Burn out -oireet on otettava aina vakavasti: Näin tunnistat hälytysmerkit

Burn out -oireet ovat hälytysmerkkejä, joita ei tule koskaan väheksyä. Olemme kirjoittaneet stressin oireista ja kroonisesta stressistä aiemminkin. Burn out on kuitenkin vakava tila, johon pitkäaikainen krooninen stressi voi lopulta johtaa. Yritysvalmennuksissamme keskitymme korjaamaan jo nyt nähtävissä olevia ongelmia – ja samalla ennakoimaan tulevaisuuden sudenkuoppia. Yksi näistä kuopista on vakava ja monissa yrityskulttuureissa vaiettu burn out.

Suomeksi työuupumukseksikin kutsutulla burn outilla tarkoitetaan tilaa, jossa sekä keho että mieli ovat väsyneet uupumukseen asti. Burn outiin liittyy sekä fyysisiä että henkisiä oireita, joista on hyvä tulla tietoiseksi. Vain tiedostamalla oireet voit tunnistaa hälytysmerkit omassa elämässäsi.

Vaikka olisit tottunut saamaan jatkuvasti kehuja ja ylistystä kunnianhimostasi ja jaksamisestasi, ja louhisit tiesi haluamiesi vuorien huipuille, se ei tarkoita, ettetkö voisi saada burn outia ja kokea työuupumusta. Voit saada burn outin, vaikka rakastaisitkin työtäsi. On tärkeää oivaltaa, että burn out ei ole millään tapaa merkki siihen sairastuneen henkilön kehon tai mielen heikkoudesta. Kovinkin uraohjus ja kaiken kestävä tekijänainen tai -mies voi saada burn outin. Jokainen meistä kokee stressiä yksilöllisesti, mikä tarkoittaakin, että se, mikä ajaa työkaverisi tai puolisosi kroonisen stressin partaalle ei välttämättä tunnu sinulla vielä missään. Kuormitustila voi kuitenkin olla hyvinkin aito toiselle.

Jos epäilet, että burn out lähestyy rymisten joko itseäsi tai läheistäsi, kannattaa asiasta keskustella heti oman työterveyslääkärin kanssa. Mutta mitä työuupumuksen kourissa sitten oikein tapahtuu, ja miten nämä hälytysmerkit voi tunnistaa omasta arjestaan?

lifted asiakastarinat

Jatkuva väsymys kannattaa ottaa vakavasti

Burn out ei koskaan saavu yllättäen – emme vain välttämättä halua kohdata ongelmaa, jolloin suljemme silmät sen oireilta. Todellisuudessa oireet kannattaa ottaa vakavasti heti, sillä silloin on vielä aikaa toimia. Helpoiten lähestyvän burn outin tunnistaa varmasti fyysisistä oireista. Mutta mitä ne sitten ovat?

Burn outin fyysiset oireet

Burn outin fyysiset oireet vaihtelevat samaan tapaan kuin muutkin stressin oireet. Ne ovat hyvin yksilöllisiä. Jos reagoit stressaaviin tilanteisiin herkästi vaikkapa vatsallasi tai päälläsi, burn out ilmoittaa todennäköisesti itsestään kivuilla juurikin niissä samaisissa kehon osissa.

Krooniset pääkivut, vatsakivut, suoliston heikentynyt toiminta ja stressivatsa ovat selkeitä merkkejä siitä, että kehosi kaipaa lepoa ja palautumista. Myös lihaskireydet, rinnanahdistus ja hengenahdistus ovat fyysisiä oireita, joita krooninen stressi voi aiheuttaa. Usein nämä fyysiset oireet tulevat käsi kädessä henkisten oireiden kanssa, ja ne voivat myös pahentaa toinen toisiaan.

Fyysisiin oireisiin luetaan myös vähentynyt ruokahalu ja unettomuus. On varmasti selvää, että unettomuus ajaa pitkittyneenä uupumukseen ja väsymykseen. Sen vuoksi omasta unenlaadustaan huolehtiminen onkin yksi helpoimpia keinoja ehkäistä burn outia ja samalla hallita myös lievempääkin stressiä. Unen laadusta pääset lukemaan lisää täältä; kokosimme vinkit unenlaadun kehittämiseen

Burn outin henkiset oireet

Henkisiä oireita burn outin lähestyessä ovat krooninen väsymys, pitkään jatkunut ahdistus ja jopa masentuneisuuden oireet. Henkisiä oireita voivat olla myös muistihäiriöt ja oppimisvaikeudet. Jos aiemmin kirkas ja terävä mielesi ei pelitäkään työpäivän aikana normaalisti eikä töiden tekeminen tunnu mielekkäältä, on syytä seisahtua tarkastelemaan omaa oloaan tarkemmin.

