Lifted

Öitä!

Taneli Rantala

Hyvinvointi- ja suorituskykyvalmentaja

Lifted.fi

Uusimmat sisällöt:

Liftcast #35

Liftcast #37: Moderni suorituksen johtaminen │ Jouni Eronen

Millaista on moderni suorituksen johtaminen, joka mahdollistaa onnistumisen myös muuttuvassa toimintaympäristössä. Vieraana Jouni Eronen.

Liftcast #36

Liftcast #36: Menestyvän johtajan 7 kyvykkyyttä │ Rantala & Joutsiniemi

Mitkä ovat menestyvän johtajan kyvykkyydet? Liftcastissa listaamme 7 kyvykkyyttä, jotka tulisi olla jokaisella johtajalla hallussa.

Liftcast #35

Liftcast #35: Tulevaisuuskyvykäs yritys │ Panu Luukka

Millainen on tulevaisuuskyvykäs yritys ja miten sellainen luodaan? Liftcastissa teemaa purkamassa yrityskulttuuriasiantuntija Panu Luukka.

Liftcast #34

Liftcast #34: Jenkkien opit Suomen yritysjohtajille │ Mårten Mickos

Mitä suomalaiset yritysjohtajat voisivat oppia jenkkikollegoiltaan? Liftcast-podcastissa vieraana sarjayrittäjä ja sijoittaja Mårten Mickos.

Johtaminen

Valmentava johtaminen: Tehokas tapa kehittää tiimiäsi ja parantaa tuloksia

Valmentava johtaminen auttaa esihenkilöitä ja tiimejä onnistumaan. Opi valmentavan johtamisen mm. työkaluista, malleista ja esimerkeistä.

Lue