Johtaminen

Suuri Johtoryhmätutkimus: suomalaiset johtoryhmät menestyksen polulle

Tutkimme nyt suomalaisten johtoryhmien toimivuutta ja tuloksellisuutta

Teemme työtä lukuisien organisaatioiden kanssa niin johtamisen, esihenkilötyön kuin koko työyhteisön kehittämisen kanssa. Lähdemme liikkeelle usein nimenomaan johtoryhmän kanssa. Johtoryhmien merkitystä organisaation onnistumisen mahdollistajana ja johtamisen esikuvana ei voi korostaa liikaa. Kokemuksemme mukaan monet liiketoiminnan, johtamisen ja työyhteisön haasteiden juurisyyt liittyvät varsin usein jollakin tavoin johtoryhmän toimintaan.

Teetämme johtoryhmien ja johtamisen kehityshankkeissamme usein alkukartoituksena johtoryhmän itsearvioinnin, jota täydennämme vielä johtoryhmän jäsenten henkilökohtaisilla haastatteluilla tai persoonallisuusanalyyseilla (360 tai WPB5). Jokaisesta johtoryhmästä löytyy yleensä useita kehityskohteita, myös aivan perusasioista, kuten johtoryhmän roolin ja tehtävien määrityksestä tai kokoustyöskentelystä.

Tyypillisiä pullonkauloja ja haasteita johtoryhmissä ovat muun muassa:

  • Strateginen johtaminen jää liian pieneen rooliin
  • Johtoryhmän johtamistapa ei tue haluttua organisaatiokulttuuria ja arvoja
  • Strategia ei ole riittävän selkeä tai siitä ei ole yhteistä ymmärrystä johtoryhmässä
  • Huono johtoryhmän kokousten suunnittelu ja niihin valmistautuminen
  • Kokousasioiden priorisoinnin puutteet
  • Vaikeus tehdä päätöksiä
  • Puutteellinen päätösten toteutumisen seuranta
  • Heikko sitoutuminen päätöksiin
  • Johtoryhmässä käsitellyt asiat viestitään ristiriitaisesti tai päätökset toteutetaan epäyhtenäisesti
  • Johtoryhmän juuttuminen vanhentuneisiin toimintamalleihin ja heikko valmius uusiutumiseen
  • Johtoryhmä ei pysty tai halua delegoida ja operatiiviset asiat keskittyvät liiaksi johtoryhmälle
  • Keskinäinen kilpailu ja konfliktit tai oman yksikön tai toiminnon vahva puolustaminen
suomalainen johtoryhmätyöskentely

Parhaimmillaan johtoryhmästä muodostuu parhaimmillaan työyhteisöä yhteisen strategian ja arvojen mukaisesti johtava ja ohjaava tiimi, joka osaa hyödyntää taitavasti paitsi omia vahvuuksiaan, myös työyhteisön monipuolisuutta ja kyvykkyyttä. Johtamisen kulttuurista ja laadusta vastaa johtoryhmä, joka määrittää hyvässä ja pahassa organisaation johtamisen tason tiedostetusti ja tiedostamattaan.

Johtoryhmiä koskevalla tutkimuksellamme haluamme kerätä nyt laaja-alaisemmin tietoa suomalaisten johtoryhmien toiminnasta, vahvuuksista ja kehityskohteista. Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa tekijöitä, joilla varmistetaan ja edistetään johtoryhmän toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta sekä toisaalta niitä asioita, jotka ovat suurimpia esteitä johtoryhmän työn onnistumiselle.

Johtoryhmät tekevät kokemuksemme mukaan harvoin analyyttista arviointia toiminnastaan ja sen vaikuttavuudesta

Strategian päivitys ja strategian toimeenpano, organisaatiouudistukset, toimintaympäristön toimintaan merkittävästi vaikuttavat tapahtumat ja johtoryhmän kokoonpanon muutokset ovat tyypillisiä taitekohtia johtoryhmässä. Ainakin näissä murroskohdissa on syytä tarkastella johtoryhmän toimintaa. Toteuttaakseen vaikuttavaa johtamista johtoryhmän on uudistettava toimintaansa ja uudistuttava strategian mukaisesti. Johtoryhmässä esiintyvät yhteistyö- ja vuorovaikutusongelmat ovat myös syitä arvioida tilannetta tarkemmin ja uudistaa johtoryhmän työskentelyä. Johtoryhmän rooli ja toiminnan merkitys vaativat kirkastusta, jos johtoryhmä ei koe olevansa yhteisvastuussa.

Minimissään johtoryhmien tulisi arvioida omaa toimintaansa seuraavissa tilanteissa:

  • Strategia on uudistunut tai sitä uudistetaan
  • Organisaatiossa tai toimintaympäristössä tapahtuu muutoksia
  • Johtoryhmällä ei ole aikaa johtamiseen
  • Johtoryhmän työ on tuloksetonta
  • Johtoryhmästä on tullut “pakkopulla”

Milloin viimeksi teidän johtoryhmässänne arvioitiin johtoryhmätyöskentelyn laatua ja vaikuttavuutta?

