Eroon stressistä nyt – tunnista stressin oireet arjessasi

Tunnistatko stressin oireet kehossasi? Kädet hikoavat, rintaa ahdistaa ja huolen tunne saattaa jopa valvottaa öisin. Kaikki stressi ei suinkaan ole pahasta, vaan parhaimmillaan pieni hälytystila kehossa saa meidät suoriutumaan entistä paremmin tärkeän paikan tullen. Pitkittyneenä stressintunne on kuitenkin rasittava kaveri, joka vaikuttaa negatiivisesti olosi lisäksi myös suorituskykyysi ja terveyteesi.

On tärkeää oppia tunnistamaan stressin oireet omassa arjessa. Pitkittynyt stressintunne voi johtaa siihen, että et pysty keskittymään töihin, saatat olla äreä ympärillä oleville ihmisille ja vatsa alkaa oireilla tai päätä särkeä. Pahimmillaan stressi voi johtaa jopa vatsahaavaan tai totaaliseen työuupumukseen eli burnoutiin. Tämän takia stressiä kannattaa oppia hallitsemaan ajoissa.

Stressin oireet hallintaan – mistä aloittaa?

Jotta stressintunnetta voi hallita, on tärkeää tunnistaa stressiä aiheuttavat asiat omassa arjessaan. Jokainen reagoi elämäntilanteisiin omalla tavallaan, ja sen vuoksi omien stressitekijöiden tunnistaminen on erittäin arvokasta ja tärkeää. Silloin tilanteeseen on myös helpompaa löytää ratkaisut ja hoitokeinot. Aihe on niin tärkeä, että se on myös valmennuksemme keskiössä ja tärkeä osa Lifted Methodia.

stressi elintavat

Ensimmäisenä katse kannattaa kääntää omiin elämäntapoihin: nukutko tarpeeksi, millaiset ovat ruokailutottumuksesi ja liikutko? Kun hyvinvoinnin perusta on kunnossa, myös stressiä on helpompi hallita. Mutta miksi nämä asiat ovat niin tärkeitä juuri stressinhallinnan kannalta?

Jatkuva univaje laskee yleistä vireystasoasi ja työtehojasi. Lisäksi se vaikuttaa hormonitoimintaasi esimerkiksi kiihdyttämällä kortisolin tuotantoa kehossasi, mikä ilmenee arjessasi stressintunteena. Sen vuoksi omat nukkumisrutiinit kannattaa ottaa tarkasteluun. Nukkumalla vähintään seitsemän tuntia yössä vältät turhaa stressin syntymistä ja palaudut myös jo syntyneestä stressistä tehokkaammin. Lisää univajeen riskeistä voit lukea täältä.

ruokavalio stressi

Ruokavaliolla on myös suuri vaikutus stressintunteeseen. Koska monipuolinen, itselleen sopiva ja tasapainoinen ruokavalio tukee yleistä jaksamistasi, on täysin luonnollista että se vaikuttaa myös mielialaasi. Verensokereiden romahtaessa ja nälkäisenä hetkellinen stressin ja kiireen tunne nousevat pintaan hyvinkin herkästi. Jos stressi kuitenkin on pitkittynyttä, esimerkiksi säännöllinen ja runsas kahvin juominen vahvistaa stressin tunnetta: kofeiini on stimulantti, joka saattaa lisätä hermostuneisuuden ja ahdistuneisuuden tunnetta.

Huolettomien päivien takaamiseksi kannattaa pitää huolta myös tasaisesta ateriarytmistä. Se pitää verensokerit tasaisena ja mielen virkeänä halki haastavankin työpäivän. Lisäksi se ennaltaehkäisee stressiin usein linkittyvää tunnesyömistä. Suosittelemme myös tarkkailemaan yliherkkyyksiäsi ruokavalioosi liittyen ja poistamaan lautaseltasi ruoka-aineet, joiden sulattaminen ei onnistu kropaltasi ongelmitta. Jopa yksittäiset ruoka-aineet voivat olla merkkittäviä stressitekijöitä, jotka vaikuttavat fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiisi!

Unen ja ravinnon lisäksi tärkeänä stressiä ennaltaehkäisevänä tekijänä toimii tietenkin liikunta. Säännöllinen liikunta auttaa sinua jaksamaan paremmin, vaikuttaa unenlaatuun positiivisesti ja saa yleensä aikaan muutoksen myös ruokailutottumuksissa – parempaan päin totta kai. Tällainen positiivinen kierre vaikuttaa mielialaamme, sillä treenaaminen liikuttaa myös hormonejamme: serotoniinin tuotanto kiihtyy, minkä vuoksi olokin on hyvän treenin jälkeen parempi. Kierre toimii myös päinvastoin. Jos kiireen tunne ahdistaa rintaa ja valvottaa öisin, kannattaa paineita purkaa kunnon hikoiluun itselleen sopivan lajin merkeissä! Tärkeintä on, että saat mielesi hetkeksi pois stressin lähteestä.

ajatukset stressi

Huomio omiin ajatuksiin

Ajatuksemme ja asenteemme vaikuttavat hyvinvointiimme yllättävän paljon. Nyt kun olet käynyt läpi toimintamallisi, jotka saattavat lisätä stressin oireita arjessasi, on aika siirtyä pienempiin mutta silti yhtä arvokkaisiin stressitekijöihin.

