Coaching – tukea ja vauhditusta tavoitteiden saavuttamiseen

etätyön johtaminenCoachingin tarkoitus, tarve ja hyödyt – näitä avaa Coachimme Marika Nikkinen

Miksi kannattaa harkita henkilökohtaista coachingia?

Coachingin tarkoitus on tukea asiakasta hyödyntämään koko potentiaaliaan ja saavuttamaan tavoitteensa. Yleensä aloitamme tavoitteen selkeyttämisestä ja aloitamme työskentelyn sitä kohden. Matkan varrella tavoite voi muuttua tai vähintäänkin mukautua jatkuvasti muuttuviin olosuhteisiin elämässä. Saan usein palautetta asiakkailtani, että coaching on aikaa heille itselleen ja hengähdys- ja ajatusten kirkastus hetki kiireisen työpäivän aikana.

Miksi organisaation kannattaa panostaa coachingiin?

Hyvinvoiva, motivoitunut ja itseään kehittävä henkilöstö on menestyvän liiketoiminnan tae jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Coaching tukee hyvinvoinnin johtamista ja sekä esihenkilöiden ja asiantuntijoiden kehittymistä, auttaa ratkomaan ongelmatilanteita ja konflikteja sekä on tukena uran/elämän suunnittelussa. Coachingin kokeminen voi myös auttaa henkilöstöä (etenkin esihenkilöitä) viemään valmentavaa otetta eteenpäin myös omassa työssään.

Mitä coaching pitää sisällään? Onko se kuin ura-ohjausta?

Coaching mielletään usein työ- ja uratavoitteiden parissa työskentelynä, mutta coaching on paljon muutakin. Työskentelen pääsiasiallisesti kaikkien asiakkaideni kanssa henkilökohtaisten arvojen, merkityksellisyyden, hyvinvoinnin ja oman ajattelun parissa. Nämä ovat perusta itsensä ja muiden johtamiselle ja kun pohjatyö on tehtynä meidän on helpompi priorisoida ja myös nähdä mitkä ovat aidosti tärkeitä asioita asiakkaan elämässä. Mitä syvemmälle menemme, sen suurempia oivalluksia ja askeleita eri suuntiin otamme.

Miltä coaching on näyttänyt viime aikoina?

Etä- ja hybridityö on erityisesti nostanut esille tarpeen keskustella henkilön kanssa, joka on “ulkopuolinen”, objektiivinen käsiteltäville aiheille. Sosiaalinen eristäytyneisyys, uupumus, elämän hektisyys, kodin muuttuminen työpaikaksi ovat olleet viimeisen reilun vuoden aikana yleisiä keskustelun aiheita. Vapaamuotoiset kahvipöytäkeskustelut loistavat poissaolollaan ja kaipaamme sosiaalista kanssakäymistä. Tällä tuntuu olevan myös iso vaikutus hyvinvointiin. On helpompi lamaantua ja olla aikaansaamaton kun emme voi käydä heittämässä juttua kollegalle ja energisoitua ympärillä olevista ihmisistä. Oma hyvinvointi jää retuperälle, jos ennen liikunta oli myös sosiaalinen tapahtuma. Toki on myös kokemuksia toisin päin. Arjen pyöritys helpottuu, koska työmatkoihin ei kulu aikaa ja ehdimme keskittyä enemmän perheen pyörittämiseen ja omaan hyvinvointiin. Tärkeää onkin olla tietoinen siitä, mikä toimii itselle, koska silloin voimme toimia omaa hyvinvointiamme palvellen.

Työyhteisöt ovat halunneet viime aikoina tukea nimenomaan esihenkilöitään coachingin avulla – tuoko tämä coachingiin joitain erityispiirteitä?

Esihenkilöiden ja johtamisen coaching ei sinällään eroa asiantuntijoiden coachingista, koska asiakas aina tuo aiheensa mukanaan ja tutkimme ja syvennämme niitä yhdessä. Moni esihenkilö huokaisee helpotuksesta, kun ilmenee, että he saavat valita coaching teemat, ja aina ei tarvitse työskennellä tehokkaasti esim. suorituksen johtamisen parissa. Esihenkilön tarpeista ja kokemuksesta riippuen keskitymme eri teemoihin. Usein tuoreet esihenkilöt kaipaavat enemmän coachausta “minä johtajana” teemaan, jolloin painopiste on henkilökohtaisessi arvoissa ja miltä näyttää niihin pohjautuva johtaminen. Kokeneemmat esihenkilöt haluavat useammin keskittyä esim. haastavien tilanteiden läpikäymiseen ja kuinka he voivat toimia ja tukea tiimiään niissä parhaiten. Valitettavasti myös esihenkilöt ovat erittäin kuormitettuja työssään, eikä koronavuosi ole helpottanut, joten hyvinvoinnin parissa työskentely ja burnoutin ehkäisy on usein asialistalla.