Lifted tarjoaa vaikuttavia suorituksen johtamisen kehittämisen palveluita ja valmennuksia

Johtoryhmätutkimuksessa tutkimme johtoryhmätyöskentelyä kuuden näkökulman kautta

Tutkimuksemme perustuu kuuden osa-alueen arviointiin. Johtoryhmän johtamismallia sekä sen yhtenäisyyttä ja vaikuttavuutta tutkitaan strategisen johtamisen, suorituksen johtamisen sekä organisaation johtamisen näkökulmista. Kolme muuta arvioitavaa osa-aluetta keskittyvät johtoryhmän työskentelyn tarkasteluun. Selvitämme mm. johtoryhmän rooleja ja tehtäviä, työskentelytapoja sekä ryhmädynamiikkaa.

Tutkimus toteutetaan verkkopohjaisena, avoimena kyselynä. Jaamme kyselyä paitsi omissa kanavissamme, myös yhteistyökumppaneidemme kautta. Kyselyn vastaukset ovat täysin anonyymejä. Mikäli olet itse johtoryhmän jäsen suomalaisessa tai Suomessa toimivassa yrityksessä, toivomme sinun osallistuvan tutkimukseemme. Pääset vastaamaan kyselyyn tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/Lifted

Kysely on auki alustavasti 23.3.2025 asti. Tulokset julkaisemme nettisivuillamme ja uutiskirjeessämme sekä 14.5.2025 Helsingissä järjestettävässä tapahtumassa. Halutessasi mukaan tutkimuksen julkistustilaisuuteen, lähetäthän toivomuksen Taneli Rantalalle (taneli@lifted.fi).

Huom. Lahjoitamme jokaisesta vastauksesta kyselyyn 1 euron MIELI ry:n mielenterveystyöhön.

Johtoryhmäoppaamme tiivistää olennaiset asiat johtoryhmätyöskentelystä

Olemme laatineet jo aiemmin johtoryhmiä varten oppaan, joka sisältää käytännön esimerkkejä ja malleja johtoryhmän työskentelyn arviointiin ja kehittämiseen. Oppaasta on tullut varsin suosittu ja se on saanut paljon kiitosta. Tutkimuksen myötä pystymme täydentämään paitsi opastamme, myös laatimaan uutta, tuloksiin perustuvaa materiaalia johtoryhmien käyttöön niin oma-aloitteisesti kuin yhteisissä asiakasprojekteissa.

johtoryhmätoiminnan kehittäminen

Lue myös:

Asiakastarinat

CASE Vantaan Energia: Strategisten johtajuuskyvykkyyksien kehittäminen johtotiimeissä

Vantaan Energia kehitti johtoryhmänsä ja kaikkien johtotiimiensä toimintaa ja strategisia johtamiskyvykkyyksiä Liftedin avustuksella.

Lue
Liftcast #22

Liftcast #22: Joryn uudistuminen & uudistaminen │ Mikko Luoma

Miten varmistamme johtoryhmän tehokkaan toiminnan? Johtoryhmän uudistumisesta ja uudistamisesta keskustelemassa Mikko Luoma ja Taneli Rantala.

Johtaminen

Johtoryhmä – valtataistelun tanner, joukko jääräpäitä vai menestyksellinen tiimi?

Kuinka usein pysähdyt arvioimaan johtoryhmäsi toimivuutta ja tuloksellisuutta? Erilaisissa murroskohdissa on syytä tarkastella johtoryhmän toimintakykyä ja johtamisen vaikuttavuutta.

Lue
Liftcast #10

Liftcast #10: Johtoryhmästä johtotiimiksi │ Kirsti Kehusmaa

Yrityksen tärkein ryhmä = johtoryhmä. Millaisia ongelmia johtoryhmissä on ja miten työskentelyä tulisi kehittää? Studiossa Kirsti Kehusmaa.

Uusimmat sisällöt:

Johtaminen

Suuri Johtoryhmätutkimus: suomalaiset johtoryhmät menestyksen polulle

Johtoryhmiä koskevalla tutkimuksellamme haluamme kerätä nyt laaja-alaisemmin tietoa suomalaisten johtoryhmien toiminnasta, vahvuuksista ja kehityskohteista.

Lue
Liftcast #40

Liftcast #40: Työelämän trendit 2025 │ Rantala & Joutsiniemi

Podcast-jaksossa listaamme TOP10 Työelämän trendit vuonna 2025. Nämä ilmiöt ja trendit koskettavat meitä kaikkia.

Liftcast #39

Liftcast #39: Esihenkilö vie strategian käytäntöön │ Riikka Tanner

Esihenkilö on keskeisessä roolissa strategian käytäntöön viennissä. Riikka Tanner kertoo kuinka esihenkilö onnistuu käytäntöön viennissä.

Asiakastarinat

Case MTK: Itsensä johtamisen kyvykkyyttä ja onnistumisia haastavissa tilanteissa

MTK:n Maatalousyrittämisen asiantuntijat saivat Liftedin valmennuksessa tukea ja työkaluja itsensä johtamiseen ja kuormituksen hallintaan.

Lue
Johtaminen

Moderni suorituksen johtaminen on onnistumisen johtamista

Moderni suorituksen johtaminen auttaa esihenkilöä onnistumaan ja organisaatiota menestymään kestävästi muuttuvassa toimintaympäristössä.

Lue