Kiinnitä huomiota siihen, miten asennoidut asioihin, jotka odottavat toteuttamistaan. Vältteletkö tehtävien hoitamista aivan deadlineen asti? Vain tekemättömät asiat aiheuttavat stressiä, joten sen sijaan että huolehtisit niistä, tartu toimeen. Toinen ääripää taas lataa kalenterinsa aivan täyteen tekemistä: oletko siis niitä, jotka kiirehtivät arkensa läpi? Säntäätkö vain tehtävästä toiseen ja ovatko viikkosi muuttuneet vain tehtävälistoiksi, joiden jokaisen kohdan haluat suorittaa mahdollisimman nopeasti läpi?

Suorittaessamme arkeamme yritämme monesti myös kontrolloida asioita ympärillämme. On totta, että voimme itse vaikuttaa moniin asioihin toiminnallamme. On kuitenkin olemassa myös asioita, joita emme voi kontrolloida. Näissä tapauksissa kontrollintarve saattaa aiheuttaa täysin tarpeetonta stressiä. Voisitko siis päästää irti osasta huoliasi? Kun joidenkin asioiden antaa vain olla, olokin rentoutuu.

stressi kontrolli

Kun olet vihdoin tarkastellut huolella läpi ajatuksesi, liikuntatottumuksesi, asennoitumisesi ja muut elämäntapasi, on viimeisenä aika kiinnittää huomio omaan puheeseen: Miten puhut itsellesi ja muille? Puheesi paljastaa paljon sinusta ja elämäntilanteestasi. Jos puhut jatkuvasti negatiiviseen sävyyn ja valitat vaikkapa kiireestä, kannattaa hidastaa ja pohtia tilannetta huolella. Mitä voisit tehdä, jotta tilanne muuttuisi? Puheesi ei ainoastaan vaikuta sinuun, vaan myös ihmisiin ympärilläsi. Et kai halua nostaa kaverisi stressikertoimia omiesi mukana?

Kun tunnistat stressitekijät omista tavoistasi ja arkirutiineistasi, on stressinhallintakin helpompaa. Ensimmäinen askel kohti onnistuneita tapamuutoksia onkin omien tapojensa tunnistaminen ja kartoittaminen. Seesteisempi mieli ja rauhallisempi olo rakentuvat useasta palasesta, mutta jo yksittäistä tapaa muuttamalla mielialasi voi kohota huomattavasti.

Koska pysyvien ja laajojen elämäntapamuutosten tekeminen on usein yksin hankalaa, haluamme valmennuksissamme tarjota jatkuvan tuen ja konkreettiset keinot onnistumisen takaamiseksi. Liftedin yhteisössä hampaiden kiristelyn sijaan heitellään yläfemmoja, ja mukaan hyvään porukkaan pääset tutustumalla valmennukseemme,  joka on jo auttanut tuhandia ihmisiä mm. vähentämään stressiä arjessaan.

Uusimmat sisällöt:

Johtaminen

Johtamislupaus: Minä lupaan olla hyvä johtaja – kautta kiven ja kannon

Johtamisen periaatteet ja johtamislupaukset toteuttavat arvoja ja strategiaa käytännön johtamistyössä. Periaatteet mahdollistavat jaetun ja yhdessä hyväksytyn ymmärryksen hyvästä organisaatiolle sopivasta johtamisesta.

Lue
Liftcast #20

Liftcast #20: Tehokkaat johtamislupaukset │ Susa Nikula

Kuuntele miten yritys voi kehittää ja yhtenäistää johtamistaan tehokkaasti johtamislupauksien avulla. Äänessä Susa Nikula ja Taneli Rantala.

Johtaminen

Johtamisen TOP 3 syksyllä 2023

Tämän syksyn johtamispuheet liittyvät vahvasti toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin: muutosneuvotteluihin, suorituksen johtamiseen ja johtoryhmän uudistumistarpeisiin.

Lue
Johtaminen

Miten edesauttaa sujuvaa siirtymää asiantuntijasta esihenkilöksi?

Monesti kuulee sanottavan, että hyvä asiantuntija hukataan, kun tarjotaan hänelle esihenkilöpestiä. Onneksi tilanne ei ole näin mustavalkoinen todellisessa elämässä. Harva meistä aloittaa työuraansa suoraan esihenkilötehtävissä. Useiden esihenkilöiden kokemustausta on nimenomaan erilaisista asiantuntijatehtävistä. Tähän siirtymään kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota työyhteisöissä, sillä hyvä ihmisten johtaminen on hyvinvoivan ja tuloksellisen työyhteisön perusta.

Lue
Liftcast #19

Liftcast #19: Asiantuntijasta esihenkilöksi TOP10 │ Taneli Rantala & Jukka Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka listaavat tällä kertaa 10 parasta vinkkiään onnistuneeseen muutokseen asiantuntijasta esihenkilöksi.