On siis selvää, että burn out vaikuttaa mielialaamme ja jopa persoonallisuuteemme. Krooninen väsymys ja uupumus latistaa pirteimmänkin mielen. Peilaa siis hetki omaa käyttäytymistäsi ja ajattelutapaasi. Onko aikaisemmin positiivinen mielesi kääntynyt näkemään vain vaaroja, uhkia ja negatiivisia asioista? Jos ihminen on väsynyt, on vaikeaa nauttia elämästä. On siis täysin normaalia, että uupuneena mielikin kääntyy negatiivisuuteen ja jopa vihaisuuteen ja lyhythermoisuuteen.

Hetkellinen stressi on tärkeää erottaa burn out -oireista (stressin oireista voit lukea tarkemmin täältä). Burn out -oireita tarkastellessa on siksi hyvä miettiä tuntemusten pitkäkestoisuutta – minkä aikaa ne ovat olleet läsnä arjessasi? Jos kuitenkin koet olevasi jatkuvasti väsynyt tai kipeä, oireet kannattaa ottaa aina vakavasti.

Burn out -oireet näkyvät myös sosiaalisissa suhteissa

Burn out -oireet voi myös huomata konkreettisesti käytöksessäsi. Koetko, että et kykene tekemään töitä tehokkaasti työpäivän aikana? Vietkö työt jatkuvasti kotiisi ja murehdit työasioista myös vapaa-ajallasi?

Burn out -oireet voit tunnistaa myös sosiaalisesta elämästäsi. Jokainen meistä oireilee kuitenkin tälläkin saralla yksilöllisesti; oireiden lista on lähes yhtä mittava kuin fyysisissä ja henkisissäkin oireissa. Tärkeintä onkin pohtia, onko sosiaalinen elämäsi muuttunut merkittävästi poikkeavaan suuntaan – ja miltä se sinusta tuntuu?

Jos tuntuu, ettei sinulla ole voimia ylläpitää ystävyyssuhteitasi ja mieluummin eristyisit sosiaalisista piireistä, kannattaa miettiä, minkä asian kanssa olotila on noussut pintaan. Kuormittaako työ sinua ja tunnetko olevasi uupunut? Tuntuuko, ettet ole enää samalla aallonpituudella läheistesi kanssa? Onko olosi sosiaalisissa tilanteissa irrallinen? Lohduttomuuden ja kuulumattomuuden tunteet ovat myös selkeitä burn outin oireita.

Joskus burn out -oireet näyttäytyvät myös tunteena siitä, ettet enää merkitse ystävillesi ja läheisillesi mitään. Jos tuntuu, ettet saa ylläpidettyä sosiaalisia suhteitasi tai mitään aikaiseksi vapaa-ajallasi, ei merkkejä kannata ohittaa olankohautuksella. Usein vähättelemme omia oireitamme ja voimme jopa ajatella, että valitamme turhasta. Muista kuitenkin, ettei mitään näistä oireista kannata vähätellä. Huomioidessasi yhdenkin pienen tekijän saatat tulla tietoiseksi myös monesta muusta oireesta. Kuten jo aiemmin mainitsimme, fyysiset, henkiset ja sosiaaliset oireet tulevat usein yhdessä – olemmehan ihmisenä kokonaisuus.

Jos tunnistat itselläsi burn out -oireita ja olet jatkuvasti väsynyt ja stressaantunut, on asiasta erittäin tärkeä keskustella oman työterveyslääkärin, tilanteesta riippuen myös työnantajan kanssa, mahdollisimman pian. Kannustammekin kaikkia valmennettaviamme toimimaan oireet tunnistaessaan. Burn out on tila, jota ei kannata eikä tarvitsekaan hävetä –työuupumuksen voi kohdata vahvinkin meistä.

Työuupumus on tila, josta palautuminen vaatii aikaa

Burn out on kroonisen stressin päätepysäkki. Se on tila, jossa kaikki voimavarat on kulutettu loppuun, minkä vuoksi olo voi olla jopa masentunut. Koska tuohon pisteeseen pääseminen on vaatinut aikaa, vaatii siitä toipuminenkin myös aikaa. Jos sinulla on todettu burn out, on kaikista tärkeintä aluksi hyväksyä tilanne. Asiasta stressaaminen ei nimittäin helpota oloa lainkaan.

Mikä sinut johti työuupumukseen?

Älä rankaise itseäsi siitä, että sinulla on burn out. Vika ei ole sinussa, vaan pikemminkin elämäntilanteessasi ja elämäntavoissa, jotka sinut burn outiin ovat johtaneet. Sen sijaan, että soimaisit itseäsi, käännä siis katse asioihin, joita voit muuttaa. Mitä olisit voinut tehdä toisin? Mikä sai kroppasi ja mielesi reagoimaan niin vahvasti?