Miksi suosittelet henkilökohtaiseen coachingiin osallistumista? Tämän me kysyimme suoraan valmennettaviltamme:

I started the coaching sessions after having a professional career change. The sessions helped me understand what I was feeling at that moment, ground myself and define clear items that would help me develop further. Coaching is something I would really recommend to everyone. – Marikan coachattava

Suosittelen coachingia kaikille! Coachingin avulla sain työstettyä ajatuksia niissä asioissa joista keskusteltiin. – Carolan coachattava

Liftedin coaching oli minulle tärkeä alkusysäys ajattelu- ja työskentelytapojen muutokselle vähemmän kuormittavaan ja uuvuttavaan suuntaan. Keskustelut coachin kanssa antoivat konkreettisia ohjenuoria fiksumpiin työskentelytapoihin ja töistä palautumiseen. – Tanelin coachattava

Liftedin ihmislähtöinen ja kokonaisvaltainen coachaus auttoi minua heti ensimmäisistä käynneistä alkaen. Koin kovia paineita töissäni, mutta Coachin kyky saada minut ajattelemaan mahdollisia ratkaisuja auttoi sekä lyhyellä että pidemmällä aikajänteellä. Lämmin suositus 10/10. – Tanelin coachattava

Kokemukset coachingista numeroina:

Liftedillä henkilökohtainen coaching on tyypillisimmin valmennuskokonaisuuksiin liitettävä elementti, jonka avulla lisätään huomattavasti muun valmennuksen vaikuttavuutta.  Coaching toimii myös itsenäisenä täsmäiskuna, kun halutaan tarjota erityistä tukea työntekijöille, oli tavoitteena sitten haastavan tilanteen ylitse navigointi, tai seuraavan kehitysaskeleen ottaminen omia tavoitteitaan kohti. Monissa tilanteissa juuri ulkopuolinen ammattilainen voi auttaa henkilöä seuraavalle tasolle sisäistä resurssia paremmin. Coach on helposti lähestyttävä kumppani, joka auttaa valmennettavaa onnistumaan omin keinoin ja resurssein.

Oletko kiinnostunut Coahingista itsellesi tai omalle työyhteisöllesi? Ota yhteyttä, ja suunnitellaan teille sopiva ratkaisu!

Uusimmat sisällöt:

Johtaminen

Johtamislupaus: Minä lupaan olla hyvä johtaja – kautta kiven ja kannon

Johtamisen periaatteet ja johtamislupaukset toteuttavat arvoja ja strategiaa käytännön johtamistyössä. Periaatteet mahdollistavat jaetun ja yhdessä hyväksytyn ymmärryksen hyvästä organisaatiolle sopivasta johtamisesta.

Lue
Liftcast #20

Liftcast #20: Tehokkaat johtamislupaukset │ Susa Nikula

Kuuntele miten yritys voi kehittää ja yhtenäistää johtamistaan tehokkaasti johtamislupauksien avulla. Äänessä Susa Nikula ja Taneli Rantala.

Johtaminen

Johtamisen TOP 3 syksyllä 2023

Tämän syksyn johtamispuheet liittyvät vahvasti toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin: muutosneuvotteluihin, suorituksen johtamiseen ja johtoryhmän uudistumistarpeisiin.

Lue
Johtaminen

Miten edesauttaa sujuvaa siirtymää asiantuntijasta esihenkilöksi?

Monesti kuulee sanottavan, että hyvä asiantuntija hukataan, kun tarjotaan hänelle esihenkilöpestiä. Onneksi tilanne ei ole näin mustavalkoinen todellisessa elämässä. Harva meistä aloittaa työuraansa suoraan esihenkilötehtävissä. Useiden esihenkilöiden kokemustausta on nimenomaan erilaisista asiantuntijatehtävistä. Tähän siirtymään kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota työyhteisöissä, sillä hyvä ihmisten johtaminen on hyvinvoivan ja tuloksellisen työyhteisön perusta.

Lue
Liftcast #19

Liftcast #19: Asiantuntijasta esihenkilöksi TOP10 │ Taneli Rantala & Jukka Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka listaavat tällä kertaa 10 parasta vinkkiään onnistuneeseen muutokseen asiantuntijasta esihenkilöksi.