5 vinkkiä työpäivän jälkeiseen palautumiseen: Näin maksimoit tehokkuutesi töissä ja vapaa-ajalla

Altistamme itsemme työpäivän aikana monenlaiselle rasitukselle. Varsinkin paljon ajatustyötä sisältäneen päivän jälkeen kehomme lisäksi myös aivomme kaipaavat lepoa ja palautumista. Se, miten käytät työpäivän jälkeisen ajan, onkin valtavan tärkeää hyvinvointisi kannalta ja vaikuttaa merkittävästi jaksamiseesi pitkällä aikavälillä.

Työpäivän ulkopuolisena aikana rakennamme elämäämme vahvasti myös merkityksellisyyttä, tukipilareita ja onnellisuuden lähteitä, jotka auttavat jaksamaan kiireisinäkin aikoina. Vapaa-aikaa ja sen merkityksellisyyttä ei siis kannata missään nimessä aliarvioida.

Näillä viidellä nopealla vinkillä nostat työpäivän jälkeisen palautumisesi uudelle tasolle sekä varmistat toimintakykysi ja terveytesi säilymisen vastaisuudessakin!

1. Huolehdi vastapainosta

Olemme käsitelleet blogissa aiemmin ajatusta työn ja vapaa-ajan vastapainosta. Elämä koostuu sekä hetkistä, jolloin annat itsestäsi 100%, haastat itseäsi ja koet stressiäkin, että hetkistä, jolloin lepäät ja palaudut syvästi. Näiden kahden vaakakupin ei aina tarvitse olla täydellisessä tasapainossa, eivätkä ne voikaan olla, mutta vastapainon olemassaolo on välttämätöntä jaksamiselle ja hyvinvoinnille. Palautumisen arvostaminen ei tarkoita, ettetkö nauttisi työstäsi, mutta jos työltä puuttuu lepäämisen tuoma vastapaino, tilanne ei ole kestävä.

2. Valitse itsellesi parhaat palautumiskeinot

Miten sitten palaudutaan hyvin? Jotta voisit palata töihin mahdollisimman syvästi levänneenä, ei ole yhdentekevää, millaisten aktiviteettien parissa vietät vapaa-aikasi. Hyviä palautumiskeinoja ovat tutkitusti esimerkiksi lukeminen, piirtäminen ja päiväkirjan kirjoittaminen, sekä luonnossa liikkuminen. Meditaatio-, mindfulness- ja joogaharjoitukset palauttavat tehokkaasti, joten niihin kannattaa ehdottomasti tutustua! Myös urheilu voi olla palauttavaa, mutta raskaan ja stressaavan työpäivän jälkeen kannattaa kuitenkin valita vastapainoksi kevyempi treeni. Mikä olisi sinulle mieluisaa tekemistä? Pyri varaamaan sille puoli tuntia päivittäin.

ohjeet etätyöhön

3. Mieti, kenen kanssa haluat viettää vapaa-aikasi

Palautumisen sosiaalinen puoli riippuu pitkälti omista mieltymyksistäsi. Rakkaiden ihmisten (sekä lemmikkien!) kanssa vietetty aika on tutkimuksissa todettu hyvin palauttavaksi, mutta sosiaalinen kanssakäyminen voi toisaalta olla myös rasite omalle jaksamiselle. Yksinolemisen taas on havaittu olevan suurelle osalle meistä tehokas tapa palautua kiireen ja hälinän keskellä, ja monet yllämainitut aktiviteetit sopivatkin parhaiten yksin tehtäviksi. Kannattaa siis kuulostella omaa oloa ja miettiä, millainen vapaa-ajanvietto tuntuu itselle energisoivalta juuri nyt.

4. Varaa aikaa palautumiselle

Vaikka mieluisat aktiviteetit muodostavatkin tärkeän rakennuspalikan työpäivästä toipumisessa, myös “ei minkään tekeminen” on tutkitusti hyvin palauttavaa. Älä siis stressaa, vaikka sinulla ei juuri nyt olisikaan suuria suunnitelmia työpäivän jälkeen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että vapaa-aikaa kannattaa myös välillä suunnitella etukäteen, jotta aika tulee käytettyä fiksusti, varmasti mieluisten asioiden parissa. Vapaa-ajan suunnitelmien tekeminen hyvissä ajoin tarkoittaa myös, että kalenteristasi on varattu selkeästi aikaa palautumiselle. Vaikka mieluinen tekeminen ei vaatisikaan varausten ja aikataulujen tekemistä etukäteen, esimerkiksi lukemiselle tai värityskirjan värittämiselle on myös hyvä varata tietoisesti aikaa.

5. Tunnista huonot palautumiskeinot

Monelle meistä raskaan työpäivän jälkeen rentoutuminen voi tuoda mieleen Netflixin ääressä nautitun viinilasillisen. Joskus hyviltä tuntuvat palautumiskeinot eivät kuitenkaan loppupeleissä auta kehoa ja mieltä lepäämään optimaalisesti. Television katselu voi jossain määrin olla palauttavaa, mutta toisaalta se voi myös lisätä kuormitusta. Lisäksi näytöistä hehkuva sininen valo tunnetusti heikentää unen laatua ja vaikeuttaa nukahtamista. Myös alkoholi vaikuttaa heikentävästi unenlaatuun ja palautumiseen, joten sitä kannattaa nauttia vain hyvin kohtuullisesti, jos lainkaan. Liiallinen urheilukin voi koitua haitaksi enemmän kuin hyödyksi, jos kehosi ei ehdi lepäämään riittävästi.

Tärkeintä on kuitenkin, että löydät juuri itsellesi sopivimmat keinot laadukkaaseen työpäivän jälkeiseen palautumiseen. Mitkä ovat omia hyväksi todettuja palautumiskeinojasi?

Uusimmat sisällöt:

Liftcast #25

Liftcast #25: Strategiasta teoiksi OKR:llä │ Henri Sora

Miten OKR-mallia voisi hyödyntää optimaalisesti vieden strategian teoiksi? Aiheesta tuoreessa Liftcastissa keskustelemassa Henri Sora.

Johtaminen

Lifted Roundtable: teemana johtoryhmän uudistuminen

Strategian päivitys, muutokset toiminnassa ja toimintaympäristössä, organisaatio- ja johtamiskulttuurin kehittäminen tai johtoryhmän kokoonpanon muuttuminen ovat tyypillisiä murroskohtia, joissa johtoryhmän on harkittava oman työskentely- ja johtamismallinsa kehitystarpeita.

Lue
Asiakastarinat

Case ABO Wind: Uusiutuvan energian edelläkävijäyritys panostaa valmentavaan johtamiseen

ABO Wind haluaa tukea valmentavalla johtamisella asiantuntijoiden itseohjautuvuutta ja jatkuvaa kehittymistä.

Lue
Johtaminen

Henkilö- ja tiimiarvioinnit – valitse oikea menetelmä ja hyödynnä tuloksia tehokkaasti

Henkilö- ja tiimiarviointien hyödyntämiseksi työelämässä tarvitaan syy, tavoite ja toimenpiteet: miksi teemme arvioinnin, mitä ja miten haluamme saada sillä aikaiseksi?

Lue
Johtaminen

Johtoryhmäopas ja johtoryhmän itsearviointi käyttöösi!

Käytännönläheinen johtoryhmäoppaamme kuvaa johtoryhmätyöskentelyn eri osa-alueita sekä tyypillisiä kehityskohteita. Konkreettiset menetelmät ja mallit ovat käytettävissä suoraan johtoryhmän toiminnan kehittämiseen.

Lue