Kun tiedostat mikä sai sinut uupumaan, vältät tilanteen toistumisen uudestaan ja osaat reagoida ajoissa, jos joskus tulevaisuudessa havahdut siihen, että olet luisumassa kohti samaa tilannetta.

Jokaisen meidän elämäntilanne on erilainen, joten myös syyt uupumukseen vaihtelevat yksilöittäin. Voit auttaa jäljitystyötäsi seuraavilla kysymyksillä:

  • Milloin viimeksi pidit lomaa? Entä milloin pidit vapaapäiviä?
  • Toitko töitä jatkuvasti kotiin? Pyörivätkö työasiat mielessäsi myös vapaa-ajalla?
  • Jos ajauduit ylikuntoon tai kroppasi joutui kovan kuormituksen väsyttämäksi, milloin viimeksi pidit lepopäiviä ja palauduit kunnolla?

Kuten yllä olevista kysymyksistä huomaat, on palautumisen merkitys jaksamisellemme erittäin merkittävä. Se onkin yksi syy, miksi me Liftedillä panostamme valmennuksissamme palautumista tukeviin perusasioihin. Riittävä uni, riittävä treeni ja kehonhuolto sekä monipuolinen ruokavalio ovat hyvinvointimme kulmakiviä, jotka auttavat meitä keskittymään töissämme tehokkaammin ja samalla myös palautumaan työn kuormituksesta vapaa ajalla. 

Burn out -oireet on huomattu – mitä sitten pitikään tehdä?

  • Mieti, mikä sai sinut tähän tilanteeseen. Miksi paloit loppuun?
  • Älä soimaa itseäsi tapahtuneesta – se ei taatusti helpota oloasi.
  • Anna itsellesi aikaa palautua uupumuksesta tai siitä, että olet uupumuksen partaalla.
  • Pidä taukoa treenistä ja anna kehollesi aikaa palautua.
  • Vie itsesi sellaisten aktiviteettien pariin, joista saat puhtaasti iloa.
  • Mieti, miten voit muuttaa tapojasi tai elämäntilannettasi, jottei tilanne uusiudu.

Pidä taukoa ja mieti, mistä asioista saat puhtaasti iloa. Olipa kyseessä sitten luonnossa liikkuminen, tanssiminen, maalaaminen, ystävien tapaaminen tai eläinten kanssa ulkoilu, lähde tekemään niitä asioita. Mitä tehdessäsi nautit niin, että unohdat ajan kulun? Pyri aktiivisesti saattamaan itsesi sellaisten aktiviteettien pariin ja mieti, olisiko näissä aktiviteeteissa mahdollisuus rutiineihin ja uusiin tapoihin, jotka kiireen ja paineistetun elämäntilanteen keskellä unohtuivat.

Vaikka liikunta onkin tärkeä osa hyvinvointiamme, kannattaa siitä pitää taukoa burn outista toipuessa. Täyslevon jälkeen treenin voi taas aloittaa hiljalleen ja kevennettynä.

Elämäntapamuutosten avulla palvelus tulevaisuuden itsellesi

Krooninen stressi ja jatkuva väsymys ovat tiloja, joihin tuskin kukaan meistä haluaa palata enää koskaan. Jos olet jo kokenut työuupumuksen tai koet, että olet menossa kohti burn outia, on tärkeää miettiä, mikä tilanteeseen johti ja miten sen voi välttää tulevaisuudessa.

Mikäli haluat, ettei tilanne toistu, on sen eteen tehtävä muutoksia. Ellet sinä tee muutoksia elämääsi, mikään ei tule muuttumaan. Kun teemme palveluksen itsellemme ja tulevaisuudellemme, on tärkeää kiinnittää huomiota tapoihin ja rutiineihin.

Burn outista puhuttaessa etenkin työtapojen ja työn kuormituksen punnitseminen on kultaakin arvokkaampaa. Myös omia stressin oireita kannattaa oppia tunnistamaan. Siten myös niiden hallinta helpottuu huomattavasti omassa arjessa. Arvoikkaita ohjeita stressin oireiden hallintaan löydät täältä

Yksinkertaisimmillaan jo oman vapaa-ajan arvostaminen ja palautumisen merkityksen huomioiminen luovat näkökulmamuutoksen, jossa kiireen tunne ja täydet päivät kalenterissa eivät ole enää arvoja. Eikö olisikin kaikin puolin parempi tehdä täysillä omat työtehtävänsä, mutta myös nauttia omasta vapaa-ajastaan – vähintään yhtä täysillä? Miten erottaa työ- ja vapaa-aika ja tuoda elämään vastapainoa tasapainon sijaan?

Tilannetta hyödyttävät vain konkreettiset muutokset, eikä niillä ole mitään tekemistä tahdonvoiman kanssa. Tee siis palvelus itsellesi ja hyvinvoinnillesi ja pohdi, millaisia tapamuutoksia elämäntilanteesi ja jaksamisesi vaatii. Mutta miten saavuttaa tapamuutoksia? Lue vinkkimme täältä

Ja, mikä tärkeintä: muista, että et ole yksin. Emme voi painottaa tätä liikaa: parhaimmatkin meistä väsyvät. Puhu siis tunteistasi, vietä aikaa läheistesi kanssa ja myönnä, että tilanteesi on nyt sellainen kuin se on. Pidä myös mielessä, ettei tilanne muutu hetkessä. Huolehdi siis hyvinvoinnistasi ja tee pieninkin teko, joka vie oloasi parempaan suuntaan. Muutosta ei tarvitse tehdä kerralla.

Miten ennakoida tulevaisuutta varten?

  • Muuta tapojasi. Pohdi, millainen elämäntilanne sai aikaan burn outin. Luo itsellesi viisaampia työtapoja.
  • Opi arvostamaan vapaa-aikaasi ja palautumista.
  • Tiedosta ajattelutapasi: onko kiire ja valtavasta työtaakasta suoriutuminen millä hinnalla hyvänsä mielestäsi ihailtavaa? Mitä jos sen sijaan arvostaisitkin viisaampia työtapoja ja tehokkuutta?
  • Puhu asiasta ammattilaisen kanssa, joka voi auttaa sinua tekemään tarvittavia muutoksia arkeesi.
  • Hyväksy läheistesi tuki ja vietä aikaa heidän kanssaan. Älä sulje heitä pois elämästäsi kiireen tullen. 

Meille Liftedillä on ensisijaisen tärkeää se, että ihmiset ymmärtävät oman hyvinvointinsa merkityksen ja sen, miten omat työ- ja elämäntavat siihen vaikuttavat. Meistä jokainen on yksi kokonaisuus, eikä hyvinvointiamme sen takia voi jaotella erilliseen työ- ja vapaa-ajan hyvinvointiin.

Burnout, henkinen jaksaminen ja mielenterveys

Henkisellä jaksamisella ja burnoutilla on vahva linkki myös mielenterveyteen. Jos haluat tarkastella aihetta mielenterveyden näkökulmasta ilman turhaa mystiikkaa ja stigmoja käytännönläheisesti, suosittelemme kuuntelemaan podcastimme aiheesta:

Lue myös:

Eroon stressistä nyt – tunnista stressin oireet arjessasi

Lue

Työkaverin burn out: Mitä tehdä, kun kollega vaikuttaa uupuneelta?

Lue

Työssä jaksaminen koostuu pienistä tekijöistä – 10 vinkkiä

Lue

Coaching – tukea ja vauhditusta tavoitteiden saavuttamiseen

Lue

Uusimmat sisällöt:

Liftcast #34

Liftcast #34: Jenkkien opit Suomen yritysjohtajille │ Mårten Mickos

Mitä suomalaiset yritysjohtajat voisivat oppia jenkkikollegoiltaan? Liftcast-podcastissa vieraana sarjayrittäjä ja sijoittaja Mårten Mickos.

Johtaminen

Valmentava johtaminen: Tehokas tapa kehittää tiimiäsi ja parantaa tuloksia

Valmentava johtaminen auttaa esihenkilöitä ja tiimejä onnistumaan. Opi valmentavan johtamisen mm. työkaluista, malleista ja esimerkeistä.

Lue
Asiakastarinat

CASE NEOT: Johtamisen periaatteilla tuetaan yhtenäistä organisaatio- ja johtamiskulttuuria

Organisaatiokulttuuria tukevien johtamisperiaatteiden määrittely yhteisesti sitoutti koko esihenkilökunnan yhtenäiseen johtamismall

Lue
Liftcast #33

Liftcast #33: Yhtenäinen johtaminen ratkaisee │ Rantala & Joutsiniemi

Liftcastin Taneli ja Jukka keskustelevat tällä kertaa yhtenäisestä johtamisesta. Jaksossa kuulet miksi ja miten johtaminen yhtenäistetään.

Asiakastarinat

CASE Vantaan Energia: Strategisten johtajuuskyvykkyyksien kehittäminen johtotiimeissä

Vantaan Energia kehitti johtoryhmänsä ja kaikkien johtotiimiensä toimintaa ja strategisia johtamiskyvykkyyksiä Liftedin avustuksella.

Lue